Camins costeruts dels pobles indígenes a Amèrica Llatina

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista


indígenes


Un dels llegats involuntaris de l'última globalització cultural occidental és justament la glocalització (despertar de les identitats particulars diferenciades). El present segle, en comparació, als anteriors, és i serà testimoni de diferents processos de reconstitució indentitarias i territorials dels pobles indígenes, dins i fora de les fronteres dels bicentenaris estats republicados de la regió.


En i des de diferents punts geogràfics de l'Abya Yala, els pobles desposseïts i subalternizados construïm camins d'emancipació amb diferents dinàmiques, aprofitant els intersticis o descuits que el sistema-món-occidental sempre deixa en el seu intent d'hegemonia cultural.


Aquests camins estan fonamentats en els drets col·lectius dels pobles indígenes establerts en el dret internacional i en alguns ordenaments jurídics interns dels països. Específicament, el dret a la consulta prèvia, lliure i informada és una de les millors eines jurídiques que els pobles utilitzem per fer prevaler els nostres drets davant els interessos empresarials forans en els nostres territoris.


Si bé els processos de reconstrucció identitària, tant individual com col·lectiu, han tingut avenços significatius en els darrers anys, però, hi ha agendes postergades pendents que ajudarien, en bona mesura, fer un salt qualitatiu dels drets culturals cap exercici dels drets polítics dels pobles. Entre aquestes agendes pendents estan:


Recuperació de terres i territoris per fer front a l'expansió del capitalisme d'acumulació per despossessió


En els últims anys, els estats nacionals s'han sotmès a l'expansionisme global del capitalisme neoliberal. Ja no hi ha Estat que protegeixi i defensi la vida, la dignitat i la sobirania dels pobles. Molt menys, la preservació del sistema-terra.


En aquestes circumstàncies, la lluita per la restitució dels territoris indígenes no és únicament un assumpte econòmic, ni només per a l'exercici del poder indígena, sinó és sobretot per protegir la Vida en i des dels territoris.


Instaurar estats plurinacionals amb autonomies indígenes


En el marc normatiu dels estats nacions mestissos vigents no és possible la garantia, ni l'exercici dels drets col·lectius dels pobles indígenes.


Els estats nacionals són essencialment monoculturals i centralistes, on els pobles indígenes subsistim sense Estat (sense drets), i fins i tot en contra de la voluntat d'aquest. Per això, és urgent transformar els estats mestissos en estats plurinacionals, descentralitzats i amb autonomies de territoris indígenes.


Perquè els pobles gaudim i exercim els nostres drets col·lectius, els territoris indígenes han de ser autònoms política, legislativa, jurídica, econòmica, cultural i administrativament. Tot això ha d'estar disposat expressament en les constitucions polítiques dels estats plurinacionals.


Disputar l'hegemonia de la modernitat des de la proposta del Bon Viure


La racionalitat lineal simplificadora s'ha imposat al planeta com l'única manera de veure i explicar el món. D'allí, la supremacia de la ciència occidental com la ciència universal. Això passa també amb el mètode de la construcció del coneixement, amb el coneixement escrit, etc.


La modernitat tecnològica, en la mesura que s'eixampla com a estil de vida, a accelerat els processos devastadors en contra de la nostra Mare Terra.


La nostra Mare Terra necessita temps, pausa, descans, per a restaurar les seves condicions vitals i reequilibrar la seva temperatura adequada. Per això devem canviar els nostres hàbits de consum. Deixar de somiar amb ser rics, viure amb austeritat i restaurar la convivència equilibrada en la comunitat còsmica. Aquest és el camí cap al Bon Viure.


Restaurar el paper de la comunitat humana dins de la comunitat còsmica


Les i els indígenes tenim el gran desafiament de pensar, sentir i actuar amb lògiques comunitàries. Necessitem ser més defensors que líders, més cooperants que competents, ser més comunitat que individus.


La lògica i la manera d'estar comunitari ha de reextenderse a la nostra manera de convivència en i amb la comunitat còsmica, on el subjecte de drets ja no només siguem els humans, sinó també la resta dels éssers materials i espirituals. Hem de restaurar la nostra missió de cuidadors i ponts simbòlics en el teixit de la comunitat còsmica.


Superar el monoteisme i antropocentrisme


Els humans (homes) ens creiem el centre (mesura) de tota la casa còsmica perquè creiem que som els únics predilectes (imatge i semblança) de l'únic Déu veritable. D'aquesta falsa consciència antropocèntrica neix l'individualisme liberal consumópata que creu que tota la natura està a la seva disposició per saquejar.


L'antropocentrisme mascle, blanc i ric és la base de tots els intents criminals de l'anul·lació sagnant de la comunitat humana multicural al planeta. Per això, restaurar i ampliar / aprofundir les nostres ecoespiritualidades plurals i obertes, i transcendir cap a una manera de pensar, sentir i actuar cosmocéntrico és la nostra tasca urgent.


Superar els dispositius colonials confiscats


És fonamental avançar dels drets culturals (moltes vegades folclorizadas) cap a l'exercici dels drets polítics. Terra i territori amb autonomia, autodeterminació dels pobles, consulta prèvia, etc., són camins que necessàriament hem de recórrer-los com a pobles.


Si el que indica fins ara ja són camins costeruts, els camins de transformació cap a dins són igual o més difícils encara. Hem de matar el colonitzador racista, masclista, monoteista, classista, antropocèntric que habita en cadascun de nosaltres / es.


Com fer que les i els indígenes, a major grau d'educació acadèmica i "ascens" social, no seguim reproduint endèmics mals com el racisme, classisme i individualisme instal·lats en i pel sistema? Com fer que a major oportunitat d'accedir a espais de presa de decisions no siguem prepotents, avars i insensibles amb els nostres i els altres? Com fer que en la mesura que els patrons ens permetin a la seva taula no mirem amb menyspreu, ni desdeny als nostres germans/es menyspreats pels patrons?


Com estar en el sistema sense aprehendre, ni reproduir/defensar els vicis del sistema com virtuts idealitzats? Aquests i altres són desafiaments gairebé existencials per sortir de la condició de la colonialitat a la subsistim.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH