Guatemala, un teatre on els ànecs disparen a les escopetes

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Guatemala


Com en els films còmics, els ànecs disparen a les escopetes a Guatemala. Sí, encara que. No ho cregui.


En els recents capítols que transcorren al teatre neoliberal de la "lluita contra la corrupció", ni més ni menys que el còmic President de la República (substitut del seu destituït / empresonat predecessor per corrupte), Jimmy Morales, en saber-se investigat per la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (CICIG), va decidir escapçar (de la manera més escandalosa) aquest organisme internacional (declarant persona non grat, i ordenant l'expulsió immediata del país del Cap d'aquest organisme internacional), per així intentar evitar que el procés jurídic prosperi en contra seva.


En el procediment penal, hi ha un axioma que diu: "A confessió de part, relleu de proves". És a dir, davant la confessió de l'acusat, les proves són innecessàries. És més, un fill i el germà de l'encara president també, al moment, són enjudiciats per delictes comesos en contra del patrimoni de l'Estat. Així mateix, més del 30% dels diputats de la bancada oficialistes es troben 'antejuicio'. El fundador del partit polític del president, actualment, es troba pròfug de la justícia per delictes de lesa humanitat. "El Fantasma", un narcotraficant guatemalenc extradit als EUA en mesos passats, va confessar que va finançar la campanya electoral de l'actual president.


Però, fins i tot amb aquestes i més evidències delictives, el president còmic va disparar a la CICIG, i l'esforç de la "lluita contra la corrupció". I, com si això no fos prou còmic, els alcaldes municipals, grups evangèlics, empresaris i mitjans corporatius donen suport al delinqüent confés. Fins i tot quan la ciutadania mobilitzada declarar persona non grat al president Morales, i expressa el seu suport a la CICIG.


PER QUÈ VA ARRIBAR GUATEMALA A AQUESTA SITUACIÓ?


No és crisi de governabilitat, ni de bon tros una crisi política, el que passa a Guatemala. És ni més ni menys que l'evidència del col·lapse intern i extern de l'Estat. Quan el crim organitzat, i els criminals enquistats en funció de govern, disparen, a boca de canó, i sense escrúpols, en contra dels esforços "per enfortir les institucions corcats per la corrupció sistèmica", estem presenciant un col·lapse estatal, seguit d'una violenta desintegració social (del poc que havia aconseguit quallar en aquests dos segles d'Estat nació).


Aquest col·lapse estatal es va accelerar, encara més, com a conseqüència del "empetitiment estatal", imposat pels diferents plans d'ajust estructural pels grups financers que van implantar i refermen el sistema neoliberal (des de la dècada dels 80 del passat segle).


Si Guatemala, com a Estat nació, no havia aconseguit constituir-se realment com a tal en tot el territori i en l'imaginari col·lectius de les grans majories (en aquests gairebé dos-cents anys d'existència), amb els plans d'ajust estructural l'Estat aparent va col·lapsar, i el idíl·lic projecte de país o nació va ser diluït per la corrupció.


És IL·LÚS CREURE QUE LA LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ SIGUI LA SOLUCIÓ TOTAL


Està demostrat que destituir governs neoliberals corruptes (com Otto Pérez Molina), per a suplantar amb "noves cares" com el de Jimmy Morales és igual pitjor. De Otto Pérez se sospitava, però de Jimmy Morales es tenen proves. El problema no són els i les governants, és el sistema hegemònic la incubadora de corruptes.


De què val destituir / substituir un governant delinqüent per un altre igual o pitjor? De què val el teatre de la lluita contra la corrupció sinó es promou canviar el sistema que engendra als i corruptes?


De què val protestar donant suport a la CICIG (ens finançat en bona mesura pel govern nord-americà) si no s'aposta per un procés constituent plurinacional inèdit per consensuar noves regles de govern i de convivència per controlar / sancionar els governants corruptes?

En aquesta situació dramàtica del teatre còmic de la "lluita contra la corrupció", propostes de canvis estructurals per al país, mitjançant un contracte social ampliat, estan absents del tot. Especialment en l'àrea urbà del país.


Els partits polítics de l'esquerra neoliberal, de la mateixa manera que els de la dreta, es neguen a proposar i impulsar canvis urgents profunds al país. Se senten més còmodes com carronyers en un Estat putrefacte que com a potencials polítics autèntics.


Alguns revolucionaris (chapines indignats) donen suport i defensen processos d'assemblees constituents d'altres països (cas Veneçuela), però per a la Guatemala fallida, res.


Més però, com propugnen alguns moviments camperols i indígenes del país, la situació d'Estat fracassat i de desintegració social en què es troba Guatemala, són condicions materials adequades per accelerar el camí constituent per a la creació de l'Estat Plurinacional que mai va existir. El repte està que les i els indignats per la corrupció punyent superin el desgana mental i cultural ampliïn els seus horitzons polítics.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH