Guatemala: un país amb pronòstic reservat

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

En l'actualitat, l'existència de Guatemala com a país és gairebé un miracle. Amb un Estat més aparent que real, perforat o cogovernat pel crim organitzat evident. Amb un territori fraccionat, on organitzacions paraestatals / criminals li disputen el control de bosses geogràfics a la desanimades forces repressives estatals.


Amb una població gairebé teledirigida, i majoritàriament refugiada a les esglésies, esperant la "imminent" arribada del Messies per al "arravatament escatològic". I una economia depredadora que funciona a "pilot automàtic" gràcies als narcoactivos frescos que fan de Guatemala un dels països econòmicament més desiguals (260 persones controlen el 56% del PIB nacional) i violents del món.


Després del debut internacional de la Guatemala destituent mobilitzada a les places, la frustrada ciutadania es troba sobtadament desactivada i habitada per una gairebé tel·lúrica incògnita de qui serà veritablement el còmic President electe en temps de la ressaca del que patit?


Així està Guatemala. Un país amb un President de la República en "transició" més decoratiu que real davant l'omnipotència proclamada / exercida del colombià Iván Velásquez, President de la Comissió Internacional Contra la Impunitat a Guatemala (CICIG). Després de la perllongada dictadura militar del Gral. Jorge Situo, no hi va haver en aquest país tropical entitat o personatge més "temuda" que la CICIG.


Sembla que el país viu en una tensa i contagiosa calma col·lectiva després d'un nebulós procés electoral que va deixar més sentiments de culpa compartida que il·lusions democràtiques. Moltes veus presagien que l'electe president Jimmy Morales no culminarà el seu mandat constitucional (que assumirà al gener pròxim) per la seva evident debilitat política, absència programàtica, la bronca continguda de les comunitats en resistència, i la fallida fiscal.


En els últims dies, els mitjans d'informació corporatives publiquen sobre el tancament de 18 principals hospitals públics del país (com mai en la història). Anuncien que el personal mèdic sortirà als carrers a demanar caritat a la ciutadania per atendre els malalts.


A les ciutats i en les rutes camineras principals, quadrilles de bombers voluntaris (des de fa mesos enrere), alcancías en mà, pugen i baixen dels busos de transport públic demanant almoina (competint amb habituals pidolaires captaires que cresen incontenibles). La Policia Nacional Civil subsisteix gràcies a la extorción carrer socialment permesa. Mentrestant, governants i funcionaris públics perceben els salaris més alts que els seus similars de l'Amèrica Llatina.


Les arques de l'Estat estan completament buides. Els pocs que tributaven, ara, es resisteixen seguir tributant davant l'evidència persistent del crim organitzat en el sistema fiscal.


El pressupost general per al proper any és incert en la seva possibilitat de finançament, perquè el dèficit fiscal es duplica any que passa. Cada un dels prop de 16 milions de guatemalencs deu, per concepte de deute públic, més de mil dòlars.


Davant aquest panorama, pel que sembla, els moviments socials també s'han desmobilitzat. Els "indignats" estudiants van marxar de vacances, després de "empresonar" preventivament al President i Vicepresidenta corruptes.

El país viu en un silenci estrident i en una radiant foscor de camins de sortida a aquest laberint neoliberal que pel que sembla no té sortida.


A la Universitat de San Carlos, a la IX Trobada Nacional d'Historiadors, els pocs investigadors acadèmics debaten sobre si la ciutat de Guatemala és o no París petitó. Una evidència més de Guatemala en el seu laberint.


Com rescatar a l'Estat del domini del crim organitzat? Com construir un projecte de país ascendent i intercultural en un territori fragmentat, i socioculturalment aclaparat pel racisme i la desconfiança mútua? Com finançar el funcionament de l'aparell estatal amb una disminuïda i desanimada població tributària? Com pacificar un país sense Estat de Dret per a les grans majories?


Alguns moviments socials i col·lectius urbans plantegen la convocatòria a un procés constituent per repensar el país. Però, aquesta iniciativa, amb propostes concretes desconegudes, encara no passa de ser un eslògan. I, davant d'aquest panorama silent del país, és probable que els empresaris i l'Ambaixada nord-americana, utilitzant novament la cara "de ciutadà democràtic" de l'electe president Jimmy Morales, acabin convocant a la desena Assemblea Constituent a Guatemala per constitucionalitzar la privatització dels béns (aigua, oxigen, etc.) que encara falten per alienar legalment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH