Nicaragua: territoris indígenes en disputa

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista


Entre el 8 i 16 d'agost, d'enguany, el Centre per a l'Autonomia i Desenvolupament dels Pobles Indígenes (CADPI) i la Coalició Internacional per la Terra (ILC), van realitzar un curs interactiu sobre l'elaboració participativa de mapes 3D, en la ciutat de Bilwi, Nicaragua.


Van participar en el curs delegats i delegades de territoris autònoms del poble 'misquito', i representants d'organitzacions de Mèxic, Guatemala i Perú, amb l'objectiu d'aprendre a utilitzar aquesta eina formidable per al coneixement / reconeixement participatiu dels territoris comunals, i el que en ells cohabiten.


¿EN QUÈ CONSISTEIX LA CONSTRUCCIÓ COMUNAL D'UN MAPA 3D I PER A QUÈ SERVEIX?


La cartografia, des de temps immemorials, a part de ser una eina orientativa, va ser i és una poderosa arma per a la definició de les disputes territorials.


En les últimes dècades (davant la globalització de la tercera onada de despulla colonial capitalista) s'han activat ingents processos de resistències comunitàries en diferents territoris indígenes envaïts o amenaçats pels agents neo extrtactivistes. I, una eina formidable per dirimir aquestes "disputes desiguals" (entre invasors i envaïts) és la construcció participativa de mapes 3D dels territoris, en els territoris.


El mapa 3D és la representació en maqueta de tot el que és i conté un determinat territori o objectiu que es vol mostrar. Es construeix en base a les corbes de nivell que presenten les fulles cartogràfiques del territori.


Els que decideixen què es mostra i què no d'un territori en un mapa 3D són els i les membres de les comunitats.


Segons Adilia Alemany, integrant de CADPI, responsable de la iniciativa Pobles Indígenes d'ILC per a Llatinoamèrica, en la construcció de mapes 3D elaborats per alguns territoris autònoms del Carib nord de Nicaragua es van involucrar infants, joves, adults, autoritats i Ancian els i les del lloc.


"Els del lloc són els que millor coneixen els seus territoris perquè hi viuen, hi conrea, cacen, pesquen (...). Els joves i adults dibuixen les corbes, tallen i les enganxen, els infants pinten els rius i llacs, els àvies compten l'origen, les històries i significat de cada lloc. Així, entre tots i totes construeixen el mapa del seu territori ".


El procés de l'elaboració participativa d'un mapa 3D té un alt poder pedagògic i didàctic per a la transferència i resignificació coneixements per a poblacions amb cultures orals. Recrea i enforteix processos d'autoidentificació circumscrites a un determinat territori.


És una eina d'apoderament i / o construcció i exercici de poder comunal per a la defensa dels territoris i el que en ells existeix.


El procés participatiu en l'elaboració d'un mapa 3D ajuda a la identificació de totes les riqueses i amenaces que coexisteixen en un territori, i sobretot aparells el coneixement / socialització d'aquesta informació.


Alhora, ajuda a gestionar / governar el territori en base a les seves potencialitats, vocació productiva i zonificació ecològica. Ajuda a conrear en els seus habitants una cultura ecològica de cura de les conques hídriques, terres, boscos, mesures d'adaptació / mitigació del canvi climàtic ... Fins i tot estimula ressò espiritualitats a la comunitat.


PER QUÈ CADPI-ILC PROMOUEN LA CONSTRUCCIÓ COMUNAL DE MAPES 3D?


Segons Dennis Mairena, membre de CADPI, l'inèdit procés autonòmic del poble misquito, a Nicaragua, a part de l'empremta britànica, expressa l'esperit de nicaragüencs compromesos amb el benestar dels pobles indígenes.


Darrere de la Llei d'Autonomies (1987) i la Llei 445 (Llei del Règim de Propietat Comunal de Pobles Indígenes i Comunitats Ètniques de les Regions Autònomes de la Costa Atlàntica de Nicaragua i dels rius Bocay, Coco, Indi i Blat de moro, 2003) van estar i estan defensores indígenes com Mirna Cunnigham, actual presidenta de FELAC, fundadora i presidenta de CADPI. Aquests esforços es materialitzen en l'actual titulació el 33% del territori nacional sota propietat col·lectiva per pobles indígenes.


CADPI va sorgir a partir de la necessitat de supervisar el procés autonòmic i la governança territorial de la Regió Autònoma del Carib Nord, segons Ivania Talavera, directora de CADPI. Potser per això aquesta institució es va establir a Bilwi, capital de la Regió Autònoma de la Costa Carib Nord, a gairebé 600 km de Managua.


Ivania ens va informar que mitjançant un procés participatiu ja es van elaborar mapes 3D en els territoris autònoms de Waspam i Tasba pri. Actualment elaboren un ambiciós mapa 3D de tota la regió autònoma de Carib nord, amb la mateixa metodologia, amb el suport de ILC.


Amb aquests mapes, CADPI-ILC, promouen no només la defensa i la governança dels territoris indígenes autònoms, i els seus mecanismes d'adaptació al canvi climàtic, sinó també faciliten metodologies per a la resignificació i transferència d'informació / coneixements ancestrals cap a les presents i futures generacions dels pobles.


Un mapa 3D d'un territori, elaborat per les mateixes comunitats, expressa la identitat i la personalitat d'ecosistemes vitals (on interactuen el còsmic-ho humà i el sagrat). És una potent eina dissuasiva per als potencials intrusos externs. I una veritable pedagogia política territorial 'graficada' en una maqueta comunal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH