diumenge, 5 de abril de 2020

S'infon por sobre les pensions per justificar futures retallades

Maria Recuero

Secretària general d'USOC

Les pensions són un instrument per a garantir les rendes per a les persones després de finalitzar la seva vida laboral i és una conquesta social de primer ordre que permet la cohesió social.


Per això és absolutament irresponsable infondre por sobre la sostenibilitat del sistema de pensions i traslladar a la societat una incertesa sobre el futur de la percepció de les pensions dels actuals pensionistes i tots aquells persones que cotitzen amb una expectativa de pensió en els actuals paràmetres.


Per això hauria d'activar el Pacte de Toledo i que qualsevol canvi en el sistema de pensions s'ha de fer per acord de tots els partits polítics i no sigui utilitzat com a arma electoral.


El país genera riquesa per sostenir un sistema de pensions, però no és menys cert que s'ha de millorar l'ingrés i malgrat que s'ha incrementat el nombre de cotitzants, però en canvi a causa de la pressió sobre els salaris es cotitza menys per les pensions per els processos de devaluació salarial per tant el sistema té menys ingressos.


En el capítol d'ingressos és necessari millorar els salaris, que les subvencions i tarifes planes vagin a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat i no a costa de les cotitzacions socials, també es pot augmentar la contribució al sistema per part dels salaris alts.


En el capítol de despeses no s'haurien de pagar pensions no contributives a càrrec de les cotitzacions socials, complement de mínims, de gestió del sistema etc, aquestes despeses haurien d'anar a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat.


En relació al Fons de Reserva va ser un encert que els excedents del sistema de pensions anessin a un fons, però no tots van anar al fons en el seu moment i ara si falta liquiditat hauria de fer-se les aportacions des dels pressupostos i no perquè serveixi d'excusa per emprendre ajustos a les actuals pensions o reduir les percepcions de les pensions futures.


Per tant, per part de la USOC defensem que es mantinguin les actuals pensions sense retallades i amb els increments tot i que actualment són insuficients i que s'assegurin les percepcions establertes en la Llei de la Seguretat Social per als futurs perceptors del sistema de pensions, perquè el país genera riquesa suficient per mantenir un sistema de repartiment que garanteixi la redistribució social de la riquesa.


En conseqüència, no acceptem la lògica d'entrar en pànic per justificar retallades en el nostre sistema de pensions, l'última reforma de l'any 2013 ja va suposar una important retallada avalat pels sindicats majoritaris i les patronals.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH