Abya Yala Soberana aposta per transcendir la modernitat

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Catalunyapress abyayala

 

Entre els dies 22 al 25 de novembre recent, portaveus de prop de 30 organitzacions de Guatemala, i representacions de més de 50 organitzacions provinents de Xile, Argentina, Uruguai, Brasil, Perú, Bolívia, Equador, Colòmbia, Panamà, Nicaragua, Hondures, El Salvador, Mèxic, entre altres, van realitzar la II Trobada d'Abya Yala Soberana.

 

L'esdeveniment autoconvocat, sota el títol de: Pobles i comunitats en moviment, desafiaments de la decolonialitat pel Bon Viure , va reunir prop de 200 persones, que amb guirigall reflexiu van conviure i van compartir els seus somnis i projectes des dels seus territoris amb una perspectiva continental.

 

POBLES I COMUNITATS EN MOVIMENT A LA GEOPOLÍTICA ACTUAL

 

El primer dia van abordar la situació dels pobles i les comunitats en moviment en el marc de la geopolítica actual.

 

Tant a les conferències, com als grups de treball, es va constatar que les i els participants a la Trobada “estan decidits a seguir fent història com a subjectes determinants en les dinàmiques sociopolítiques del Continent.”

 

DESAFIAMENTS DE LA DECOLONIALITAT PER ALS POBLES I COMUNITATS

 

El segon dia va estar centrat específicament en la qüestió de la decolonialitat com a desafiament en la tasca i projeccions dels pobles i comunitats en moviment.

 

Variables com el racisme, sexisme, classisme, estats nacions, extractivisme, imperialisme…, van ser abordats des de diferents territoris.

 

Ramon Grosfoguel, va ser categòric en reiterar que: “La decolonialitat ha de ser antiimperial. No pot ser que a les nostres lluites s'estiguin colant actors, fins i tot vestits d'indígenes, però proimperials”, va indicar el professor porto-riqueny.

 

Katya Colmenares, per la seva banda, va deixar fixada la idea de: “Els nous subjectes de la decolonialitat no són ni seran nous. Tenen arrels mil·lenàries. La comunitat ancorada al voltant de la defensa/reproducció de la Vida és i serà el subjecte decolonial”, va afirmar.

 

“El fet colonial imposa patrons de dominació colonial masculina als nostres pobles, en aquest sentit la decolonialitat ha de ser constitutivament antipatriarcal, antiimpatrial i anticapitalista”, va indicar Karina Ochoa.

 

Altres temes abordats a la trobada van ser: avenços i desafiaments de la plurinacionalitat als diferents països, els processos de bons viurers a i des dels diferents pobles del Continent, les diferents lluites de les dones, i la urgent necessitat de transitar de les lluites socials o gremials cap a les lluites sociopolítiques mitjançant instruments polítics propis.

 

INSTRUMENTS POLÍTICS PROPIS I LA PLURINACIONALITAT

 

A la Trobada es va plantejar la urgent necessitat de transitar de les lluites socials i culturals que emprenen comunitats i pobles del Continent cap a les lluites sociopolítiques.

 

Per això, segons experiències de Bolívia, Guatemala, Panamà, Xile, entre d'altres, és important construir instruments polítics propis (organitzacions polítiques pròpies) per disputar el poder a les urnes, i des dels espais de poder impulsar processos de canvis estructurals i propostes plurinacionals :

 

“Per emprendre els processos de canvis estructurals i plurinacionals als diferents països, els pobles i comunitats en moviment necessitem construir col·lectivament els nostres instruments polítics per accedir als espais de decisió, mitjançant les urnes i els carrers, i accelerar els processos de canvis profunds, mitjançant processos dassemblees constituents originaris, populars i plurinacionals. Sense renunciar a les accions col·lectives de fet per exercir els nostres drets col·lectius.” Esmenta la Declaració de la II Trobada.

 

En els casos de Bolívia i Equador es va reflexionar sobre els seus avenços i desafiaments de la implementació de la plurinacionalitat. En els casos de Guatemala i Xile, països on la plurinacionalitat és encara una proposta per als propers processos d'assemblees constituents, es va plantejar la necessitat de concebre els estats plurinacionals amb autonomies territorials indefectiblement.

 

“La plurinacionalitat és la nostra aposta política per construir nous estats plurinacionals, noves lleis, institucions i projectes de vida que possibilitin la convivència equilibrada entre tots els éssers que cohabitem a la comunitat còsmica. Per això hem d'enfortir els nostres processos organitzatius, formatius, de comunicació intercultural, i d'articulació en i des dels nostres territoris de manera constant.”, indica la Declaració en relació amb la plurinacionalitat.”

 

COMPROMISOS I SOLIDARITAT AMB ELS POBLES A LLUITA

 

L'esdeveniment va concloure amb tres compromisos concrets d'accions col·lectives per a l'any 2023: Realitzar una manifestació pública simultània, als diferents territoris i països del Continent, rebutjant les despulles violentes als territoris, denunciant els agents de l'imperialisme, i convocant els pobles a consensuar i construir estats plurinacionals que promoguin els bons vivirs al Continent.

Organitzar a Guatemala un espai de formació decolonial per a comunitats, pobles i organitzacions d'Abya Yala Soberana.

 

Acompanyar els processos electorals dels diferents països amb observadors electorals internacionals des d'Abya Yala Soberana.

 

“Ratifiquem la nostra voluntat política d'enfortir ABYA YALA SOBERANA com un espai d'articulació anticolonialista i decolonial, antipatriarcal, antineoliberal, anticapitalista, antiimperialista, i en defensa de la nostra casa comuna la Mare Terra.

 

Ens comprometem a enfortir els sabers i l'espiritualitat col·lectiva dels nostres ancestres perquè pervisquin al cor dels pobles per a l'equilibri a la nostra Pachamama.

 

Accions de solidaritat amb tots els pobles en peus de lluita per la defensa de la nostra Mare Terra, la Vida, els territoris, els drets col·lectius i individuals als diferents territoris.”, conclou la Declaratòria de la II Trobada d'Abya Yala Soberana.

 

D'aquesta manera, l'espai d'Abya Yala Soberana, que va sorgir a iniciativa de comunitats organitzades en resistència a Guatemala, el 2020, va dur a terme la seva II Trobada Continental, i els dies següents realitzarà la seva assemblea virtual per avaluar aquest esdeveniment i avançar a la concreció dels acords. Important indicar que el primer dia de la II Trobada (22 de novembre) va estar exclusivament dedicat a la trobada de comunicadors i periodistes del Continent per acompanyar l'agenda i lluites dels pobles ai des dels territoris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH