Cap a on anem els pobles indígenes en Abya Yala?

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

pobles Indígenes

El 9 d'agost se celebra el Dia Internacional dels Pobles Indígenes


A una dècada de la Declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles, ja gairebé tres dècades de l'aprovació del Conveni 169º de l'OIT sobre el tema, el 9 d'agost (Dia Internacional dels Pobles Indígenes), és ocasió per a reflexionar cap on anem els pobles indígenes a Amèrica Llatina.


Els diferents drets col·lectius i individuals dels pobles indígenes (dret a l'autodeterminació, a terra i territori, a la consulta prèvia i lliure, a la identitat cultural, etc.) ja tenen majoria d'edat com a normes jurídiques vigents a nivell internacional i nacional.


Però, les condicions de vida i oportunitats no han millorat per a la gran majoria dels pobles indígenes. Els informes oficials sobre condicions de vida, tant d'entitats nacionals, com internacionals, a la regió, mostren signes positius a nivell global. Però, en els diferents països de la regió, les poblacions indígenes continuen amb una mitjana de 70 o 80% d'empobriment.


És més, en països amb majoria demogràfica indígena com Guatemala, Perú o Bolívia, les famílies indígenes, en l'actualitat, subsisteixen en pitjors condicions que en èpoques de la Colònia (quan almenys tenien accés a terra-aigua i disponibilitat de fonts de vida). Ni parlar de les condicions laborals de neoesclavitudes en què jornalean en els monocultius agrícoles de la regió.


Què va passar amb els drets declarats llavors?


Els drets declarats, mentre no hi hagi subjectes que l'exerceixi i defensin, i autoritats que garanteixi el seu compliment, no canvia gairebé en res la realitat quotidiana dels pobles.


Si bé, en els últims anys, l'autodefinició de persones com indígenes va cobrar força en segments demogràfics creixents de països multiculturals, especialment. No obstant això, aquesta consciència identitària no necessàriament va significar una clara consciència política de "ser indígena" en països racialitzats. I, en conseqüència, l'emotiva autodefinició de les persones com a indígenes no necessàriament va implicar l'exercici individual i/o col·lectiu dels drets sociopolítics indígenes. Som subjectes "culturals" sí, però encara serfs "apolítics".


A nivell general, en països multiculturals com Guatemala o Perú, la "lluita" de la gran majoria d'actors indígenes no ha superat el culturalisme folklòric "apolític". Permès i acceptat pel hegemònic sistema neoliberal.


Pitjor encara, en països com Perú, els aborígens no s'autodefineixen com indígenes, sinó com camperols (una categoria social ideològicament construïda per implantar el mestissatge rural).


En països com Bolívia, Equador, Mèxic, alguns moviments indígenes i/o nuclis organitzats amb consciència política estan o han donat salts significatius de l'exercici dels drets culturals a l'exercici dels drets sociopolítics. Però, fins i tot en aquests països els resultats evidents per canviar les condicions de colonialitat i de dominació dels pobles indígenes són encara insipientes.


En països com Nicaragua o Bolívia, els actuals governs progressistes han aconseguit titular grans extensions de terres per a indígenes, sota propietat col·lectiva. És més, en el cas de Nicaragua, el 33% del total del territori nacional està legalment reconeguda com a territori autònom indígena (amb terres titulades), amb sistemes d'autogovern propi. Però, justament són aquestes zones autonòmiques les més empobrides i marginades del país. Llavors, pel que sembla, les autonomies indígenes tampoc són panacees per se, per avançar cap al Bon Viure.


Els drets individuals i col·lectius per a les i els indígenes estan reconeguts i declarats. Però, cal que les i els indígenes organitzats o no, donem el salt de la còmoda autodefinició indígena (que fins i tot ens dóna alguns privilegis en un món amant de l'exòtic) cap a l'exercici dels drets sociopolítics indígenes, de manera coherent.


Els bicentenaris estats criolls o mestissos no van a implementar més lleis a favor de pobles indígenes. És més, com en el cas de Guatemala o Perú, el dret a la consulta prèvia, ja va ser manipulat perquè les comunitats diguin sí a les empreses (però són pocs els indígenes que protesten).


Transitar del culturalisme l'exercici de drets polítics implica constituir-nos en subjectes polítics per repensar els estats racistes i construir nous estats per a tots / es. Estats plurinacionals en diuen.


Això implica que els moviments i pobles indígenes construïm els nostres propis instruments polítics (organització política) incloents per disputar el poder electoralment als poders oficials, i impulsar processos d'assemblees constituents plurinacionals. Però, amb mètodes i continguts que superin l'individualisme metodològic i el capitalisme suïcida.


Els drets dels pobles indígenes ha de ser el fonament, argument i horitzó que faci realitat les postergades transformacions estructurals en benefici dels pobles. No pot ser únicament el vehicle discursiu o laboral per a l'ascens socioeconòmic d'uns pocs indígenes. I, en això, la responsabilitat més gran el tenim les i els indígenes que vam ser formats o mal formats a l'acadèmia occidental, i tots els que ocupen responsabilitats en les acadèmies ia les finestretes dels estats i de la cooperació internacional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH