diumenge, 5 de abril de 2020

Els salaris, malgrat tot, segueixen a la baixa

Maria Recuero

Secretària general d'USOC


Salarios

Espanya té un dels salaris mínims més baixos d'Europa: 655,2€ al mes


Tot i les declaracions de la patronal i dels sindicats majoritaris i els acords signats com l'Acord de Negociació Collectiva, la realitat és que els salaris segueixen sense créixer en termes generals i a més segueixen la pressió a la baixa en la negociació collectiva i els increments en els convenis disten dels acords signats com orientacions de la negociació collectiva per a aquest any.


Però repassem què està passant en la negociació collectiva. Hi ha empreses que tenen beneficis i pacten increments de 0,25% com SEAT, altres empreses a través de convenis d'empresa es pacten condicions inferiors al conveni sectorial, empreses proveïdores del sector de l'auto, de serveis, hostaleria, transport, quan no la inaplicació salarial del conveni i així un llarg etc.


Com les ETT han de pagar el conveni de l'empresa usuària, ara ja no s'utilitzen tant, i s'està abusant d'empreses de multiserveis que paguen salaris pràcticament igual al SMI i que estan rebaixant de manera dràstica els salaris de l'empresa principal.


S’ afegeix el frau a la contractació quan es fan contractes a temps parcial i es treballa jornades completes sense cotitzar el període de treball real, i fins i tot no es paguen els salaris.


En sectors que tenien salaris dignes com les cimenteres, ens trobem amb congelacions salarials que es pretenen estendre per períodes de 28 anys i mantenir els salaris dels futurs treballadors per sota dels salaris de 2010 i no recuperar-los fins al 2028.


Aquesta és una petita mostra de com s'estan fent les coses, i no van en la direcció correcta tot i els creixements del PIB. La realitat salarial va a la baixa i la tendència i la pressió patronal segueixen en la direcció de la devaluació salarial, tenir feina no assegura una renda per viure, les cotitzacions socials tenen una tendència a la baixa amb les greus conseqüència per a la tresoreria de la seguretat social.


Per agreujar la situació tenim un dels salaris mínims més baixos d'Europa (655,2 € mes) i cal que s'incrementi de manera substancial perquè tingui un efecte positiu per a la millora dels salaris en aquest país i serveixi per dignificar el treball; aquesta mesura ha d'anar acompanyada amb els canvis en matèria de contractació que serveixi per atacar de manera decidida la precarietat laboral.


Per tant cal reconèixer que les coses no funcionen adequadament i cal que atenent a la realitat s'intenti corregir la situació i no siguem confosos per la propaganda oficial, que s'omplen la boca de la necessitat d'increments de salaris quan després es signen convenis en contra de aquestes declaracions, segons les dades de la Comissió Consultiva Nacional de convenis Collectius CCNCC, només s'han signat fins al juny d'aquest anys el 20% dels convenis amb increments del 1,12%, el que significa una xifra molt baixa de convenis i salaris per sota del límit de Acord de Negociació Collectiva i que no corregeix la tendència a la baixa de les rendes salarials al nostre país.


Per part d’USOC proposem que l'administració catalana convoqui a tots els interlocutors socials per fer una anàlisi de la negociació collectiva i adoptar les mesures per reorientar la negociació collectiva, i l'aplicació correcta dels convenis per part de la Inspecció de Treball, per atacar les bosses de precarietat, la cadena de subcontractació i l'incompliment dels convenis que al nostre país és cada vegada més freqüent i que cada vegada afecta un major nombre de treballadors i tractar de corregir el salari mínim interprofessional i la seva millora a Catalunya amb mesures concretes.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH