La sexualitat en la menopausa

María Martínez Murillo

Menopausia


Amb l'arribada de la menopausa són moltes les dones que consulten pels canvis que es generen en la seva sexualitat. I és que la menopausa és una etapa normal de la vida de la dóna que ve acompanyada d'una sèrie de canvis tant a nivell físic com psicològic que poden afectar a la seva sexualitat.

Els canvis físics que es produeixen en aquesta etapa repercuteixen, en certa mesura, en les relacions sexuals, però són els aspectes psicològics els que tenen més incidència en la qualitat de la vida sexual de la dona, tant en positiu com en negatiu.


Quins són els factors psicològics que influeixen en la vivència de la sexualitat en la menopausa?


La manera en la que veiem la menopausa condicionarà com la visquem. Algunes dones creuen que amb la menopausa ha arribat la fi de la seva femineïtat i és l'inici d'una infinitat de símptomes, tots ells negatius que hauran d'experimentar, vivint-la com una malaltia.


A més, perceben la fi de l'etapa fèrtil com la fi de la seva sexualitat i es plantegen renunciar a ella. A les meves pacients, sempre els hi plantejo la mateixa reflexió: de totes les relacions sexuals que has tingut al llarg de la teva vida, quantes han estat per tenir fills? Probablement, durant una etapa de la seva vida, les seves relacions sexuals sí que han tingut aquest fi, però i la resta?


La realitat és que la majoria de dones tenim relacions eròtiques per divertir-nos, per coneix-se'ns, per buscar plaer a través del nostre propi cos i el de l'altre, per expressar el nostre amor i per comunicar-nos amb la nostra parella a través de carícies, jocs, mirades...


Per tant, per poder gaudir de la nostra sexualitat, és important que no confonem el final de la funció reproductiva amb la fi de la nostra sexualitat. No existeix una edat ni un moment determinat en el que hàgim de renunciar a ella. De fet, una sexualitat activa és molt important a qualsevol edat per mantenir la nostra salut i benestar personal.


Així mateix, existeixen molts elements positius propis d'aquesta fase de la vida que ens poden ajudar a reestructurar la nostra sexualitat per poder adaptar-la a les noves circumstàncies. Per regla general, en aquesta etapa els fills ja són autònoms i no necessiten tant de la nostra cura i atencions, per tant, ens podem dedicar més temps a gaudir de nosaltres mateixes, del temps en parella i de la nostra sexualitat sense por a l'embaràs.


Canvis en la resposta sexual durant la menopausa


La menor lubricació pròpia de la menopausa farà necessari que hi dediquem una major quantitat de temps a l'estimulació per poder arribar als nivells d'excitació als que estàvem acostumades.


La sequedat vaginal, un dels principals símptomes, pot resoldre's si utilitzem gels lubricants que, a més de fer-nos experimentar noves sensacions, evitaran que es produeixi dolor durant la penetració.


Igualment, hi haurà una major dificultat per arribar a l'orgasme i les contraccions es viuran com menys intenses. Per aquest motiu és molt important que estem en contacte amb el nostre major òrgan eròtic: el cervell. Qui conté els nostres desitjos, fantasies, gustos, pensaments... aquell qui potenciarà les nostres sensacions físiques i ens permetrà estar presents i gaudir de les nostres relacions eròtiques.


El desig sexual en la menopausa

Davant de tants canvis és necessari que ens permetem un període d'assimilació on, en ocasions, la sexualitat passa, inicialment, a un segon pla, amb la conseqüent baixada de desig sexual que no ha de ser permanent ni li passa a totes les dones.


Com he dit, estar en contacte amb nosaltres mateixes, escoltar-nos i mantenir activa la nostra imaginació y fantasies sexuals farà que no ens desconnectem dels nostres desitjos i caiguem en una situació de desinterès i apatia sexual.


Tanmateix, si no tenim en compte els canvis de la nostra resposta sexual, poden aparèixer problemes com el dolor durant la penetració o la incapacitat d'aconseguir orgasmes, reduint així el plaer i la satisfacció sexual i disminuint el nostre desig sexual que és la consulta més freqüent durant aquesta etapa.


La sexualitat compartida


Degut a tot el que hem comentat durant aquest article, la parella haurà de reintentar la seva sexualitat compartida. I la millor manera per fer-ho en parella és amb la comunicació. Escoltar les noves necessitats i afavorir un nivell d'intimitat ajudarà a que, com a parella ens sentim més a prop i puguem redescobrir noves formes de relacionar-nos a nivell sexual, vivint junts tot el procés.


En conclusió, una dona que tingui una visió positiva de la menopausa i l'accepti i la visqui com un esdeveniment més de la seva vida, podrà gaudir de la seva sexualitat d'una manera més plena y satisfactòria. 

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH