Guatemala, davant el circ de la consulta popular

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Jimmy morals flickr 10042018 Morales en una visita als EUA / Flickr.


El president de Guatemala, Jimmy Morales, abandona molest el set de TV ASTECA on va anar a una entrevista en viu, en el marc de la campanya pel SÍ per a la consulta popular del proper 15 d'abril que promou el govern.


"Poble de Guatemala, aquest 15 d'abril és un moment històric. En 1773 es va començar a discutir aquest tema. 2018, tenim l'oportunitat de no heretar-aquest problema als nostres fills. (...) ", van ser les paraules de comiat del teòleg President, abans de reiterar repetides" benediccions "al poble. [1]


Segons l'últim informe anual de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUDH), Guatemala està en pitjor situació que països africans en nivells de desigualtat i discriminació (té un coeficient de Gini de 0,63). Més del 60% de la seva població subsisteix en la pobresa. 8 de cada 10 indígenes sobremuere en pobresa. 6 de cada 10 nens indígenes menors de 5 anys estan desnodrits. [2]


No obstant això, el govern evangèlic gasta més de 300 milions de quetzals (prop de 50 milions de dòlars) en una "consulta popular" el sentit i objectiu ni el mateix President ho sap. ¡En 1773, ni Belize, ni Guatemala, existien com a països !. Molt menys es necessita d'una consulta popular perquè un país interessat acudeixi a la Cort de l'Haia.


Gairebé la totalitat de la ciutadania desconeix la pregunta de la consulta. Encara que aquesta consulta és per demanar que la Cort Internacional de Justícia (conegut com Cort de l'Haia) resolgui la controvèrsia fronterer existent entre Belize i Guatemala (on està en joc 19,600 km 2 de territori, habitat en bona part per indígenes maies. Q ' echís en la seva majoria).


La Cort Internacional de Justícia és un organisme de l'ONU, i Guatemala és membre ple d'aquesta entitat supranacional. Per tant, té dret a acudir a aquesta Cort quantes vegades vulgui (Art. 35º de l'Estatut de la Cort Internacional de Justícia). La consulta popular no és un requisit. En aquest moment, Bolívia, que demana a Xile per la controvèrsia marítim, a La Haia, no va necessitar fer consulta popular alguna.


Una consulta innecessària que busca un enemic extern per legitimar un govern feble

L'actual govern de Guatemala, igual que els seus predecessors, no gaudeix de bona salut en acceptació popular. Embolicat en evidents actes de corrupció, amb els seus familiars propers processats penalment per desviar fons públics ... Repudiat públicament per la ciutadania, fins als racons remots del país. [3] En aquestes condicions, un govern que no té legitimitat, i veu perillar la seva continuïtat, regularment recorre a agents externs per mantenir-se al poder.


En el cas de Guatemala, en aquest moment, és la "creació" d'un enemic comú extern que suposadament amenaça a Guatemala. Per tant, "si ets guatemalenc vine i lluitarem contra Belize que està matant a la nostra gent en la nostra frontera", diu la campanya a favor de la consulta.


La veritat és que l'Exèrcit de Belize no està matant guatemalencs, ni és cert que aquell país es negui a resoldre el diferit pendent. [4]


En el fons, la consulta popular és un distractiu que fa servir el govern per oxigenar amb una mica de legitimitat, insuflant falsos sentiments patrioters chapines, i així desmobilitzar les protestes latents contra la corrupció.


És bastant conegut. Un govern socialment il·legítim, o acudeix a Déu (cas Hondures), oa un Rei (cas Espanya), o l'existència d'un enemic extern comú (cas Guatemala), per legitimar-se. Però, el més perillós és quan la ciutadania cau en aquest perniciós joc polític.


Consulta sobre territoris indígenes a Guatemala, NO. Sobre territoris dels pobles a Belize, SÍ


El sistema judicial de Guatemala va resoldre que les consultes o acte consultes (prop de 80 en total) realitzades per les comunitats i pobles indígenes per defensar drets en els seus territoris NO són vinculants. És més, el propi Estat emet llicències ambientals a empreses extractives sense complir la seva obligació de garant del dret a la consulta prèvia per als pobles.


Ara, amb l'argument de l'existència d ' "un enemic extern compartit", s'imposa una costosa i innecessària consulta popular que no resoldrà res per al país. Els arguments sempre són: més inversió econòmica, més turisme, menys violència, etc.


Però, en els fets, són els finquers del costat de la frontera de Guatemala que estan exigint el sanejament (titulació) d'aquests 19,600 km 2 de terra per apropiar-se i expulsar indígenes i camperols que habiten i tenen cura aquests ecosistemes del Carib. I, el més cruel, aquesta delimitació fronterera disseccionarà al poble maia q'echí en dos país diferents, en els orígens, ni destins, mai van ser part.


Aquesta és la crua realitat colonial d'un govern cristià, de doble moral. Realitat en la qual molts indígenes, professionals o no, creuen i fan de servils.


Quins resultats portarà la consulta sobre la frontera amb Belize?


En cap país, per on vaig passar, vaig presenciar un procés "democràtic" tan apàtic, incert i amb desinformació al màxim. L'única cosa certa és que el 15 d'abril vinent es realitzarà a Guatemala un plebiscit per mesurar el grau de legitimitat del govern de Jimmy Morales. Amb seguretat guanyarà l'absentisme, i l'empobrida Guatemala hi haurà malbaratat prop de 50 milions de dòlars (provinent de la cooperació o endeutament) que va poder haver utilitzat en menjar o altres serveis.


Per uns dies, sectors desinformats de la societat guatemalenca es concentraran en el "enemic comú extern", presumint de falsos patriotismes, mentre el saqueig dels béns públics seguirà més recarregat que mai al país que ja gairebé arriba a nivells de misèria similars a la regió de la Banya d'Àfrica.


El resultat de la consulta, guanyi l'opció SÍ o l'opció NO, no canviarà en res la situació del país. Tampoc el govern actual acudirà a l'Haia, perquè en aquestes instàncies impartir "benediccions" i cites bíbliques no compten, compten coneixements, arguments, estratègies. I és justament del que no té l'elit política del país.


[1] TV Asteca Guatemala. (2018). Entrevista a Jimmy Morales, President de Guatemala, sobre la consulta popular. Recuperat de https://www.youtube.com/watch? time_continue = 120 & v = h6qxAyYn9Us
[2] OACNUDH. (2018). Informe anual de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, sobre les activitats de la seva Oficina a Guatemala. Recuperat de https://issuu.com/oacnudhgt/ docs / informe_anual2017_paraweb
[3] Premsa Lliure. (2018). En Suchitepéquez veïns escridassen el president Jimmy Morales. Recuperat de https://www.youtube.com/watch? v = dLu5vDUG0dc
[4] Santiago Botó, corresponsal de TeleSUR, recorre la zona fronterera de Guatemala i Belize, i ens deixa testimonis etnogràfics contundents sobre les fal·làcies del "enemic comú extern". Recuperat de https://www.facebook.com/ santiagoboton / posts / 1748120308565272

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH