Bring Back Our Daughters

Consol Prados

CONSOL PRADOS

"Torneu-nos les nostres filles" és el crit desesperat contra el segrest de més de dues-centes adolescents a Nigèria. I encara que fos una de sola. És el crit de les mares, de les dones, i de les xarxes socials que s'han mobilitzat davant aquest infame acte que cal considerar com a acte criminal de guerra.

"Torneu-nos les nostres filles" és el crit desesperat contra el segrest de més de dues-centes adolescents a Nigèria. I encara que fos una de sola. És el crit de les mares, de les dones, i de les xarxes socials que s'han mobilitzat davant aquest infame acte que cal considerar com a acte criminal de guerra.

Les dones han estat al llarg de la història les víctimes invisibles dels conflictes armats. S'han mesurat taxes de mortalitat i danys econòmics, però no la violència de gènere utilitzada com a arma de guerra ni el patiment ni les conseqüències, per a les dones, famílies i comunitats senceres. Es calcula que més del 75% de les persones desplaçades en conflictes armats són dones i infants, el que demostra la seva fragilitat. No va ser fins a la dècada dels noranta que el Tribunal Penal Internacional dictaminà la violència de gènere com a delicte contra la humanitat. Recordem que va ser arran dels conflictes sagnants de Rwanda i de l'antiga Iugoslàvia.

Els fets de Nigèria ens interpel.len i ens planten directament una bufetada a la nostra cara, una vegada més, de com d'irracional i cruel és el fanatisme i com de vulnerables continuen sent els Drets Humans i els Drets de les Dones. És repugnant que s'utilitzi la humiliació de les dones i les nenes, i és un escac ja no només al govern nigerià, sinó a tota la comunitat internacional sencera. El segrest de les adolescents, la violació, l'esclavitut, els matrimonis forçosos, és utilitzat amb la finalitat d'intimidar, de sembrar el terror, de fer valdre una llei que no ho és, ni humana ni de Déu, perquè no hi ha cap raó ni cap nom que ho justifiqui.

Ara cal fer tots els esforços per aconseguir l'alliberament i jutjar als terroristes com a crim contra la humanitat. I hi ha un recorregut inapel.lable de fons, que és la salvaguarda dels Drets Humans, la justícia front els fanatismes, la defensa i els mecanismes necessaris per la igualtat de gènere, i l'educació com a eina imprescindible per a la llibertat i el desenvolupament dels pobles i de les dones en particular.

Aquests fets també m'ha fet recordar el llibre d'Eben, de Kapuscinski, on relata, a més de la seva pròpia experiència com a periodista, una geografia d'Àfrica, humana i física, i el transcurs de la història des de l'esperançadora descolonització, a les guerres tribals i de la fam dels anys noranta, passant per la ceguesa i el desentendre's d'occident.

#BringBackOurDaughters és el crit que ha d'omplir avui totes les xarxes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH