dilluns, 6 de desembre de 2021

Una FP dual per afavorir l'ocupació juvenil

Maria Recuero

Secretària general d'USOC

La formació professional dual és una nova modalitat d'oferta dins de la formació professional. La novetat rau en l'alternança entre centre educatiu i empresa.

La formació professional dual és una nova modalitat d'oferta dins de la formació professional. La novetat rau en l'alternança entre centre educatiu i empresa.

Aquesta nova modalitat de formació professional està recollida en la Llei Orgànica 8/2013 per a la Millora de la Qualitat Educativa i en el Reial decret 1529/2012, de 8 de novembre, pel qual es desenvolupa el contracte per a la formació i l'aprenentatge i s'estableixen les bases de la Formació Professional Dual.

Als alumnes els atreu la possibilitat de guanyar diners al mateix temps que estudien, als impulsors de la formació professional dual a Espanya els interessa que la desocupació juvenil, que supera el 50% de la població activa menor de 25 anys, es redueixi al més aviat possible, i a les empreses que la recolzen, els mou el fet de poder explicar en les seves plantilles amb empleats preparats d'acord a les seves necessitats, amb pràctica sobre "el terreny", i que els surtin barats.

Aquesta és la base on es fonamenta la FP dual i que actualment està present en totes les comunitats autònomes però amb un problema? la descoordinació en la seva aplicació i en el seu desenvolupament. Hi ha de tot . Hi ha comunitats que ja ha adoptat i adaptat el seu sistema a aquest tipus de formació i unes altres que per interès o per incapacitat no ho estan portant a terme, o si ho fan és molt poc a poc. Aquí hi ha més d'una velocitat, si es tracta de la seva aplicació.

L'interès per aquest tipus de formació professional dual... existeix... En el curs passat s'havien matriculat 18.000 estudiants en FP dual, mentre que en 2013 van ser 9.550.

L' OIT (Organització Internacional del Treball) ha demostrat que aquest tipus de formació professional dual ha ajudat a rebaixar els nivells de desocupació en països com, Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa i s'ha dotat als joves d'habilitats i els coneixements necessaris per incorporar-se al mercat laboral. No hem de deixar de costat que aquesta formació dual es realitza en bona part en l'empresa; és el valor afegit pel qual es treballa en aquesta nova modalitat de formació professional.

Però els reptes són molts, per a aquesta incipient, encara, formació professional. Un d'ells i potser el més important sigui implicar a les pimes en la seva participació i desenvolupament per garantir uns bons resultats.

Fomentar l'aprenentatge, combinar teòrica i pràctica o potser millor?pràctica i teòrica. Té més pes quant a horari la primera sobre la segona. Treballar en equip, aprendre per si mateix, fomenta la igualtat d'oportunitats i sobretot ajustar a les necessitats i interessos personals.


Algú va dir: "si cal treballar... treballar del que a un li agrada és el màxim", Per tant si els meus interessos estan representats en aquesta formació i treball del que m'agrada el rendiment sempre serà major. L'empresa ho sap i el treballador és conscient.
Si tenim a joves formats, no solament des de la teoria sinó des de la pràctica, serà aquesta dicotomia empreses-joves, amb el treball com a nexe, la que ens porti a sortir d'aquests alts índexs de desocupació en els quals portem anys immersos. I aquesta sortida ens la pot facilitar la FP dual.

USOC ( Unió Sindical Obrera de Catalunya), un sindicat independent, ha deixat les ideologies i els interessos partidista de costat i ha apostat per ella, per la FP dual; fomentant i creant acords a nivell institucional i empresarial per donar sortida a aquests joves que integren la nostra societat i que no han tingut una oportunitat d'accedir a un lloc de treball, bé perquè la seva formació estava sota mínims ben perquè no tenien experiència per portar-ho a bon terme.

El treball precari ha d'acabar i des de la USOC es contínua treballant sense desmai, perquè la igualtat d'oportunitats sigui un fet i que la formació i l'experiència siguin la base per escometre un futur laboral, social i personal amb aspectes de realitat certa i deixem la *incertesa per a temps pretèrits.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH