Bolívia, la cruïlla del proper 21 de febrer: dignitat-sobirania o re "annexió" nord-americana

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

La històrica intervenció nord-americana a Bolívia no ha estat cap novetat en la seva història. La novetat o sorprenent és que els famèlics per aquesta intervenció macabra, ara revitalitzats gràcies a la primera dècada del procés de canvi, segueixin creient / agradant de la bondat o innocuïtat de la poció nord-americana.


De cara al proper referèndum nacional, del 21 de febrer (21F), per decidir la reforma o no del contingut constitucional relatiu a la reelecció presidencial, Bolívia suporta una altra oberta i documentada ingerència nord-americana, mitjançant l'anomenat Pla Estratègic per a Bolívia, 2015, del Institut Interamericà per a la Democràcia al costat d'altres ONG nord-americanes. Aquest pla en execució, conté 23 accions concretes interdependents entre si (amb rols, responsables, modalitat de finançament, terminis, etc.), per a 150 dies "generar un desgast accelerat del règim "d'Evo Morales i Álvaro García.


Fa uns dies enrere, el govern bolivià, va denunciar públicament que ONGs afins al Congrés nord-americà, com la National Endowment For Democracy (NED) i l'Esforç Nacional Democràtic, havien transferit a l'Associació Nacional de la Premsa (ANP) de Bolívia, ni més ni menys que prop de mig milió de dòlars, des de 2008 en endavant. A nivell general, segons la mateixa font, les ONG, fundacions "democràtiques", etc., assentades a Bolívia, van rebre, en els darrers 8 anys, prop de 10 milions de dòlars d'origen nord-americà.


Pla Estratègic per a "annexar" a Bolívia al domini nord-americà


A la 1ª acció del Pla Estratègic per a Bolívia, 2015, indica amb noms i cognoms "als denunciants designats com a portaveus" per desestabilitzar i crear un caos sociopolític a Bolívia. Alguns d'aquests portaveus esmentats són: Samuel Doria Medina, Jorge Quiroga Ramírez, Rubén Costas, Luis Revilla, Félix Patzi Paco, Carmen Soledad chapetón, entre d'altres. Exactament la cara visible de la campanya nacional pel NO per al 21F.


Com 16a acció, aquest pla estratègic indica "contractar i cooptar periodistes independents, analistes polítics, reporters internacionals (...), mitjançant contactes amb l'Associació Nacional de la Premsa Boliviana (ANP)", per "deslegitimar el règim". Això explica la sistemàtica i permanent propaganda política en contra del procés de canvi i del govern actual en gairebé la totalitat dels mitjans corporatius i en molts "alternatius" del país. Com a acció 9a reitera la cooptació dels mitjans de comunicació per crear sensació d'inestabilitat i caos social per enderrocar el règim dictatorial d'Evo Morales i Álvaro García Linera.


L'objectiu del Pla no és únicament que l'opció NO derroti l'opció SÍ ve 21F, sinó, mitjançant tota una arquitectura mediàtica dissenyada, instal·lar en l'imaginari col·lectiu al binomi Morales-García com tirans corruptes, enemics del país. (Acció 5a i 10a).


Un cop "fabricat" a l'monstruós binomi (que destrueix la democràcia boliviana), utilitzar tota l'artilleria mediàtica i financera (Acció 12a) per destrossar llevant-li la legitimitat social. (Accions 4a, 8a, 14a).


Perquè l'artilleria mediàtica fulmini efectivament al procés de canvi plurinacional de Bolívia, el Pla disposa que s'ha de "deslegitimar i destruir en l'imaginari col·lectiu bolivià tots els conceptes que el règim va voler perpetuar en la consciència ciutadana com ara nacionalització, redistribució de la riquesa , recuperació dels recursos naturals estratègics, inversió social, democràcia participativa, (...) ". (Acció 15a). És a dir, fabricar des dels mitjans una psicosi social d'incertesa i caos. (Acció 2a).


Aquesta acció, per ser fulminant, ha d'estar acompanyada d'una psicosi econòmica consistent en "incrementar la preocupació per la inflació i el cost elevat de la cistella alimentària". (Acció 3a). I, "Estendre la imatge d'una greu crisi política i institucional (...) cap a la comunitat internacional (Acció 18a). Per executar l'acció 22ª.


Finalment, a banda de recórrer o crear organitzacions polítiques per fer viable la transició cap a la democràcia (després del caos sociopolític i revolució de colors), "contactar amb grups militars en servei actiu (...). És vital preparar els militars perquè a partir d'un escenari de crisi i conflictivitat social interna encapçalin la insurrecció contra el règim, o almenys donin suport a una intervenció estrangera (...) ". (Acció 22a).


Conegut aquest Pla Estratègic, aquesta Bolívia digna que va néixer el "18 desembre 2005", tornarà a la desgràcia del mite de Sísif que ve 21F?


Les i els bolivians de la classe mitjana, incòmodes amb els seus més d'un milió de nous veïns desempobrecidos en l'última dècada, seguiran preparant-la alcova per al retorn de la humiliació i prostració nacional, ara, materialitzats en l'opció del NO planificat i finançat?


Com decidiran els milions de bolivians / es que en aquests 10 últims anys van recobrar el sentit identitari i l'orgull de ser bolivians / es? Seguiran els "revolucionaris" eco indigenistes fent la feina bruta per al retorn triomfant del desastre ianqui a Bolívia?


Seguiran els pseudo acadèmics realitzant congressos internacionals a l'estranger per desprestigiar obertament el procés de canvi bolivià, ara, que se sap de l'existència del pla i del seu finançament?


El 2005, l'oberta campanya política neoliberal de l'Ambaixada nord-americana, des de la ciutat de la Pau, va fer que els derrotats (però no vençuts) derrotessin a les urnes a la corrupta i opulenta classe política tradicional.


Ara, a falta de l'Ambaixada ianqui a Bolívia, les ONG nord-americanes es constitueixen en actors fonamentals per als resultats del 21F. Serà que les i els bolivians desandarán l'avançat i es convertiran al jou imperial? Ningú ho sap. La veritat és que el joiós Pla Estratègic converteix el referèndum nacional del 21F (sobre la reelecció presidencial) en un plebiscit sobre la sobirania i dignitat boliviana.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH