dimarts, 19 de octubre de 2021

Vladimir Cerrón, el bruixot dels Andes?

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Bruixot és aquella persona que té la capacitat espiritual i cognitiva de veure una realitat que altres (per més que la mirin) no la veuen. El bruixot mira, veu, interactua i intenta comunicar aquesta realitat. En aquest sentit, fins i tot anuncia i pot prevenir successos futurístics.


Als Andes de Perú, a finals de segle XIX, durant la Guerra entre Perú i Xile, les tropes xilenes parlaven d'un bruixot: «Andrés Avelino Cáceres, el bruixot dels Andes». Aquest militar peruà, segons històries col·loquials, posseïa una capacitat cognitiva de preveure les estratègies i tàctiques militars xilenes abans que ocorreguessin, i així va vèncer a l'enemic, al camp de batalla, en diverses ocasions. Fins i tot els seus enemics li atribuïen la capacitat de bilocació (estar en diversos llocs al mateix temps).


Vladimir Cerrón, el bruixot dels Andes?


Peru 2610051 1920

Pixabay


A dos segles de la República peruana, a Els Andes del Centre del Perú, apareix un subjecte sociopolític, que inicialment va ser assumit com «filantrop dels Andes», per la premsa corporativa peruana. Es tracta del metge cirurgià Vladimir Cerrón, fundador i secretari general de el partit polític Perú Lliure, de tendència d'esquerra nacionalista, actualment partit en funció de govern.


En la mesura que l'admiració i simpatia social s'aglomerava al voltant de la força organitzativa i narrativa política post neoliberal de Cerrón i Perú Lliure, la premsa corporativa peruana va fer que Cerrón passes de ser el «filantrop» al mateix dimoni comunista dels Andes.


La multimilionària guerra mediàtica contra Cerrón i contra el Perú Lliure, lluny de convertir-los en els «enemics interns» del Perú, els va convertir en la històrica i inèdita primera força política del país, fins convertir-lo en el partit polític guanyador (sense diners, però sí amb idees) en les recents eleccions generals del bicentenari del Perú. Així, Pedro Castillo va arribar a ser el primer President Camperol del Perú de moltes sangs.


Davant d'aquesta inexplicable capacitat política comunicacional de Cerrón i de la seva comanda política, la humiliada i adolorida oligarquia peruana va inventar el mite de «Vladimir Cerrón el bruixot dels Andes», qui irremeiablement condemnaria al Perú, amb les seves malèfiques intencions, al comunisme. En conseqüència, la consigna oligàrquica va ser i és: «matar políticament a Cerrón». Li van aplicar mort política amb les estratègies judicials, però Cerrón no va morir.


Així va ser com, al Perú bicentenari, fins i tot en nuclis de classes mitjanes lletrades, va niar i nia la superstició de: «Cerrón és un bruixot. Hem d'allunyar-lo de l'actual Govern peruà. Ens va portar al pandemònium del comunisme ». I Vladimir Cerrón, amb el seu silenci llarg, i gairebé estoic, va abonar al fet que l'atmosfera supersticiosa gairebé sobrenatural s'infongués.


Però, diumenge últim, a la nit, en una televisió peruana de senyal obert, Vladimir va «trencar l'encanteri» i va parlar ... I efectivament és un Bruixot, no únicament dels Andes de Perú, sinó de tota ll'Abya Yala. No només perquè va humiliar i va derrotar intel·lectualment al seu «entrevistador, apologeta del neoliberalisme», sinó perquè té la capacitat de veure i preveure les doloroses desgràcies que el sistema neoliberal estan ocasionant al Perú i a Abya Yala.


Després d'escoltar els plantejaments i arguments de Vladimir Cerrón, més enllà que estiguem o no d'acord amb aquestes idees, el que queda clar és que l'oligarquia ho demonitza perquè el Bruixot té les idees clares i distintes, i les sap comunicar amb una tranquil·litat gairebé estoica.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH