Creure en la CIDH és com creure en el Mur de Lamentacions

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista


Entre finals del mes passat i primers dies d'aquest mes d'agost, la Comissió Interamericà de Drets Humans (CIDH), principal òrgan consultor de l'Organització dels Estat Americans (OEA) va realitzar una visita in loco (en el lloc) a la situació dels drets econòmics, socials i culturals a Guatemala.


La CIDH va ser creada per l'OEA, el 1959, amb la finalitat d'observar i acompanyar el compliment dels drets humans en cada un dels països membres del Continent. Entre les seves funcions, a part de donar recomanacions, hi ha la de presentar expedients davant la Cort Interamericana de Drets Humans en els casos de violació de drets humans que involucrin els estats.


El que crida l'atenció, de quants observem les conductes dels subjectes i 'antisujetos' amb perspectiva llatinoamericana, no és tant la presència cerimoniosa i mediàtica de CIDH donant espectaculars informes preliminars amb veritats quotidianes, sinó la nodrida i emotiva participació d'actors "revolucionaris", indígenes i "democristians" guatemalencs.


Com passa en altres països, les cites col·lectives obertes amb representants de la CIDH van ser pràcticament una processó d'infinitat de queixes i laments d'una guatemalticitat enfonsada en la desesperança.


Però, molt pocs o gairebé ningú es va adonar que la CIDH va ser i és l'ens més fred i silent que el Mur de les Lamentacions davant a la sistemàtica violació de drets humans a la regió.


Les històries inconcluses d'Amèrica Llatina estan empedrats amb pedres que encara fan pudor a sang calenta i crits ofegats de pobles sencers sota el jou de dictadors imposats pels governs nord-americans, però cap d'aquests dictadors van ser recriminats, ni de bon tros acusats, en la Cort Interamericana , per la flagrant violació de drets humans.


Pinochet (Xile), Banzer (Bolívia), Videla (Argentina), Méndez (Uruguai), Somoza (Nicaragua), Ríos Montt (Guatemala), Trujillo (Rep. Dom.), Etc., van ser alguns dels impunes antisujetos demolidors de els drets humans a l'era de la CIDH, però cap d'aquests, ni altres, van ser casos del seu interès. Els governs dels EUA. van ser i són els principals agents criminals, predadors de drets i sobiranies dels pobles. La CIDH va fer alguna condemna o presentar alguna vegada el cas davant la Cort?


La CIDH va ser silent còmplice davant els últims cops polític militars d'Estat en el present segle a Veneçuela, Hondures, Paraguai, Brasil. Actualment, a la cruenta guerra mediàtica desigual instaurada pels rics en contra dels empobrits a Veneçuela (que ja cobren més d'un centenar de vides), la CIDH i l'OEA van apallissar, al costat dels violents 'guarimberos', a la institucionalitat democràtica i sobirana d'aquell país que finalment va trobar una sortida momentània al seu malestar intern.


Creure que la CIDH és una autoritat equànime per al respecte i compliment dels drets humans a Amèrica és tan ingenu com creure que el mil·lenari Mur de les Lamentacions sigui l'auditori diví a la terra.


L'OEA


En les dues últimes dècades, l'OEA, eficient organisme de anexionisme comercial dels EUA., Va sortir deslegitimat i colpejat en les diferents guerres empreses en contra de pobles i governs sobirans antinortamericans.


Cuba i Veneçuela van sacsejar a l'OEA i la van deixar molt mal parada. La creació de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC), com a antídot democràtic a l'OEA és una evidència d'això.


És en aquestes circumstàncies que s'ha d'observar la visita in loco i els laments de la CIDH a Guatemala. L'OEA, després de les seves vergonyoses derrotes a Cuba i Veneçuela, necessita oxigenar-de legitimitat, i ho fa mitjançant el seu principal òrgan. Guatemala, en ser el cinturó geopolític entre el Nord mortal i el Sud vital, és un lloc clau per a aquest intent de sanació.


El problema no és tant que estructures com la CIDH visitar Guatemala, sinó que, tot i les evidències històriques i simultànies, "revolucionaris", indígenes, activistes de drets humans ..., acudeixin amb esperances gairebé escatològiques als seus anomenats, i legitimen amb els seus accions les iniciatives de 'antisujetos' mundials de drets humans.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH