S'acosta el dia?

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Dinero3 1


En els cicles i contra-cicles que la humanitat ha existit, sempre han estat presents els miserables, els servents i els esclaus en major proporció numèrica que els cortesans, nobles, burgesos, terratinents o els súper milionaris. Una de les activitats que en temps molt antics va permetre ser part d'aquests grups de privilegiats va ser el lliure comerç. Els comerciants d'aliments als Estats Units d'Amèrica, comencen a fer el seu agost quan les finques de benestants es converteixen en granges i aquestes comencen a mecanitzar.


Pot ser que al principi les regles del mercat fossin les que marcaven preus, cicles de compra i venda o xarxes de distribució; però en la mesura que molts treballadors van ser desplaçats a les ciutats i la indústria, les famílies que van quedar en les zones rurals es van veure sotmeses a tota mena d'abusos per part dels comerciants i també els prestadors.


Posar ordre ha estat, és i seguirà sent una responsabilitat de l'Estat bàsicament per tal d'evitar els abusos Què parangó hi ha entre aquelles famílies que a finals del segle XIX i principis del XX van perdre les seves terres davant del banc i la crisi hipotecària del 2008 ? Igual que els banquers jueus d'Itàlia -Venècia i Florència- estaven disposats a finançar al mercader necessitat de liquiditat, el qual havia de signar una lletra de canvi pels florins o ducats que rebia, els banquers del segle XXI, segueixen espoliant ja no només al mercader, sinó als usuaris de la banca.


En els banquers hereus dels Rothschild coexisteix l'activitat del prestador i del comerciant, aquests no només presten amb interessos gairebé sempre d'usura, sinó que comercien els diners ja que únicament s'han refinat el dissenyat per aquells personatges del segle XI indispensables en el comerç financer avui moltes vegades amb valors ficticis.


INTERNET


El gruix de la gent és el que menys importa als mercaders del segle XXI i els seus banquers. Cada promotor de cada banc anima els estalviadors a invertir en la seva marca, els que et venen alguna cosa et tenen uns condicions si "domicilies" els teus crèdits en els bancs amb els que ells tenen negocis. Les comissions que et cobren per guardar els teus diners són altes i cada dia de donen menys garanties, per exemple si et roben el plàstic, ells no responen fins a tant hagis reportat, i així i avui s'han inventat una assegurança contra robatori, una comissió extra per si vols utilitzar la targeta fora de l'entitat on vius i així molt més etcèteres.


Segur meu respectat lector Vostè té molts exemples però li dono alguns: domicilies la teva servei d'Internet el fas servir per anys, pateixes un assalt al metro, dones de baixa la targeta i el banc et dóna una nova, i de sobte, enmig de tot el que has patit per canviar documents, recuperar saldo etc. et lleves sense aquest servei.


De primera instància et sembla normal ja que no és el primer cop que et suspenen el servei, de manera és que parles i sorpresa! avui no és perquè els va fallar l'electricitat ni que va caure el cable, és perquè no has pagat el teu últim mes! un dia després que no van poder cobrar et tallen el servei. Ells mai t'han fet una reducció pels dies que t'han deixat incomunicat, si de cas 1 'cantaleta' de disculpa dels operadors telefònics i l'oferta que en unes quantes hores t'ho restableixen, molt menys et tenen en el rècord de client complert, ni els interessa si ets de la tercera edat, discapacitat o dependent del que els has pagat per anys.


Què passa si ets un empresari que factura, compra i ven per Internet? Què si ets un periodista la sortida a temps de la teva mitjà depèn d'aquest proveïdor sense misericòrdia? A ells no els interessa el client, si de cas aquest decideix canviar-se a Telmex, no els afecta en res a fi de comptes són socis en altres negocis.


Molt sonat va ser el cas d'un jubilat a Anglaterra, que per mesos va seguir rebent el seu xec de pensió. En el seu compte bancari estaven domiciliats, els impostos, l'assegurança mèdica, la llum, el gas, el cable i altres serveis que van seguir cobrant. Al cap de cert temps, la 'xequera' del subjecte es va quedar sense saldo, tots els serveis es van anar tallant fins que algun curiós va voler saber que passava i va trobar un cos quasi momificat davant del televisor. La persona havia mort en soledat, però els mercaders associats amb els usurers, el van seguir cobrant.


Per descomptat que hi ha organismes o dependències en les funcions estigui determinat les seves facultats per posar vedats a l'abusiu i defensar al ciutadà, avui client de tot; però passa que no s'usen aquestes instàncies o perquè la burocràcia els ha petrificat o perquè no tenen dents per sancionar a qui tracta a la població pitjor que si fossin serfs o esclaus.


Estem en la cúspide d'un cicle capitalista anti-revolucionari com alguns afirmen? S'acosta el dia final d'aquest cicle? Hi ha alguna ruta per revolucionar aquestes tendències d'explotació cíclica que només els molt interessats en la història coneixen? Podem aconseguir-ho amb la dialèctica i no la violència?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH