Moviments indígenes i participació política

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

En Abya Yala, en les últimes dècades, especialment arran del reconeixement jurídic dels drets dels pobles indígenes, i la "commemoració" del cinquè centenari de la invasió-colonització europea, molts/es indígenes hem accelerat els nostres processos de reconstitució identitària i territorial com a pobles.


Fins al punt que, en la present dècada, els diferents moviments socials en defensa de la terra-territori, l'aigua, els boscos, i altres béns comuns, estan dinamitzats i / o acuerpados per sectors indígenes organitzades en resistència.


En països com Mèxic, Guatemala, Equador, Perú, Bolívia ..., amb alts percentatges de població indígena, els actuals moviments socials són moviments d'organitzacions indígenes. Però, en cap d'aquests casos, amb excepció de Bolívia i Equador, aquests moviments van aconseguir convertir la seva majoria demogràfica en majoria política. És a dir, no van aconseguir espais significatius en l'administració del que estats.


A Mèxic, Guatemala, Perú, països amb població majoritària indígena, els moviments indígenes no hem aconseguit ni tan sols tenir una organització política pròpia (sota el nostre control) per participar electoralment i disputar el poder polític monopolitzat pels rics. Els casos de Bolívia i Equador són diferents.


Si no tenim un instrument polític (organització política pròpia), els moviments indígenes, per més que poblacionalment siguem majoritaris, mai podrem accedir als espais de poder per transformar els estats colonials.


Els partits polítics tradicionals, tant de la dreta, com de l'esquerra, en el marc dels seus paràmetres i limitacions culturals i ideològiques, mai ens han d'assumir com a subjectes plens de drets. Molt menys com a potencials governants o prenedors de decisions per reconstruir les nostres destinacions com pobles autònoms i interdependents.


Per al pensament occidental, sigui liberal o socialista, el subjecte polític ideal sempre serà l'individu il·lusionat pel miratge de la modernitat, ansiós del desenvolupament suïcida, pres de la raó lineal utilitarista, desitjós dels títols i privilegis individuals. Per això, els partits polítics, lluny de promoure l'homeòstasi o benestar de la comunitat, premien i generen noves elits de privilegiats a costa de les majories històricament empobrides.


Els moviments indígenes no aconseguim construir el nostre instrument polític propi, i convertir la nostra majoria demogràfica en majoria política, perquè encara subsistim colonitzats política i electoralment. No en pocs casos, les ONG, les agències de cooperació internacional, les esglésies, entre d'altres, van fixar en els nostres imaginaris l'errònia idea de: "Per ser un moviment genuí hem de mantenir-apolítics".


Molts/es dels nostres germans/es que van aconseguir accedir als espais de poder per elecció popular, mitjançant partits polítics d'esquerra i/o de dreta, reprodueixen i disparen els vicis de la política electoralista corrupta com virtuts polítiques. D'aquesta manera, elle/s, lluny d'estimular o promoure processos de decolonialidad política o d'acompanyar esforços d'articulació d'instruments polítics d'alliberament, acaben refermant l'apatia política en els moviments indígenes.


A Guatemala, el Perú o Mèxic, les i els indígenes en espais polítics no aconseguim superar el culturalisme o folklorisme polític (exigint quotes o donacions a l'Estat blacoide i racista). Demandem superficials reformes a l'Estat, més no promovem processos de transformacions estructurals. Parlem d'incidència política, més no d'autodeterminació dels pobles indígenes. Demandem desenvolupament i reformes agràries (sense redistribució de terres), més no la restitució dels nostres territoris ancestrals, ni el bon viure per a tothom. Parlem de resistència social, més no de la construcció del poder polític. Molt menys de la resistència i / o subversió econòmica (canvi dels patrons de consum).


En altres paraules, als moviments indígenes, el sistema neoliberal i els estats colonials ens segueixen definint l'agenda. Ells decideixen què i com hem de demanar i què no. Cal, doncs, atrevir-nos a engendrar el nostre propi braç polític, similar al que van fer a Bolívia, i transitar de la resistència social cap a la construcció del poder polític horitzontal i ascendent.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH