Brexit, Brin i la UE

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

Quant poden canviar les actituds dels britànics de cara al vot al proper referèndum del dia 23 sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea? Ningú ho sap. Els càlculs són incerts i fins cabalístics. Els marges de les enquestes entre els que s'inclinen per l'abandonament (Brexit) i per la permanència (Brin) són tan petits que es pot aventurar escenaris dispars. Tant pel 'sí' com pel 'no'.


Donat el major pes demogràfic d'Anglaterra (84% del total de la població), el sentit del vot allà pot ser determinant del resultat final. A Escòcia, els enquestats euròfils arriben gairebé els dos terços dels residents a l'antiga Caledònia. Tot i que la població escocesa tot just sobrepassa el 8% del total britànic, bé podria succeir que el seu reduïda aportació fes inclinar la balança cap a un resultat a favor de ' in '(dins) o' remain '(romandre), davant d'aquells que prefereixen el' exit '(sortida). En el conjunt del Regne Unit, més important podria ser la incidència dels vots dels joves, majoritàriament favorables al projecte europeu comú, i que solen abstenir-se en major mesura en aquest tipus de consultes. Al final, el 10% dels que encara no han decidit el sentit del seu vot conforma el grup més important que condicionarà el resultat final.


Per al redactor d'aquestes línies, doctorat en 1986 per la Universitat d'Edimburg (ciutat coneguda com la 'Atenes del Nord'), i que ha residit diversos anys de la seva vida al país britànic, l'opció preferida és, sens dubte, el 'Brin'. el Regne Unit és un país europeu que ha de seguir participant activament en el projecte de l'Europa unida. No hi ha cap raó, cultural, econòmica, política i social que pot camuflar el caràcter intrínsecament europeu del Regne Unit. Des que els antics romans van registrar en els seus arxius administratius l'ocupació en l'any 43 dC de Camulodunum (actual Colchester) com assentament principal romà al sud d'Anglaterra, l'illa de Gran Bretanya - malgrat la seva Muralla d'Adriano davant del septentrió escocès - ha estat sempre lligada a l'esdevenir històric del Vell Continent.


És cert que el geni i empenta dels britànics en la història moderna de la humanitat van fer del Regne Unit un imperi mundial durant el regnat de Victòria (1837-1901). Això els va proveir no només de l'estatus de primera potència mundial, sinó que va alimentar la percepció de la seva autosuficiència econòmica i la creença en una supremacia política independent de la resta d'Europa (o del Continent, com agrada anomenar al romanent europeu de l'altre costat del Canal de la Manxa). Les coses van canviar substancialment amb el relleu britànic en el lideratge mundial per part dels Estats Units, un país conformat en els seus anys d'expansió per la mentalitat anglosaxona WASP (White-Anglo-Saxon-Protestant '), i on també es parla anglès .


Després de la Segona Guerra Mundial, el Regne Unit va patir el declivi del seu poder imperial, i es va avenir a una descolonització comprehensiva dels seus territoris repartits per tot el globus terrestre. Però va acceptar a contracor el pas a una posició subordinada respecte a l'emergent poder nord-americà, sovint menyspreat en els ateneus elitistes anglesos com el mer fulgor del 'nou ric'. El mateix Winston Churchill va proclamar en la seva famosa conferència de Zuric el 1946, que el Regne Unit, amb Anglaterra com a punta de llança, havia de constituir-se en el líder natural del grup de països i ex colònies britàniques ( 'Commonwealth') per així mantenir la seva influència i poder independent en el concert internacional. Per al 'British Bulldog'', com se li coneixia al genial estadista, Europa havia de unir-se, però el Regne Unit hauria de quedar-se fora i participaria com a potència mundial independent al costat de l'Europa federada, als poderosos EUA (' mighty America ') ja la Rússia soviètica. Avui dia, els partidaris del Brexit segueixen convençuts que el Regne Unit segueix sent un 'superpoder' que no ha de difuminar com un membre més dins del club de la Unió Europea.


Potser l'esmentada percepció popular de 'superpoder' no sigui desproporcionada o absurda. Tot i el declinar de la seva economia productiva, el Regne Unit ha sortejat sense grans dificultats els efectes financers de la 'crisi interminable' iniciada el 2007. Lluny queden els temps, a mitjans dels anys 1960, en els quals els responsables governamentals britànics van acudir sol·lícits al Fons Monetari Internacional per demanar un préstec de tres mil milions de lliures esterlines que sortease seus ineludibles dificultats pressupostàries. Ara no hi ha més dificultats per finançar el deute britànica. En els últims temps ha estat constant l'afluència a la City londinenca dels capitals pelegrins i especuladors dels seus antics territoris imperials, els quals proveeixen de recursos financers sobrats per afrontar les seves necessitats financeres.


És proverbial la reputació britànica per preservar els seus propis interessos, així com la seva capacitat negociadora pragmàtica. Influents figures públiques, com Nigel Lawson, exministre d'economia (Chancellor of Exchequer) amb Margaret Thatcher, argumenten que la City de Londres no necessita de la resta d'Europa i que el Regne Unit pot optimitzar la seva posició financera mundial sense 'lligar-se' a altres socis europeus. És cert que, en posseir una moneda com la lliura esterlina que competeix en els mercats canviaris amb l'euro, el Regne Unit pot desenvolupar polítiques monetàries fins a cert punt independents de la resta dels seus socis europeus. Cal recordar que el govern Conservador-Liberal presidit per David Cameron --ara devot eurófilo-- es va oposar a la cimera europea de 9 de desembre de 2011 al fet que es prenguessin mesures comunes per superar la crisi de l'euro. El Premier britànic va manifestar llavors que estava "... feliç de no pertànyer a l'euro".


Emperò, el autointerés britànic pot ser contraproduent si finalment els votants decideixen abandonar la UE. Com oportunament ha recordat Wolfgang Schauble, ministre federal de finances alemany, els britànics haurien d'abandonar també el 'mercat únic' continental. Si així fos, ¿tornarien de nou les barreres aranzelàries i la preservació dels vells proteccionismes estatals ?; ¿No estaria això renyit amb les tradicionals proclames liberals britàniques darrere del sense restriccions mercat de capitals i béns de consum? Correspon als flemáticos i pragmàtics anglesos ponderar els seus interessos en joc.Luis Moreno és Professor d'Investigació de l'Institut de Polítiques i Béns Públics (CSIC) i autor de "Trienni de mudances, 2013-15"


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH