El bèl·lic i l'odi

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Geurra o pau


És l'ésser humà violent per naturalesa? Si ens anem per l'afirmativa, llavors no hauríem de sentir tristesa per les respostes iracundes dels fills -sobretot en l'adolescència- el menyspreu dels néts o la ingratitud dels que han rebut algun benefici de la nostra part. Si la violència fos una forma de relació natural, no estaria prohibit el maltractament als menors, les dones i en general tot aquell que pugui tenir menors habilitats que el victimari, igual si es tracta d'un company d'escola que d'un veí fora d' la colla.


No obstant això hi ha estudiosos convençuts que tots tenim un gen que ens inclina a ser dominats per impulsos i passions agressives, la qual cosa ens apropen a la "bestialitat dels animals" i excepte per elements jurídics o culturals, el que ens controla són les emocions principalment l'agressivitat. Per als que això sostenen, el comportament cognitiu és merament incidental de tal manera que si als fills els construïm una versió personal del que pacífic o el violent, potser com a resultat de la cultura aconseguim un ésser humà gentil i serè.


Si la violència no és biològica, quins elements culturals o familiars subjacents en la psique dels suïcides talibans o els extremistes blancs en alguns territoris dels Estats Units? Què és el que habitualment hi ha al comú dels grups -tribus, ciutats, països- que dóna lloc a l'intent justificatorio d'actes injustos, ni tan sols econòmics o militars i molt menys ètics?


Suposant que assumim que la violència no és un fenomen natural i per tant la guerra és un fet humà afectat més per motius emocionals que racionals, ¿n'hi haurà prou amb assumir que la violència -sobretot social- és resultat d'un acte polític?


Potser poguéssim sumar-nos a aquesta afirmació quan la violència ha assolit el nivell de guerra [1] i en aquest cas és menester comprendre els racons d'aquesta conducta ja que no sempre hi ha coincidència entre la dels líders i els seguidors.


Segons Johan Galtung la violència pot ser directa -verbal, física, psicològica- estructural -represión, pobresa, contaminació, alienació- cultural -tradició, normes, valors, idees- i / o simbòlica és a dir manifestacions o actes rituals per donar suport o reconeixement a qualsevol de les anteriors. Els que això afirmen es queden en una mena d'ambigüitat que postula que l'ésser humà és conflictiu per naturalesa i violent per educació o cultura.


El fet és que, més enllà de les persones que releguen a la interpretació sociopolítica judeocristiana a un simple fet religiós culpós, des de diversos segles abans de Crist, la guerra s'insereix en un context de ruptura de la concòrdia personal i del poble [2].


Transformar els conflictes en harmonia amb l'enteniment com a eina, és el sine qua non de la diplomàcia, els artífexs d'entendre el mateix l'instint, la frustració i fins a l'aprenentatge social, si de cas pretenen evitar una guerra armada o fins i tot comercial. ¿N'hi haurà prou això en el caràcter dels diplomàtics negociadors del TLC? En quant pot contribuir a la ruptura un comunicador groguista?


Si la violència és qualsevol dany exercit per algun humà en contra d'un altre congènere, quin tipus d'agressivitat s'ha estat donant en contra de les persones al planeta perquè majorment estiguin enfadats en contra dels polítics? Vostè ha estat un actor en aquesta tendència o és simplement una persona omisa que "mai defensaria a un polític" i prefereix deixar de votar o participar de cap manera en activitats d'aquest tipus?


Avui a la ciutat de Mèxic es va gastar part del pressupost dels impostos ciutadans en l'organització d'una votació que es va caracteritzar per la mínima afluència d'aquests en les urnes. Alguns comitès veïnals es van afanyar per portar gent a triar algun tipus d'inversió ciutadana i la resposta majorment va ser NO votaré.


Alguns ocupem el temps que gastaríem en una fila explicant als novells promotors la fal·làcia que implica anar a votar entre tres opcions en un mateix carrer tancada més de donar a conèixer els anteriors fraus detectats en aquest procés disque democràtic; però a final del dia es tracta que la població faci servir la seva possibilitat d'expressió, analitzant amb qui correspongui el perquè d'aquesta reacció i les conseqüències en les futures eleccions.


Si aquesta negativa es transforma en alguna opció, la mateixa haurà deixat de ser violència passiva, per convertir-se en facilitació del desenvolupament i el creixement de les capacitats potencials de l'interlocutor al qual se li hagi explicat de manera mesurada el perquè hem decidit no votar.


Més enllà del que colèric, impetuós, desmesuradament passional o procliu a la ira, tot ésser humà té la possibilitat de comprendre que la violència -tot i que sigui verbalment no necessàriament és condició afavoridora de poder als més egoistes o despietats.


Els que responen a aquesta condició, només són destructors d'un ordre establert que pondera la col·laboració, cooperació i possibilitat de adaptar-se als diversos ecosistemes del planeta. Aconseguir la pau sense matances, explotacions, contaminació, colonialisme, discriminació, en suma sense sacrificar vides i per tant sense collir odi, és el veritable èxit de cada un i de la humanitat en el seu conjunt.[1] Un conflicte que produeix almenys 25 morts anuals en el camp de batalla s'anomena armat i d'aquests hi ha: menors, intermedis i guerres. El menor no més causa més de 1,000 morts durant tot el conflicte. El intermedi causa fins 1,000 morts en només un any del conflicte i les guerres es caracteritzen per causar més de 1,000 morts al camp de batalla cada any. Colòmbia va estar tècnicament en guerra i, des de llavors, ha romàs en un estat de conflicte intermedi. Similarment, Perú va estar en guerra fins a 1993 (es consideren les morts de civils en aquest recompte) Hi ha alguns autors que tenen en compte les morts per indigència com a dades de violència. (Coneval 2010)


[2] Diverses de les veus autoritzades en un poble teocràtic com Israel, entre ells Ezequiel, van profetitzar per mitjà de visions -anomenades revelacions- les conseqüències de la captivitat al qual es va arribar bàsicament per l'abandó de les pròpies conviccions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH