El detectiu Pisón

Miquel Escudero

Filek


En el seu últim llibre, Ignacio Martínez de Pisón passa de la novel·la a la feina documentat. 'Filek' és una investigació magnífica sobre un truà que va arribar a enredar el divinitzat Franco. Es tracta de l'austríac Albert von Filek (1889-1952), en qui ningú havia reparat abans i que es feia passar per químic.


Martínez de Pisón va llegir en Paul Preston una breu al·lusió al personatge i se li va obrir la gana. El tipus havia combatut a la Primera Guerra Mundial; "Ocorre que, per falta de dades, el Filek d'aquests anys és més fictici que real". En 1919, amb nom fals i costat d'un altre company, va defraudar a un banc a Milà. Dos anys després acumulava un impressionant nombre de denúncies, i va ser detingut pel robatori d'unes joies; un delinqüent vulgar.


Es va instal·lar a Espanya el 1931 i no va trigar a ficar-se en embolics amb les seves falses patents; en aquesta època proliferaven a Europa notícies d'inventors de carburant sintètic. Filek vivia a Madrid quan va esclatar la guerra civil amb el cop d'Estat franquista. Aquell estiu del 36, es van acumular per la capital d'Espanya uns 1.300 cadàvers de 'passejats'. A final d'any hi havia gairebé 9.000 refugiats a les ambaixades madrilenyes.


L'aristòcrata Filek no podia sentir-hi fora de perill, però lluny de acovardir es va dirigir a Largo Caballero (com abans fes amb Gil Robles) per oferir-seu filekina, una pintoresca ganga: la gasolina sintètica.


Va ser interceptat, considerat un espia i capturat. Va patir una temptativa d'treu i va coincidir cinc setmanes amb Serrano Suñer a la presó. Aquell contacte li serviria per acostar-se al règim del 18 de juliol i brindar 'un gran invent nacional', que suposaria la producció de tres milions de litres diaris d'aquell fals carburant i l'estalvi anual de 150 milions de divises.


El 1942 després de ser consultat un dels seus invents, es va avortar aquell disbarat i va tornar a ser un pres governatiu; la policia el va catalogar com a 'persona de mala conducta moral, pública i privada, i indesitjable en tots els ordres'. Sembla que Demetrio Carceller va dirigir el seu desemmascarament.


Pisón conjectura amb diligència, fantasieja amb hipòtesis però és sempre rigorós amb les dades que ha obtingut després d'una minuciosa i divertida indagació. El personatge, curiosament, va quedar lliure de judici. Però el detectiu Pisón va perdre tot respecte a l'estafador quan va saber com li va treure 2.300 pessetes a un pobre pare apurat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH