dimecres, 21 de agost de 2019

Instrument polític no és el mateix que partit polític

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

CODECA


"En la nostra darrera assemblea nacional del 2015 hem decidit crear el nostre propi instrument polític per participar i canviar l'Estat de Guatemala (...). Ara, tindrem la nostra pròpia política per treure-li el poder als rics (...)", arenga un defensor de del Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA) en una assemblea local de camperols i indígenes maies, al nord del país.


Davant d'aquestes asseveracions, difoses en vídeo per les xarxes socials, una advocada maia reacciona molesta a les xarxes socials: "Deixin d'enganyar a la meva gent. Nosaltres no volem més partits polítics (...). No deien que CODECA no seria partit polític?".


Aquesta reacció (de ser de bona fe), que externalitza les fòbies i desitjos al polític, en amplis sectors de poblacions colonitzades, requereix certes aproximacions/precisions respecte al que és un instrument polític.


1. Mentre el concepte de partit polític va sorgir al segle XVI, contemporani del concepte d'Estat nació (al nord d'Europa), el concepte d'instrument polític es va difondre a inicis del present segle (a Bolívia) pels moviments indígenes camperols que van enarborar la creació de l'Estat Plurinacional.


2. El partit polític és una eina, pensada i organitzada per una grup reduït de persones, per guanyar eleccions i gestionar l'Estat. Mentrestant, l'instrument polític és una eina de multituds organitzades/mobilitzades per construir/accedir al poder (mitjançant eleccions) i emprendre canvis estructurals. Crear l'Estat Plurinacional, diria Thelma Cabrera, defensora CODECA.


3. El partit polític s'organitza de manera descendent (de dalt a baix, del centre a la perifèria). L'instrument polític és ascendent (de baix a dalt, del camp cap a la ciutat).


4. El partit polític és jeràrquic i vertical. L'instrument polític és horitzontal i assembleari.


5. El partit polític neix amb amos (regularment rics). L'instrument polític, en ser creat per pobles organitzats, no té amos, ni dirigents insubstituïbles.


6. El partit polític, busca a com doni lloc, al poder per administrar l'Estat. L'instrument polític fa camí per arribar al poder i canviar o crear un nou Estat, nou ordenament jurídic. Una eina per a l'alliberament dels pobles.


7. El partit polític és essencialment electoralista (només actuen en campanya electoral). No organitza als pobles, molt menys els educa. L'instrument polític enforteix, abans de res la força social organitzada. Concientiza, i fa de les multituds subjectes polítics col·lectius.


8. El partit polític és essencialment democràcia representativa (només per als que poden econòmicament). L'instrument polític és democràcia participativa/comunitària (assemblees, cabildos, decisions per consens, etc.).


9. El partit polític promou el dret polític "a triar". L'instrument polític promou els drets polítics de "triar i ser electes".


10. En els partits polítics només els que tenen plata i patrimoni poden ser electes. En l'instrument polític, tots i totes sense excepció, poden ser electes.


11. El partit polític utilitza a les organitzacions i moviments socials com a massa d'electors. L'instrument polític pertany als moviments socials, i en conseqüència, no utilitza a les organitzacions, sinó que fa articulacions voltant d'objectius comuns.


12. El partit polític obeeix als seus amos (que ho manegen com un negoci). L'instrument polític obeeix als moviments socials.


Aquestes són algunes de les característiques de l'instrument polític que impulsa el moviment indocampesino CODECA, sota el nom de Moviment per a l'Alliberament dels Pobles (MLP).


CODECA va prendre aquest camí de crear el seu propi braç polític, després de 25 anys de construcció de força social, i en sentir que no hi ha cap organització política vigent al país que representi/canalitzi les seves demandes de canvis estructurals.


De concretar legalment l'MLP, seria l'únic instrument polític d'indígenes i camperols organitzats, d'abast nacional, nascut de les entranyes dels pobles indígenes, en els 196 anys que Guatemala té com a República. MLP està sent construïda, sense pressa, ni pausa, de manera assembleària, per a possibilitar/accelerar el procés constituent plurinacional a Guatemala.


Qui no vulgui entendre la diferència excloent entre partit polític i instrument polític és perquè no creu en les capacitats creatives dels moviments socials en moviment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH