Avis

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

avis


De les etapes de la vida, n'hi ha una que sembla d'allò més contradictòria. Es diu que ser avi, és el regal que dóna la vida als que es converteixen en vells; igual es ressalten els avantatges per sobre de ser pares, ja que mentre en aquesta etapa prèvia, hi ha una gran responsabilitat per educar ensenyar valors i tenir cura de molts aspectes del desenvolupament del fill, l'avi té permís de consentir, tenir una tracte flexible i fins malament educar els néts.


Però més enllà de les targetes amb missatges més publicitaris que de contingut, per igual pares i avis, són a la possibilitat d'instruir als seus descendents. Predicar amb l'exemple, ensenyar-los el bon camí en termes dels valors amb els que ells mateixos van ser formats, és un privilegi que només acaba quan la vida també s'esgota.


Tot i el cansament un iaio no perd l'experiència d'aturar davant del fill i intercedir per ell, sobretot quan competeix amb el bombardeig d'idees negatives dels mitjans moderns de comunicació, en una societat dessacralitzada que sembla riure's de l'absència de respecte per l'autoritat -espiritual, política i familiar- i les agressions a tot el que l'envolta. El que ja va tenir l'experiència de criar fills sap que pot fins a cert punt controlar la influència de la televisió o l'Internet, com també entén la impossibilitat de cobrir-los amb un 'Capelo' de vidre i viure aquí per sempre. Els plançons volaran un dia, viuran la seva pròpia vida i ningú millor que una àvia per pregar per ells com a recurs crucial i permanent.


Tot i que sigui consentidor, l'avi vol que el seu nét creixi sa i fort, ple de saviesa, confiat que el fidel amor d'algú superior li garanteix bon futur tot i que els pares estiguin ocupats en l'obligació de treballar per proveir...


Ningú millor que l'avi, espera que així com ho va voler per als seus fills, els fills d'ells creixin com roures grans, que siguin capaços de meditar en tot moment i actuar de tal manera que tot els surti bé i el seu camí prosperi, tenint sempre -sobretot en la voràgine juvenil que sembla inclinar-se a tot tipus de excessos- en la seva memòria a qui els ha donat la vida.


DIA DE L'AVI


Avui a Mèxic és el dia de l'avi. Alguns països sobretot catòlics els celebren el 26 de juliol i potser és aquesta la celebració més dispersa en els calendaris del planeta, com també s'ha de reconèixer, que davant el romàntic d'arribar a ser avi, l'altra cara de la moneda ens mostra una realitat d'abandonament, maltractament i fins abús contra les persones grans. Coneix fills que lluiten la custòdia dels avui avis només per usufructuar la seva pensió o els seus béns? Quants avis han tingut un destí d'esfondrament en l'asil, després que els familiars els van despullar de casa?


En societats com l'espanyola, ha organitzacions d'àvies que lluiten seu dret d'estar a prop dels néts i el privilegi d'aquests a conviure amb les mares dels seus pares. Com pot un adolescent evitar que se li subestimi només per ser jove impedint així ser un exemple d'amor, força i fe en el si d'una família que discrimina a qui de fet és l'origen de la seva existència?


Al segle dels drets per excel·lència en resulta una absurd que s'hagi de litigar per evitar ser discriminat per haver-se convertit en avi i pitjor encara que els que en societats més primitives eren considerats savis avui hagin dormir en una banca o en la polleguera d'una porta causa a l'ambició i l'enveja de familiars amb menys edat que els han agredit.


El tema és terrible si es considera les dades que en 2014, va publicar la professora del departament d'Estudis Empresarials de la Universitat Iberoamericana, Graciela Saldaña Hernández, en assenyalar que el 61% de 3 milions de nens que es queden a casa, són cuidats per adults grans, sense que aquesta responsabilitat tingui una contraprestació ni laboral ni emotiva.


Avui els establiments en què es reuneixen o viuen els avis, hi haurà ball, menjar especial, discursos i fins visites dels buròcrates importants; segurament moltes famílies recordaran que és el dia de l'avi i els visitin i fins passegin o mengin amb ells.


En 2014, del total d'adults majors (60 anys i més) 26% té discapacitat i 36.1% posseeix alguna limitació. A Europa per exemple, el percentatge de població de 60 anys i més és de 23.9% 1, mentre que a casa nostra, és de 10.4% segons informació de l'Enquesta intercensal; respecte al 1990, s'observa un augment de 4.2 punts percentuals.


Paral·lelament el percentatge de la població menor de 15 anys va passar de 38.3 a 27.4%; mentre que el de 15 a 29 anys va disminuir de 29.4 a 25.7 per la qual cosa per al 2030, s'espera que els adults majors a Mèxic sigui de 20.4 milions, hi ha polítiques públiques que puguin respondre a aquest repte? ¿S'estan ja incrementant els serveis relacionats amb la salut, habitatge, pensions i espais urbans que facilitin el trànsit dels avis amb alguna limitació?


Si vostè té el privilegi de tenir a prop de si als seus avis, o els recorda i desitja honrar-los, amb més que una festa passatgera, Ocupi de pugnar perquè la població major de 60 que haurà de duplicar per al 2050, pugui viure una vida saludable i no només una existència més llarga.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH