És moviment social la societat civil organitzada?

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

De forma genèrica, s'entén per moviment social a un conjunt de persones organitzades i mobilitzades al voltant d'una demanda comuna fundada el drets vulnerats o amenaçats.


Els moviments socials són tan antics com la consolidació del poder polític mateix, en els diferents moments històrics de la humanitat. La Bíblia ressenya processos de moviments socials com els encapçalats per Moisès, pels germans Macabeus, etc. El mateix Jesús de Natzaret va articular un moviment sociopolític exigint l'alliberament del poble jueu del domini de l'Imperi romà.


No sempre van ser dirigents socials carismàtics qui van organitzar o dinamitzar els moviments socials, sinó aquests van ser fecundats / identificats per diferents processos d'acumulació de la consciència sociopolítica col·lectiva.

Tampoc sempre van ser els estats els enemic en comú contra els que van col·lisionar els moviments socials exigint les seves demandes. Els moviments antinuclears, ecologistes, feministes, anti-neoliberals, etc., a diferència dels obrers, van identificar com a enemic comú al sistema financer mundial neocolonial i patriarcal. I en conseqüència, van actuar i actuen de manera global, fora de les fronteres de l'Estat nació.


Els actuals moviments socials, especialment d'indígenes i camperols a la zona Andina, ja no només protesten o denuncien el que no volen, sinó també tenen mitjanament clar el que volen. Per això, les seves propostes apunten a superar els estats colonials, ia la construcció d'estats plurinacionals, mitjançant processos constituents plurinacionals i incloents.


És a dir, els actuals moviments socials, són moviments sociopolítics amb mires disputar el poder polític a les elits vigents, i promoure canvis estructurals a nivell nacional i internacional. Són els casos de Bolívia, Equador, Espanya, Grècia, entre d'altres.


Situació diferent ocorre amb l'anomenat societat civil organitzada. Idea encunyada i socialitzada pels agents del sistema neoliberal, en la segona meitat del passat segle.


La raó de ser de la societat civil organitzada va ser i és "assumir" les funcions socials abandonades pels estats producte del seu procés de "empetitiment" pels programes d'ajust estructural. Per a aquest fi assistencialista, els mateixos grups financers (agents neoliberals) van canalitzar i canalitzen "ajuda" financera internacional.


És a dir, la idea de la societat civil organitzada, centrada en les organitzacions no governamentals (ONG), va ser creada i promoguda pel mateix sistema neoliberal per mimetitzar i / o pal·liar el dolor ocasionat per la reducció de les funcions estatals (producte dels processos de privatització), especialment en l'àrea d'inversió social i de drets humans.

Per això, aquestes organitzacions no governamentals estan dissenyades per executar projectes de desenvolupament (de benestar social, abans funció dels estats) i, molt difícilment plantegen i promouen processos de transformacions estructurals que "desestabilitzi" l'ordre establert.


Executen més activitats o campanyes de sensibilització social sobre temes diversos, que processos de construcció de subjectes sociopolítics col·lectius que li disputin el poder als privilegiats, molt menys processos d'alliberament dels pobles.


Mentre els moviments socials estan conformats per actors o subjectes sociopolítics, la societat civil, en bona mesura, està constituïda per "beneficiaris" de projectes. Mentre els moviments socials tenen agendes de lluita, i responen a les seves assemblees en ple, les organitzacions de la societat civil té programes o projectes de desenvolupament i respon als estàndards de validació de la cooperació internacional.


En altres termes, mentre els moviments socials són processos i espais de politització i mobilització en nom de transformacions estructurals, les organitzacions de la societat civil són estructures despolititzades i de despolitització. No és gratuït que un "requisit sine quanon" per l'existència de les ONG sigui el de ser una organització "apolítica".


Hi ONG, especialment les ambientalistes, que acompanyen processos bel·ligerants, però, a part d'excepcions, aquestes organitzacions suporten un bullyng per algunes cooperants o criminalització pels governs de torn.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH