Ada Colau ha mentit?

Purificació González

Els comuns diuen a la seva nova campanya que "obren camí". Serà veritat el que afirmen? Però en quina direcció?

 

L'article 3.4 del Codi Ètic de Barcelona en Comú estableix "un sou màxim de 2.200 euros" com a "salari net mensual, incloent dietes" perquè els comuns entenen "que aquesta retribució garanteix unes condicions dignes per exercir les responsabilitats i funcions que suposa el càrrec assumit". Però li van afegir una coletilla que és la següent: que "aquest sou serà variable també en funció de les responsabilitats".

 

Cu00f3digeeticobarcelonaencomu
https://barcelonaencomu.cat/es/codigo-etico/

 

I m'explico, després d'un primer mandat del 2015 al 2019 , sembla que alguna cosa va canviar després de governar Barcelona i aquesta ja no suposava un premi sinó una "sobrecàrrega" que perjudicava greument la conciliació familiar dels membres que aspiraven a una cadira al govern local dels comuns i això s'havia de compensar. Però com?, afegint un plus a les nòmines perquè així desapareixen, com tothom sap els problemes de conciliació. Els diners són aquesta barreta màgica que tot ho arregla, no?

 

A aquesta conclusió van arribar els caps pensants dels comuns perquè després de les seves segones eleccions i només recuperar el bastó de comandament del consistori barceloní, el juliol del 2019, van decidir fer un "sesudo informe de "diagnosi de gènere" que deia que es produïen "incompliments flagrants en matèria de conciliació, amb jornades eternes" que suposaven "una sobrecàrrega de treball que impactava en la vida quotidiana dels seus importants alts càrrecs" i van pujar el sou, perquè no hi ha com manar per decidir el que vols guanyar.

 

Compensar aquest perjudici personal no se solucionava amb accions que portaran a valents mesures que "obrissin el pas a noves formes de cociliació col·lectives" sinó que es van limitar a afegir al seu sou un complement, i només a ells. Aquesta modificació dels complements salarials va suposar una pujada de 600 euros a la nòmina dels nous regidors i de 300 euros a la dels comissionats mentre que a Ada Colau se li va assignar una pujada de 900 euros al mes perquè el perjudici familiar no estava compensat amb els 2.200 euros al mes que cobrava llavors com a alcaldessa ni els altres 2.200 de la seva parella sentimental, Adrià Alemany a compte del partit. Així s'assignava a Colau 3.100 euros al mes, i en un any on el Salari Minim va pujar exactament a 900 euros. Curiós no?

 

Aquesta és una mesura que Colau no va debatre amb els seus votants ni va fer cap consulta als barcelonins ni a les municipals del 2015, ni a les del 2019 com tampoc ho farà a les eleccions d'aquest 2023. Perquè això de pujar el sou no es vota en una consulta popular. La participació és per a "altres cosetes", se m'entén no? I els comuns només obren la boca per parlar de les suposades renúncies personals que fan tots col·lectivament, donant part del sou de l?alcaldessa Colau i alguns dels seus càrrecs públics. Perquè molts altres dels seus fitxatges això d'aportar a la caixa comuna, sembla ser de mal gust per a la butxaca particular . I dic alguns perquè la cosa té molta molla. Però parlem de dades, dades públiques.

 

Soudocolau
Declaració d'ingressos segons la web de l'Ajuntament de Barcelona: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/es/registros-de-intereses/actividades/declaracion-inicial-501

 

Així, el sou net mensual en condicions normals de l'alcaldessa seria segons la seu electrònica del mateix Ajuntament de Barcelona - a data de maig del 2023- de 4.780 euros/mensuals per 14 pagues. D'aquests, segons reiteren els comuns, 2.200 euros serien el límit salarial i 900 euros el complement per a la conciliació, és a dir, 3.100 euros nets mensuals en total.

 

Però una cosa no quadra de creuar totes les dades perquè segons el portal de transparència del consistori en realitat Colau percep nets 3.191 euros x 14 pagues. És a dir hi ha 91 euros que suposadament cobra l'alcaldessa que han de ser "celestials", i perdoneu-me la llicència, perquè anem li que cauen a la nòmina a Ada Colau sense cap explicació addicional enlloc, ni a la web de l'Ajuntament ni a la web dels comuns. I poden comprovar-ho vostès mateixos clicant als enllaços que els adjunto a aquest article. Pel que cal preguntar-se quina dada és la correcta: la que dóna la seu electrònica de l'Ajuntament de Barcelona?, la que donen insistentment els comuns? o el del portal de transparència del consistori barceloní? Qui dóna malament la xifra l'Ajuntament de Barcelona o els comuns? Però algú la dada ho dóna malament segura.

 

Sou
Sou d´Ada Colau segons el portal de transparència de l´Ajuntament de Barcelona. https://ajuntament.barcelona.cat/alcaldessa/es/transparencia

 

Però aquesta no és l'única dada que balla a la calculadora. Perquè si l'alcaldessa en net cobra 4.780 euros mensuals i percep 3.191 euros reals i la resta ho dóna (1.589 euros). La donació anual de l'alcaldessa seria de 22.246 euros nets anuals que no s'assemblen gens als 56.900 euros que diu donar anualment del seu sou que en brut són 100.000 euros. ¿D'on surten els altres 34.654 que diu el portal de transparència que dona Colau? I els 375.000 euros que diu el portal que ha donat de les retribucions a què té dret legalment? Perquè segons el net si del 2015 al 2019 va cobrar net 2.200 euros (4 anys) podria en total donar 144.480 euros i del 2019 al 2023 (3.191 euros) la donació descendiria a 88.984 euros i el total es quedaria en aquests 8 anys. . ¿D'on surten els altres 141.526 euros d'aquells 8 anys? A vostès els surten els números? Algú entén alguna cosa? Quina dada és la correcta?

 

PERÒ ENCARA HI HA MÉS PERQUÈ EL 2020 LES FAMÍLIES VAN REBAR AJUDES PER FILL A CÀRREC DE 588 EUROS ANUALS I COL·LAU DE 900 EUROS AL MES PER A LA SEVA CONCILIACIÓ FAMILIAR.

 

I anem amb les dades. El 2020 tota família que volgués sol·licitar una ajuda familiar havia de tenir en compte principalment els ingressos de tota la unitat familiar. En el cas de la família Ada Colau-Adrià Alemany si agafem com a fiables les dades proporcionades públicament pels comuns, aquesta unitat familiar des del 2015 ingressa 4.400 euros al mes per 14 pagues. 2.200 ingressats via l'Ajuntament de Barcelona a l'alcaldessa i 2.200 euros més a Adrià Alemany, a través de la seva nònima a càrrec del partit dels comuns . Com que a aquesta família de 4 membres no els arribaven els seus ingressos de 4.400 euros mensuals nets el 2019 el seu partit va decidir compensar el seu sacrifici de conciliació amb 900 euros més en nòmina. Per parlar alt i clar van pujar 1 SMI de l'any 2019 d'un cop de ploma. I ho van poder fer amb el plàcet de tots els membres que manen a Barcelona a Comú que van considerar que era correcte donar-li aquesta quantitat de 900 euros al mes més a aquesta "família en dificultats", la de l'alcaldessa Colau.

 

Smi3

Si revisem els requisits de rendes per a accés a ajudes familiars amb fills a càrrec de l'any 2020. Aquesta estableix un criteri de rendes familiars (ingressos per família) per accedir-hi "conforme al Reial decret llei 1/2020, de 14 de desembre gener, el límit d'ingressos serà de 12.424,00 euros/any incrementant-se en un 15% per cada fill o menor a càrrec, a partir del segon (inclòs)”.

 

És a dir, fixant un màxim en una família amb dos fills menors d'ingressos totals de 16.151 euros anuals similar a la unitat familiar dels Colau-Alemany, però que llavors cobraven entre els dos 52.800 euros nets a l'any. On queda aquí la redestribució de la riquesa?

 

Així, mentre en pandèmia les famílies amb necessitats percebien anualment per fill a càrrec 588 euros anuals, els Colau-Alemany van percebre en base al complement de l'alcaldessa per a conciliació familiar: 10.800 euros anuals ( 900 euros/mes).

 

Una diferència més que notable i cridanera per a persones que diuen públicament estar compromeses al 100% amb la redistribució de beneficis, sembla que dels altres però no la d'ells .

 

Si amb 4.400 euros al mes la família de 4 membres, Colau-Alemany no podia conciliar i va haver de cobrar 900 euros més al mes des de fa 4 anys, potser i només potser, i és només una hipòtesi, el candidat Xavier Trias quan va afirmar la setmana passada que un "senyor que cobra 3.000 euros no arriba a final de mes" ho va fer pensant en l'alcaldessa de Barcelona, la família del qual va començar a respirar i va aconseguir conciliar en assolir la xifra mensual de 5.300 euros al mes. És possible?

 

Vostès no riguin gaire i no ho descartin, tan car com està tot a Barcelona, és més que possible i probable, i és hora que l'alcaldessa de Barcelona, ho digui alt i clar. Només si cobra el 66,75% del sou a què té dret per llei pot viure dignament la seva família. I per viure dignament a Barcelona les famílies de 4 membres han de tenir uns ingressos mínims de 5.300 euros al mes, com ara Ada Colau. El cost de la vida és el que és, i mentre no ho faci, estarà en la meva humil opinió faltant a la veritat veritable. Vostès que opinen? Barcelona mereix que la veritat s'obri camí, i els comuns que en aquestes municipals estan disposats a “obrir” el que calgui, han de ser valents. No ? No riguin gaire perquè la vida als comuns els ha millorat des que governen fa 8 anys i això ha estat gràcies a Barcelona i el seu plus salarial.

 

Ingressossocials
Quadre d'ajudes familiars Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per al 2020

ELS COTXES OFICIALS D'ADA COLAU SÍ PODEN CIRCULAR PER BARCELONA

 

Però no se m'adormen, quines declaracions i dades hi ha més i més que curioses. Al juliol del 2015 poc després de guanyar per primera vegada l'alcaldia, Colau en declaracions a La Vanguardia revelava que li semblava el cotxe oficial del consistori barceloní i deia sobre això el que llegeixen subratllat.

Juliol de 2015
Extracte entrevista a Ada Colau al juliol de 2015/ @LaVanguardia

Pel que això de fer servir el transport públic o la bici, a mi em dóna, que és només està reservat per als altres al capdavant de la màxima figura pública dels comuns, Ada Colau. Desenganyeu-vos, ho va admetre Colau ja el 2015. Així cal recordar ara que a només unes setmanes per als comicis municipals del 2015 (el 12 de maig) la llavors candidata de BComú, Ada Colau, va proposar en un míting a l'Eixample eliminar les dietes i cotxes oficials de l'Ajuntament. Dies més tard es convertia a la primera alcaldessa de la ciutat i segons ha pogut comprovar EL PAIS, en aquests vuit anys de mandat el nombre de vehicles oficials del consistori barceloní s'han reduït gairebé a la meitat, però se segueixen utilitzant .

 

El 2014 hi havia 20 vehicles oficials i 30 xòfers al Consistori barceloní. En entrar Colau al consistori aviat es va reduir el nombre de vehicles a 13 sent conduïts aquests per 24 xòfers per al “trasllat segur dels ocupants”. Tots segons el mateix consistori barceloní són de zero emissions i s'hi desplaça: l'alcaldessa Ada Colau, regidors i comissionats, els titulars de la gerència municipal, la secretària general, intervenció, tresoreria, la Sindicatura de Greuges, el departament de protocol i relacions internacionals i les visites de delegacions nacionals i internacionals. Perquè el cotxe per a tots aquests càrrecs continua sent necessari i tinguin-ho clar, per als barcelonins, no . Els barcelonins han de fer servir bicicletes, patinets, anar a peu o en transport públic. Capitxi?

 

Els impostos de Barcelona es gasten així també, malgrat les promeses electorals i les paraules de cura del medi ambient, en aquests cotxes, xòfers, gasolina, assegurances i reparacions per tal que els que manen de veritat a la ciutat puguin complir amb els seus responsabilitats d'assistència a “actes, reunions i esdeveniments” com no pot ser d'una altra manera “dins les seves funcions laborals i de representació”. La resta de barcelonins fa la impressió que s'han d'espavilar i deixar els cotxes en caseta o no tenir cotxes de cap mena.

 

S'infereix tot de les paraules dels darrers 8 anys dels comuns i la seva alcaldessa que la circulació "free" per tot Barcelona des de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) fins a les "superilles" és per als cotxes de "representació-oficials" del govern Colau , encara que el 57% dels barcelonins usin ja el transport públic o decideixen anar a peu segons les dades de l' Institut d'Estadística Nacional (INE). per la ciutat.

 

L'alcaldessa és l'alcaldessa i els carrils bicis de la Barcelona “saborosa” són per a tu i per a mi. En el meu cas a mi ja m'han convençut i estic posant-me al dia amb una bici elèctrica perquè, dona previnguda val per dues, i aquí el cotxe s'acabarà, i la bici, perquè no s'acabi amb nosaltres millor que sigui elèctrica . Feu-me cas i vostès vagin fent quilòmetres, de mica, que ja m'ho agrairan demà. I no riguin gaire, que després els fa mal la panxa.

 

Bicielèctrica
Muntant amb bici elèctrica./ @Catpress

ON HA ANAT A PARAR ELS DINERS DE LES DONACIONS D'ADA COLAU I ELS COMUNS?

 

I per acabar amb dades parlaré del projecte La Filadora que segons es defineix així mateix en data 08/05/2023 és “el programa per impulsar projectes que enforteixin els barris i la ciutat de Barcelona nascut de l'aportació dels càrrecs electes de Barcelona A Comú, ( alcaldessa i regidors) i el que cobren segons el seu codi ètic”.

 

En teoria aquest és el fons social i solidari amb què afirmen els comuns haver contribuït a la millora de Barcelona en un acte solidari ple de generositat insòlita. Què bonic no?

 

A mi fins i tot m'han entrat ganes de fer una donació anònima en llegir aquestes sentides línies, perquè cal reconèixer públicament que el copywriter comuner pro Colau sap com arribar als cors. A mi "m'han gairebé convençut", i dic gairebé, perquè donar és una cosa que m'agrada, però m'agrada llegir també la lletra petita de les donacions, què li faré, això de llegir és una afició que tinc i llegir el llegeixo tot. I m'explico. Els programes a qui han donat els convido a conèixer-los perquè són interessants però les dates de quan s'han fet les inversions encara és més interessant.

 

Filadora1
Descripcio de la Filadora.

 

Els projectes de la Filadora es resumeixen en projectes duts a terme segons la seva pròpia web el 2017. 2018 i 2021. No hi ha cap rastre que s'hagin executat projectes ni el 2015, 2016,2019, 2020,2022 ni aquest 2023. A cap dels mesos de tots aquells anys que els indico on s'han cobrat sous públics hi ha dades sobre les donacions. On han anat a parar llavors durant aquests anys buits les donacions de tots els comuns, inclosa Ada Colau? Si han governat 8 anys i només han fet projectes durant 3 anys, què passa amb els altres anys? ¿? Escolten el silenci? .

 

 

Donacionescargospublicos2
Cuadre de l' Informe de fiscalització del Tribunal de Comptes dels estats contables dels partits polítics i de les aportacions percebudes per les fundacions i entitats vinculades o dependents a elles i de les despeses de programes i activitats d'aquestes financiades amb càrrec a subvencions públiques exercici 2016

 

Aquest és un misteri sense resoldre semblant a si els barcelonins es preguntessin un dia seriosament a què s'han dedicat els diners tots aquests anys del Grup municipal, confederat dels comuns, que prové de fons 100% públics. On ha anat equip? On? Què s'ha pagat amb ell? Alguns afirmen que si segueixes el rastre dels diners aquest t'explica coses importants. Què ens dirien els comptes d'aquest grup municipal a les diferents administracions públiques on són presents en coalicions diverses?

 

Comptes publics
https://twitter.com/CanadellComas/status/1658116094542872579?s=20

 

Filadora

 

Pensar és gratis pel que no dubteu, cada dia, estimats lectors, a dedicar una estona a pensar i treure les vostres pròpies conclusions. És un sa exercici que us recomano sempre que em llegiu i us confesso obertament que després de posar un darrere l'altre totes aquestes dades d'accés públic plegats m'he fet dues preguntes que vull traslladar a tots els que viuen i treballen a Barcelona. Què diuen les dades dels diners tocats pels comuns?. Ada Colau ha mentit?

 

 

Ada Colau es contradiu: ataca els pactes postelectorals amb Junts, però el 2019 va aconseguir la presidència de l'AMB gràcies al seu pacte amb Junts
Més autors

Opinadors