dissabte, 31 de octubre de 2020

Prevenció a Andorra

Robert Pastor

Policia Andorra

Policia motoritzada d'Andorra | Foto: Policia d'Andorra


Temps era temps quan gairebé ningú tancava casa seva i menys amb pany i clau. I, quan sortien amb el cotxe, l'aparcaven obert i amb la clau al contacte. Era una altra Andorra.


Encara avui, i en els anys recents, la sensació de seguretat és alta, molt alta si es compara amb els grans estats occidentals i, les enquestes fetes els darrers anys als turistes, destaquen aquesta realitat com un dels principals valors i atractius del país.


La sacsejada dels atemptats a Barcelona i Cambrils, tanmateix, han marcat també el plantejament de futur. Dissabte, 19 d'agost, després de la concentració de condemna i solidaritat amb les víctimes, amb presència de centenars de persones encapçalades pel Copríncep-bisbe i el cap del Govern, el titular de l'executiu anunciava mesures per prevenir potencials atacs del radicalisme islamista, inclosa la possible creació d'una nova unitat antiterrorista.


L'oposició va respondre immediatament que es tractava d'una declaració demagògica i oportunista. Mai s'ha dit que el petit estat pirinenc hagi aparegut com a objectiu en el missatges del Estat Islàmic; ni tan sols el podrien incloure, amb base històrica, com a part d'Al Àndalus peninsular que reivindiquen com a territori a reconquerir.


Una nova, o renovada, llei de seguretat ciutadana i un reforç dels efectius del servei de policia són mesures ja anunciades. Pel que fa a la segona iniciativa, hi ha en marxa un concurs per ampliar en trenta el nombre d'agents.


Una veu autoritzada del cos explicava a aquest periodista que, tot i les altes previstes, el conjunt d'efectius policíacs, inclosos tècnics de suport com ara informàtics o advocats, el nombre es mantindria igual al de 2005, tot i haver assumit noves tasques derivades dels compromisos internacionals, com ara els fiscals i financers.


Afegia la mateixa font que, fins avui, està pendent de tenir dotació suficient per mantenir la vigilància a la frontera francesa les vint-i-quatre hores de cada dia, que només es fa efectiva en casos puntuals.


Per completar els elements del debat cal dir que el cos de seguretat forma part de Interpol que en l'àmplia àrea de policia criminal hi ha integrats el grup d'intervenció (força de xoc i d'elit), grups d'anàlisi de informació (de l'exterior que es rep i de la interior), el grup Tedax de desactivació d'explosius...


Tot això sense oblidar el servei de trànsit, amb el complement dels serveis comunals i el control de les fronteres, amb la mancança esmentada.


La creació d'un nou òrgan dedicat específicament contra terrorista semblaria d'entrada d'una necessitat objectiva dubtosa. Tanmateix, mai no es pot dir mai, i més val prevenir que curar. I amb aquests dos lemes ben presents, i la situació internacional, el ben cert és que Andorra reforçarà la seva seguretat, per si de cas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH