dimarts, 18 de febrer de 2020

Invisibles

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Hondures Hondureu00f1os


Al llarg de la història, moltes de les transformacions importants per a la humanitat han estat liderades per subjectes invisibles. Ser visible o no pot representar avantatges o desavantatges. A la dualitat del blanc i el negre, el bo i el dolent, el positiu i el negatiu, portar una mica per sota de la superfície, per tal d'ocultar o per permetre un millor desenvolupament, és usual per a persones de diferent gènere, dirigents de variades ideologies i seguidors de doctrines diverses. En els anys 80, una sèrie televisiva, destacava  l'heroisme d'un home invisible. Els avantatges de no ser percebut pels sentits normals dels que convivien amb el món llavors, li permetien espiar als dolents, rescatar els bons i instrumentar accions de defensa dels que sempre aspiren a ser vistos com els campions de l'univers.


Escriptores a tot el planeta han fet servir pseudònims d'homes per evitar ser discriminades o explotades: LeRoy va ser només un nom per soterrar el treball de Laura Albert; George Elliot, va ser la màscara de Mary Anne Evans per a la publicació de la seva primera novel·la, de la mateixa manera que Víctor S. o Fernán Caballero ocultaven la identitat de creadores espanyoles.


Aconseguir metes per sota de la superfície arriba també l'àmbit polític. Marcos Serrato, era en realitat Maria del Carmen Serdán, poblana que va defensar per convicció la lluita anti-reeleccionista a inicis del segle passat i l'anomenada resistència francesa -en les dues vessants: interior i exterior-va ser un factor determinant per al resultat de la segona guerra mundial.

En aquest moment, habitants de Múrcia a Espanya, pressionen amb manifestacions de tota mena exigint que la ruta d'un ferrocarril, no es converteixi en la divisió de baris i colònies com va passar amb el metro al llarg de la calçada de Tlalpan. Per a aquests ciutadans del que alguna vegada es va cridar la mare pàtria la solució és portar aquest tren per sota del sòl, és a dir enterrar-lo.


Vividors, abellots, paràsits i traïdors a un grup, una nació o el món realitzen soterradament moltes de les seves estratègies per aconseguir pispar-li a altres seus béns i en múltiples ocasions aconseguir el poder. De Hitler es poden seguir omplint pàgines de denúncia, de crítica a la seva perversitat, d'anàlisi pels motius emocionals de la seva xenofòbia i de sorpresa davant els arguments defensius del seu equip de treball; però no es pot negar, que en aquesta aventura ell va aconseguir el poder per la simpatia de milers d'éssers humans que li van triar, altres tants joves que des de secundària estaven fascinats amb els seus plantejaments i un bon nombre de ciutadans financerament disposats a donar-li suport només per la visió que se'ls permetria menjar-se els diners a punys.


Quants personatges invisibles han estat donant suport al llarg de la història de Mèxic a diversos líders que finalment van sotmetre els qui deien defensar?


En ple segle XXI, es fa servir la tecnologia per visibilitzar el que suposadament ofereix un medicament, un producte -cotxe, casa, roba de moda- partit o una religió. Quants dels republicans que vociferen a favor del seu president, estan conscients de l'invisible en els programes i ofertes d'aquest ciutadà fill d'immigrants europeus? Els votants de la majoria de les democràcies, tenen manera de fer visible una realitat de fabricació indiscriminada i simultània de rentadores de roba i satèl·lits que espien cadascun dels nostres espais de llibertat? [1] Va prendre temps als treballadors del planeta, adonar que el generós suport de les màquines robòtiques en diferents indústries, a la llarga els deixarien sense ocupació. Avui dia amagar aquesta veritat invisible, duu a estratagemes mentideres -els meus socis comercials són els responsables que no hi hagi feina en aquest país- [2] i de la mateixa manera que va passar amb el nazisme, prendrà més de dos, quatre o sis anys que els afectats decideixin o tinguin elements per denunciar l'ocult.


Als paladins de l'invisible els agrada apel·lar a qüestions emocionals per a l'assoliment dels seus fins; les diverses religions són la millor mostra de com es manipula als molts per assolir els interessos dels pocs Per què han proliferat, desenes de "sectes" cristianes en països centreamericans? La decadència d'una doctrina ideològica, es fa visible quan una part, secció o sector dels seus seguidors s'aparta del conjunt més ampli. El que va ser als hereus de la revolució mexicana fins passada la primera meitat del segle anterior, va començar a esquerdar-se, amb el lideratge de persones com el fill de Lázaro Cárdenas i altres que finalment van contribuir a la creació del PRD. Això mateix és el que va donar origen al moviment de regeneració o reconstrucció o el que se suposi sigui MORENA? És bruna una secta del PRD? Qui són els còmplices secrets d'aquesta nova opció mexicana que ens donarà una quarta transformació? Què immunitza els seus seguidors d'una possible divisió o ruptura com va passar amb les tribus perredistes? Per què els habitants de municipis propers a l'aeroport que van acompanyar l'ex aspirant a la rectoria de la UNAM, quan va irrompre en un patrimoni privat no van dir ni piu, a la jove advocada que els va demanar sortissin de la propietat de la seva representada?


Al que ens enfrontem els mexicans és a una crisi liderada per invisibles: ho són els que van convèncer a ciutadans de tres nacions de l'Amèrica Central, per envair el nostre país des de la frontera sud.


No es poden veure les intencions del mandatari nord-americà quan ens descobreix que dóna diners a aquestes tres nacions. Per què? També són ocults, els interessos en les ofertes de treball a aquests possibles migrants, en comptes de donar-ho als nostres connacionals; i a propòsit que el poder corromp i el poder absolut corromp absolutament, la veritat és que molt limitats contrapesos poden donar-se contra el poder absolut, si la llibertat d'expressió es redueix a frases de caràcters limitats usats bàsicament per insultar i execrar a tot aquell que es troba davant nostre.

________________________________________

[1] Armand Mattelart Invasió des de l'espai
[2] Premissa de campanya electoral de Donald Trump

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH