'Brèxit' a Rio

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

DDG 20160617224908 640Si haguéssim de mesurar l'excel·lència esportiva per la quantitat de medalles aconseguides en els recents Jocs Olímpics celebrats a Rio de Janeiro, el Regne Unit destacaria pel nombre de les seves medalles: 27 ors, 23 plates i 17 bronzes. Ha ocupat el segon lloc al medaller final, només superat pels Estats Units. La xifra de 67 trofeus és impressionant, igual que la varietat de les disciplines on han triomfat seus esportistes. No pot adduir-se que hagin concentrat els seus esforços esportius, com seria el cas d'alguns països que comptes les seves victòries en poques modalitats (sigui la natació, les curses de fons o el tir amb arc, posem per cas). És veritat, però, que les seves medalles en ciclisme, sobretot de pista, han estat molt nombroses, com ja va succeir en la passada olimpíades de Londres 2012.


Alemanya ha ocupat la cinquena plaça en el medaller mostrant la seva puixança esportiva, encara que lluny d'aquells temps en què la suma de triomfs de les dues Alemanyes, capitalista i comunista, superava àmpliament a tots els països, inclosos USA i URSS (1972) . Japó ha quedat ara a la paritat amb els alemanys i anuncia un gran potencial de creixement de cara als propers Jocs Olímpics de Tòquio 2020. França i Itàlia ratifiquen les seves notables posicions de les últimes olimpíades amb la setena i la novena posicions, respectivament. De la mateixa manera, Espanya ha repetit el mateix nombre de medalles (17) que a Londres, però ha guanyat diverses posicions per ocupar el catorzè lloc amb més ors obtinguts. Lluny queden les 22 medalles i el 6 lloc aconseguit a Barcelona 92.


Cal recordar que l'edició de Rio correspon als anomenats 'jocs d'estiu'. Com és sabut, se celebren un altre tipus d'olimpíades 'd'hivern', encara que són certament menys representatives esportivament pel que fa a nombre d'especialitats i participants. Crida l'atenció el cas d'un país nòrdic com Finlàndia, país capdavanter en educació segons els informes PISA. El país nòrdic ha obtingut a Rio tan sols una medalla (i de bronze) en contrast als seus triomfs en les edicions d'hivern. Lluny queden els temps en què Paavo Nurmi (1897-1973), el 'finlandès volador', meravellava al món com a corredor de les proves de mitjana i llarga distància en atletisme (guanyador de 9 medalles d'or al llarg de la seva carrera).


Consideri, a més, que des de fa temps els atletes britànics no s'han vist embolicats en vergonyosos casos de dopatge com ha succeït en passades dècades en països concurrents amb el Regne Unit en el medaller de Rio. Per comparació, els esportistes britànics tenen un historial més net i homologable al genuí esperit olímpic de competir sense fer trampes. Una altra cosa són les opinions dels aficionats britànics respecte a la corrupció en alguns esports hiperprofesionalizados com és el futbol. Com ens recordava fa uns dies John Carlin, és una creença bastant estesa a les illes britàniques que els països llatins i de l'Europa del Sud són més proclius al tripijoc i la deshonestedat, especialment en assumptes de fitxatges i transaccions per a la contractació de jugadors. Però el mateix escriptor i periodista britànic al·ludia a entrenadors d'alt perfil, com el mític Alex Ferguson o el flamant seleccionador anglès Sam Allardyce, com a sospitosos de conductes no molt exemplars en els processos de compra de jugadors.


L'èxit britànic, o Bréxit indicat en el títol d'aquest article, és inapel·lable, incontestable i contundent. Ara per ara, el Regne Unit és un 'superpoder' olímpic al mateix nivell que els 'superpoders' d'USA, la Xina o Rússia. Els fets semblen donar la raó als partidaris del Brexit en el passat referèndum de 23 de juny. Segueixen publicant-nombrosos parers i anàlisi puntuals sobre les raons per les quals una petita majoria de britànics van decidir dir 'no' a la Unió Europea. Camuflats en l'argumentari de xenòfobs com Nick Farage i el seu partit UKIP, s'ha amagat el soterrat convenciment que el Regne Unit és una cosa diferent i únic que no pot difuminar al club europeu. Aquesta ha estat la principal variable intervinent que va decantar el triomf dels euròfobs.


En realitat s'han validat esportivament els vaticinis de Winston Churchill en la seva famosa conferència de Zuric de 1946. Per al 'British Bulldog', com se'l coneixia al genial estadista, el Regne Unit, amb Anglaterra com a punta de llança, havia de constituir-se en el líder natural del grup de països i ex colònies britàniques ( 'Commonwealth') per així mantenir la seva influència i poder independent en el concert internacional. Per Churchill Europa havia de unir-se, però el Regne Unit hauria de quedar-se fora i concórrer com a potència mundial independent al costat de l'Europa federada, als poderosos EUA ( 'mighty America') ia la Rússia soviètica. A ells caldria sumar avui dia a l'emergent Xina. Per sobre d'altres consideracions, els partidaris del Brexit senten que la seva visió del Regne Unit com un 'superpoder' ha estat confirmada pel Bréxito a Rio. Per a què difuminar com un membre més dins del club de la Unió Europea? Potser importa menys per als 'brexiters', la constatació que el conjunt de l'EU ha obtingut 233 medalles, el que suposa gairebé un 60% del total. El que compta per a ells és el seu propi percentatge del 17%, pràcticament igual al de la Xina i fins superior al de Rússia.


Quina influència poden tenir els resultats esportius de Rio en les negociacions pel Brexit? Alguns pensessin que semblant pregunta és equívoca i que poc té a veure amb l'escenari post-Brexit. Cras error cometrien els dirigents comunitaris i europeus si així ho pensessin. L'extra d'autoestima i orgull col·lectiu de l'èxit esportiu britànic es traduirà, de ben segur, en un reforçament de les exigències i la proverbial capacitat negociadora del Regne Unit. L'entrenador esportiu, Clive Woodward, ha explicat 'científicament' el Bréxito de Rio com una aplicació esportiva de l'enfocament econòmic de la 'agregació dels guanys marginals', mitjançant l'increment planificat i metòdic d'una miqueta en el tot per a un millor rendiment final . No es tracta, per tant, d'una estratègia de grans avenços o canvis en la performance dels esportistes, sinó d'optimitzar, encara mínimament (diguem que per un 1%), el resultat anterior. Els resultats semblen donar la raó a Woodward.


Theresa May, primer britànica, ja ha indicat que el gloriós esperit meticulós i guanyador de Rio serà aplicat en les negociacions del Brexit. Els que confiem en una Europa unida hauríem tenir-ho molt present. Al cap ia la fi els nostres èxits conjunts són més grans que els de qualsevol dels seus components individuals.
Luis Moreno és Professor d'Investigació de l'Institut de Polítiques i Béns Públics (CSIC) i autor de "Trienni de mudances, 2013-15"

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH