20 Anys de Divendres Sant irlandès

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

Theresa May house of commons 16042018Fa uns dies es van complir 20 anys de la signatura de l'Acord de Divendres Sant (AVS). La commemoració ha passat de puntetes en els noticiaris sempre més atents als 'vents de guerra' i la destrucció per venir a l'Orient Mitjà que a la commemoració de la fita de la pau aconseguida a Irlanda.


El 10 d'abril de 1998 els governs britànic i irlandès van signar el Good Friday Agreement, el qual va ser ratificat popularment a la República d'Irlanda i Irlanda del Nord, on la majoria dels partits van consensuar posar terme al sagnant període de The Troubles (Els Problemes ) iniciat a la fi dels anys 1960. Durant aquest temps d'enfrontament entre nacionalistes republicans i monàrquics lleialistes van morir, segons les estadístiques disponibles, més 3.500 persones a conseqüència de la violència política.


Van ser diversos les disposicions subscrites a l'AVS, entre les quals cal destacar el compromís de pau entre els partits polítics de la regió i l'ús de mitjans exclusivament pacífics i democràtics. Ara la situació creada pel Brexit fa témer una marxa enrere indesitjada per tots que podria conduir novament a una confrontació descontrolada i descoratjadora. La ensomni neoimperial britànica per abandonar la Unió Europea i per alinear-qual fidel 'gos falder' a les tesis agressives de la anglobalización apadrinada per Trump, poden fer descavalcar un acord modèlic en generositat, pragmatisme i esperança per al futur polític de la Irlanda com és el AVS.


Tot i la proclama de Theresa May que 'Brexit means Brexit' (Sortida significa sortida), després del resultat produït un tant espúriament -s'ha sabut ara- en el referèndum celebrat al Regne Unit el 23 de juny de 2016, la frontera entre els comtats irlandesos del nord i del sud era inexistent en la pràctica. Els dos estats membres de la UE -República d'Irlanda i el Regne Unit- compartien com a socis de la mateixa entitat supranacional la 'gestió' territorial de l'illa Esmeralda. Aquells lectors que hagin viatjat amb cotxe des de Belfast a Dublín, o des Omagh a Galway, posem per cas, podrien donar fe de la sensació de no haver passat cap duana o control fronterer durant el temps que ha estat vigent el AVS (i que encara avui continua estant-ho).


BREXIT


Ja el Tribunal Suprem britànic va establir fa un any que el govern de Theresa May no tenia el poder per iniciar les negociacions del Brexit amb la autoritats comunitàries sense l'aprovació expressa del parlament. En realitat l'alt tribunal havia dictaminat que el Brexit era incompatible com els compromisos adquirits pel Regne Unit al AVS, el qual la Cort Suprema considerava com un tractat internacional que implicava l'absència de fronteres 'dures' a l'illa.


Els resultats del referèndum sobre el Brexit a Irlanda del Nord van llançar una majoria (56%) a favor que la província britànica romangués a la UE. A Escòcia així es van manifestar el 62%, mentre que a Anglaterra i el País de Gal·les van votar en contra el 53%. La participació electoral a Irlanda del Nord va ser deu punts menor que en el conjunt britànic (72%). El desglossament segons els criteris prevalents en aquesta societat profundament dividida van ser aclaridors: un 85% dels catòlics van votar per continuar a la UE, mentre que només ho van fer de la mateixa manera un 40% de protestants. Segons les afinitats polítiques, un 88% dels que declaraven nacionalistes (republicans que aspiren a la unificació d'Irlanda) van votar a favor de continuar a la UE, enfront de 34% dels unionistes (curiosament el 70% de nord-irlandesos que no es van manifestar ni nacionalistes ni unionistes, van votar 'si' a la UE).


ELECCIONS


Després de les eleccions britàniques afavorides per Theresa May el 8 de juny de 2017, i que van suposar un fiasco per a la seva Partit Conservador en perdre la majoria a la Cambra dels Comuns, el Partit Unionista Democràtic va oferir els seus 10 diputats per assegurar la permanència de Theresa May capdavant de l'executiu britànic. Des de llavors, el ziga-zagues polític del govern britànic no ha deixat de sorprendre a propis i estranys.


En l'últim acord de 19 de març de 2018 entre els negociadors britànics i comunitaris per regular la sortida del Regne Unit de la UE, es va avançar poc -o gairebé gens- per aclarir els dubtes de l'assumpte de la 'frontera dura' entre Irlanda i Irlanda del Nord. En realitat dit acord ha estat només funcional en oferir un temps extra fins a finals de 2020 per concloure el període de transició de l'abandonament britànic de la UE. El govern de Theresa May ha acceptat una mena de llimbs legals mitjançant el qual Irlanda del Nord romandria dins el mercat únic i la unió duanera europea per tal de preservar el compromís de cooperació Nord-Sud irlandès fixat en el AVS. Això mantindria una situació si més ambivalent, ja que el govern de Theresa May necessita a la Cambra dels Comuns dels vots dels diputats unionistes nord-irlandesos per garantir la seva majoria parlamentària.


Com bé apunta el meu col·lega Adrian Guelke, encara que els amants de la pau hauríem de celebrar el vint aniversari d'AVS, no hi ha grans motius per llançar les campanes al vol. Ell fa referència a l'actual clima polític amb l'auge del populisme, la crisi del model neoliberal, l'austeritat i, fins i tot, els dubtes que el Regne Unit pugui sobreviure en el futur. Entre les amenaces a la pau a Irlanda del Nord, el Brexit s'ha configurat per si sola com la més temuda i indesitjable. A això s'afegiria a nivell global la bel·ligerància agressiva d'una certa cultura anglo-nord-americana. Britannia rules, pensen alguns, o potser America First ...?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH