Precarietat és explotació

Josep Maria Àlvarez

S'ha acabat jugar al joc dels eufemismes. Si volem afrontar veritablement la dura realitat no podem endolcir els termes. Així només enganyem. Precarietat és explotació. Ja fa massa temps que als autònoms per obligació els diem emprenedors, que el terme flexibilitat horària significa realment jornades de 10 hores i que contractació parcial significa que la meitat del salari el cobres en negre, si tens la sort que te'l paguen.

S'ha acabat jugar al joc dels eufemismes. Si volem afrontar veritablement la dura realitat no podem endolcir els termes. Així només enganyem. Precarietat és explotació. Ja fa massa temps que als autònoms per obligació els diem emprenedors, que el terme flexibilitat horària significa realment jornades de 10 hores i que contractació parcial significa que la meitat del salari el cobres en negre, si tens la sort que te'l paguen. Com enganya el govern de l'Estat quan intenta que els ciutadans i les ciutadanes acceptin que la crisi és cosa superada i que la previsió de creixement del PIB a Espanya ens portarà a xifres notables de creació d'ocupació. Però l'EPA del primer trimestre ens ha tornat a mostrar que els nivells d'atur són insostenibles i l'escassa ocupació que es genera és temporal i pèssimament remunerada.

Aquest és el veritable èxit de la reforma laboral que va imposar el PP. Un atemptat directe a l'equilibri entre empresari i treballadors, bàsic per a un funcionament raonable i adequat de les relacions laborals, i que ha permès que la precarietat que jo anomeno explotació s'instal·li en el nostre mercat de treball fins a convertir-lo en un dels seus trets més característics. Per això no valdran reformes de la reforma: cal derogar-la per construir de nou un sistema de relacions laborals que asseguri drets, negociació col·lectiva i contractació de qualitat en condicions salarials dignes.

Més salari, contractació digna i protecció social. Aquestes seran les principals reivindicacions del Primer de Maig d'enguany. No molt diferent a ara fa 125 anys, quan la UGT va convocar a Barcelona la primera Diada del Treball. Llavors el model econòmic estava basat en l'explotació de la classe treballadora. Ara els treballadors autònoms subcontractats per alguna de les subcontractes de Telefónica Movistar cobren 700 euros mensuals a canvi de jornades de 10 hores diàries. I com aquest cas n'hi ha de milers.

Això és el que volem combatre i combatrem les organitzacions sindicals. Hi farem front per molt que la majoria absoluta del PP pretengui fer-nos callar amb campanyes de desprestigi mediàtic, amb lleis 'mordassa' contra la llibertat de manifestació o encausant centenars de sindicalistes per la seva participació en piquets informatius. Però no ho podem fer sols. Us hi esperem el Primer de Maig a les manifestacions de Barcelona, Girona, Tarragona, Tàrrega i Tortosa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH