Sobrepressupostació i deute futur

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

Al·ludeix la sobrepressupostació a la pràctica d'assumir un major nivell d'ingressos en els comptes públics del que raonablement pot esperar-se durant un exercici fiscal. Valgui com a il·lustració considerar que els ingressos per taxes i impostos d'una corporació pública es mantindran al mateix nivell del pressupost anterior, encara que previsiblement tals estimacions siguin irrealitzables.

Al·ludeix la sobrepressupostació a la pràctica d'assumir un major nivell d'ingressos en els comptes públics del que raonablement pot esperar-se durant un exercici fiscal. Valgui com a il·lustració considerar que els ingressos per taxes i impostos d'una corporació pública es mantindran al mateix nivell del pressupost anterior, encara que previsiblement tals estimacions siguin irrealitzables. La incidència de la crisi deslligada en 2007-08, per exemple, hauria d'haver evitat confondre els desitjos amb la realitat a l'hora de confeccionar els pressupostos d'ajuntaments, comunitats autònomes i govern central. No sempre ha estat així. Més o menys interessadament, i amb farta freqüència, s'ha passat de puntetes pel principi bàsic de la comptabilitat clàssica (doble partida) introduït per Fra Lucca Pacioli (1445-1517) mitjançant el qual s'estableix que amb tota "sortida" (càrrec) es realitzi una anotació comptable com a "entrada" (abonament) d'igual import. En altres paraules, a tota despesa correspon un ingrés.

En democràcia els responsables institucionals són polítics que cortegen el vot dels ciutadans i, conseqüentment, es mostren poc inclinats a aconseguir una consolidació fiscal que imposi l'austeritat en les seves promeses electorals. El deute generat per la sobrepressupostació tendeix a engrandir-se si es continua fent pagar a les futures generacions de contribuents els excessos de les "males pràctiques" dels polítics del passat. A més, els efectes de la sobrepressupostació solen beneficiar a grups particulars en el repartiment dels recursos financers. Com ens recorda el "efecte Mateo"-en al·lusió a la cita evangèlica 13:12- "a qualsevol que té, se li donarà, i tindrà més; però al que no té, encara el que té li serà llevat". Es vol significar amb això que els sectors socials amb majors recursos i amb millors instruments per a la seva apropiació, es beneficien desproporcionadament de programes i polítiques dissenyades pel que alguns denominen com a "casta", o intermediaris polítics del poder financer. Sol succeir, a més, que les classes i grups socials en desavantatge recorren al patronatge de les elits d'influència i poder, la qual cosa apuntala les posicions d'avantatge i dominació d'aquestes últimes. A resultes de tot això, els ciutadans amb un estatus socioeconòmica més alt tendeixen a beneficiar-se estructuralment dels recursos públics sobrepressupostats.

Encara que tots dos no són el mateix, el fenomen de la sobrepressupostació ve acompanyat sovint pel de el sobregasto. El resultat sol ser que el forat creat per l'entrada de menors ingressos dels previstos s'engrandeix amb una major despesa del pressupostat. El recurs al deute per equilibrar els comptes en les liquidacions pressupostàries subsegüents pot fer-se inmanejable com el cas grec ha posat de manifest en els últims temps. En semblants situacions es recorre a les suspensions de pagaments i a les quitacions en les quantitats degudes a fi de poder tornar a la normalitat comptable.

Segons la lògica del capitalisme modern, l'endeutament en necessari per al creixement econòmic i el consum de masses. Molt pocs individus poden afrontar el pagament del seu habitatge sense endeutar-se hipotecàriament durant bona part de la seva vida laboral (i encara més enllà si se subscriuen préstecs hipotecaris de fins a 35 i més anys com va succeir a Espanya durant els anys del boom immobiliari). Confiaven els bancs llavors (?) que els prestataris titulars de les hipoteques haguessin fet la seva previsions d'ingressos futurs de manera raonable sense caure en una sobrepressupostació dels ingressos a preveure durant la resta dels seus cursos vitals. La realitat és que no pocs d'ells han deixat de pagar els seus pisos i cases, sinó que deixaran per als seus hereus deutes insofribles de pagar.

L'assumpte de la sobrepressupostació no és tan glamurós mediàticament com el de la corrupció. En realitat roman amagat en bona part de les discussions prèvies a les decisions polítiques d'assignació i distribució de recursos monetaris i financers. Els seus efectes en la vida de les generacions futures són quantitativament més perniciosos que les mossegades dels corruptes. Les diferències entre unes i unes altres magnituds s'expliquen per milers de milions d'euros. No obstant això, l'impacte de la corrupció és notòriament major per la seva repulsa social. Les deshonestidades de polítics i representants institucionals a Espanya s'han estès gràcies a l'efecte multiplicador de la seva exposició en els mitjans de comunicació social. És el que en anglès es coneix com el tiro chamber, o càmera de ressò, la qual és funció principal i determinant dels mitjana en les nostres democràcies. El volum del ressò propagat per les conductes tramposes dels polítics s'ha fet ensordecedor l'Espanya actual.

Certament amb la seva capacitat de prescriure -i imposar- als governs estatals europeus receptes de superació de la crisi mitjançant durs ajustos pressupostaris, l'acció dels operadors financers internacionals ha estat capaç d'esquivar acusacions d'irresponsabilitat al·legant que la lògica capitalista està renyada amb el control i la dació de comptes dels mercats. Però els ciutadans han de també estar atents a com les decisions polítiques de la sobrepressupostació pública indiquen a les institucions una senda per fugir cap a endavant cobrint la falta d'ingressos mitjançant el recurs a l'endeutament fàcil.

El Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) creat pel Consell Europeu al març de 2011,75 i el Tractat d'Estabilitat, Coordinació i Gobernança (TECG), signat un any més tard pels caps d'Estat i Govern dels països membres de la UE (exceptuant la República Txeca i el Regne Unit), han proporcionat una estructura legal paral·lela a la pròpia UE amb la finalitat de protegir l'estabilitat de l'Eurozona i la seva moneda, a més de la pròpia UE. La reforma de l'article 135 la Constitució de 1978 a l'agost de 2011 va buscar adequar-se al nou marc europeu, establint com a criteri prevalente el de la "estabilitat pressupostària" i la prioritat absoluta del pagament del deute públic. A l'igual a com succeeix en altres països del nostre entorn cultural, econòmic i polític, seria bé que els partits animessin als ciutadans a expressar proactivamente les seves preferències d'ingressos abans d'exigir el manteniment -i, generalment, increment- de les partides de despeses. Es disposaria, així, d'una millor visió respecte a les fonts d'ingrés i al nivell d'endeutament que possibiliti el manteniment -i no el subrepticio desmantellament- del nostre Estat del Benestar. Com ja va avançar el frare franciscà Pacioli al segle XV per gastar cal ingressar, no els sembla?

Luis Moreno

Professor d'Investigació de l'Institut de Polítiques i Béns Públics (CSIC)

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH