TecnONU

Augusto Manzanal Ciancaglini
Politòleg

Els BRICS estaven cridats a dominar l'economia mundial, però, la forta crisi que travessen Rússia i Brasil està canviant el mapa emergent, donant-li una nova forma traçada pels ticks (Índia, Xina, Corea del Sury Taiwan). L'aparició dels dos últims membres es deu a l'empenta aconseguit per la seva especialització en el sector tecnològic d'alt valor afegit, una àrea que està demostrant ser més estable i menys vulnerable a les turbulències dels cicles econòmics. 


La tecnologia guanya enfront del petroli; les indústries i corporacions dedicades a les matèries primeres i al sector primari estan sent superades per les tecnològiques, ja que unes depenen dels preus, mentre que les altres del seu treball i inversió.


El percentatge d'exportacions de productes d'alta tecnologia respecte al total dels productes manufacturats està creixent a un bon ritme en molts països, alhora que s'albira una quarta revolució industrial, la qual està composta per Internet de les coses (IOT), robòtica avançada i col·laborativa, Big Data i analítica avançada, el núvol, smart grids, impressió 3D, sistemes ciber físics, logística flexible i intel·ligència artificial.


Per impel·lir i harmonitzar aquesta incipient indústria 4.0, alguns governs estan desplegant i finançat programes com l'Advanced Manufacturing Partnership (AMP) d'Estats Units o el Zukunftsprojekt Industrie 4.0 d'Alemanya.


Tots els actors internacionals, siguin els ticks i fins i tot els MINT (Mèxic, Indonèsia, Nigèria i Turquia), esperen apropar-se a les grans potències tecnològiques, aquells països que figuren en els primers llocs en els rànquings de R + D + I, com els Estats Units, Japó, Alemanya, Singapur, Suïssa, Finlàndia, Israel, Regne Unit, Suècia, Dinamarca o els Països Baixos, en l'apuntalament d'un gran club centrat en l'acceptació de la preponderància de la tecnologia en el desenvolupament econòmic i, per tant, en l'aspiració a obtenir protagonisme en els altres dos àmbits essencials del poder global: el militar i el cultural.


Per això requereixen elaborar una sofisticada capacitat de gestió de l'entramat reticular entre els avantatges competitius de les empreses i els avantatges comparatius o les absolutes de si mateixos, aprofundint en l'educació dirigida a l'ús racional de les noves tecnologies ia l'adaptació a un mercat laboral canviant .


De la mateixa manera, el camí de les actuals tecnòpolis, a més de la seva inconscient puixança, necessita una responsabilitat més obstinada a evitar elements extrems que condueixin a ports distòpics com el del Fahrenheit 451 de Ray Bradbury o el del món feliç d'Aldous Huxley, que en dirigir el rumb cap a la utòpica Nova Atlàntida de Francis Bacon.


La promoció tecnològica torna als Estats en forma de progrés econòmic i tècnic per canviar paradigmes, tal com es veu en la potenciació de les comunicacions, facilitant, al seu torn, l'obtenció d'instruments del seu perfeccionament estructural, la qual cosa representa, probablement , la paradoxa de ser el principal propulsor del projecte jurídic kantià d'una federació mundial, ja que la retro alimentació entre política i tecnologia s'expandeix mitjançant la mercantilització, però recau en ciutadans cada vegada més autònoms i interconnectats.


La decisió política és fonamental per al protagonisme de la ciència i la tecnologia i, al mateix temps, una major governança global serà possible en la mesura que es consolidi una "tecnONU".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH