Rescatem el nostre orgull

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana


A deu dies de l'eufòria priísta per la seva assemblea i després d'una setmana de passarel·la mediàtica de precandidats, sobretot els 'suspirantes' a la "gubernatura" de la ciutat de Mèxic, amb prou feines l'acte de violència a Catalunya i la poc afortunada vaga de fam l'ex governador de Veracruz, ens van distreure sobre la fi de les vacances d'estiu amb les dificultats de mobilitat, alta contaminació ambiental i l'obligat augment de l'estrès de tots els que vivim a les grans urbs.


Els realment interessats en el cost de la corrupció, podran conèixer els motius pels quals aquesta li costa a Mèxic el 10% del PIB i els simples cercadors de qui la paga encara que no es tingui claredat en qui la deu, ocuparan els seus esforços en vociferar contra els candidats i partits que no són de la seva preferència. "Cartutxos i usurpadors cremats del PRI, s'han sumant al projecte monrealista" "El PRI i el PAN ja haurien de tancar les seves oficines ... i crear museus del que van ser i del perquè van tancar els seus organismes" "fora trànsfugues lambiscones" "No els van donar res allà perquè no donen l'ample "" volen a NNNN, per ser el millor representant del cartell de la ciutat de Mèxic ".


Com les ratxes de vents huracanats, els Palero i ressentits -de tots els partits però en especial trànsfugues del PRI- declaren, corren rumors, s'inventen rodalies inexistents i presumeixen de lideratges numèrics que venen als que consideren possibles candidats. Com era el PRI dels 50 i els 60? Recordo nodrits grups de joves, disposats a treballar per convicció en tasques bàsiques de militància: Promoure el pensament revolucionari, repartir calcomanies, penjar estendards, participar en concursos d'oratòria, capacitar-se i estar preparats com a voluntaris el dia de l'elecció en els llocs de votació .


Algun dels que avui passem la setena dècada recorda quan personatges de prestigi en el quefer polític ens rebien i contestaven les nostres preguntes en les oficines priístas? Quants d'aquests assenyorats o aquestes dones prestigioses van concloure el seu existir en la modèstia republicana? Pot fer una llista de 50 presidents municipals o governadors, el primer acte de govern va ser electrificar l'entitat on van néixer?


Com és que vam passar d'aquesta inèrcia de servei, característica del desenvolupament estabilitzador -1952-1970- o miracle econòmic mexicà, a una crisi sense límits on sembla que tots sense excepció són contaminats per la corrupció? ¿De veritat es va acabar la gent honesta a Mèxic o són exclosos per aquesta minoria que només és moguda per les ànsies de poder i de diners? Alguns dels que responen a aquest perfil intranscendent, avui posen els seus "organitzacions adherent al PRI" al servei de certs candidats de MORENA, cosa que molts van aprendre en l'època en que l'anomenat "basureitor" va ser president en el DF d'aquest partit.


¿Van ser persones amb aquest perfil les que van aconseguir esborrar dels estatuts la mínima característica de ser militant per merèixer ser candidat? Si la identitat amb cert tipus de visió i missió ja no importa ¿Perquè volem partits?


ANTICORRUPCIÓ


Va cridar la meva atenció el discurs del president del Perú, que sense tantes comissions i de manera molt senzilla va aconseguir que el seu legislatiu aprovés una mena de decàleg anticorrupció, on exigeix -i pel que sembla ja el va aconseguir amb la xafardera empresa brasilera- que els constructors facin efectives les garanties pactades quan incompleixin; que a aquests empreses mal fetes se'ls prohibeixi tornar a contractar i que es treguin el drets polítics als que hagin permès l'actuar d'aquesta iniciativa privada mediocre que sempre causa danys a la població.


La més elemental saviesa popular, diu que no és possible 'chiflar' i menjar pinole, així haurien de entendre-les organitzacions adherents que volen seguir gaudint de les simpaties priístes, però també veure si el seu xiclet pega amb MORENA i això es pot aplicar a pseudo perredistes o panistes , que vulguin tenir un peu de cada costat de la ratlla.


El que li cal a Mèxic és definició; o s'és polític per servir o de pla que assumeixin que són pocavergonyes amb totes les conseqüències que això implica. Ja és temps que els amos dels mitjans -sobretot els electrònics- reconeguin que en molt el desencant juvenil per la política deriva de la seva nota vermella quotidiana i repetida insistentment en cada noticiari o anàlisi dels seus peons. Els que ja tenim respectables grisos, hem d'alçar la veu per il·lustrar a les noves generacions sobre el que va aconseguir ser Mèxic i no intimidar-pels crítics oficiosos. Antic no és necessàriament maligne, moltes lliçons podem treure dels grecs, els diversos personatges de la il·lustració i fins i tot els que van viure en li obscurantisme alguna cosa ens han deixat.


No esperem a que vinguin els antropòlegs de la història a rescatar de les ruïnes del que ha estat la dignitat de Mèxic. Encara una mica del fonament del nostre orgull roman en la Constitució de 1917, ser institucional és justament aconseguir reprendre el ufanós de ser mexicà per l'aplicació de lleis idònies a la nostra manera de ser.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH