Polítiques invisibles

Redacció Catalunyapress

ANTONIA GIL 5

En aquest temps dur que vivim hi han qüestions centrals fins fa uns anys que han desaparegut de l'agenda política, fet que a banda de constatar que la vida pública de les institucions i la realitat sovint viatgen per camins diferents, no implica que aquestes situacions s'hagin volatilitzat.

La bombolla immobiliària ha tacat el sector de l'anomena't pejorativament el "totxo", oblidant que més enllà de l'especulació, al volant de la vivenda existeix una demanda social d'habitatge que amb la crisi no ha desaparegut, tot el contrari, milers de joves i famílies continuen cercant un sostre on formar la seva llar, començar un camí independent, iniciar la vida autònoma deixant, finalment, la casa dels seus pares. I ho tenen molt difícil, en alguns casos, gairebé impossible.

Cal assenyalar que les polítiques públiques d'habitatge són més necessàries que mai tot i que cal reorientar-les davant un escenari on la dificultat es situa en l'accés al crèdit dels compradors i els promotors socials. Amb un sector, el de la promoció d'habitatge social on tan sols continuen treballant 5 de les 26 cooperatives que formaven la Federació de Cooperatives d'Habitatge de Catalunya, els reptes no es situen en aconseguir sol públic o un bon projecte arquitectònic sinó el crèdit dels bancs o caixes. Aquest és el repte que afronten les poquíssimes cooperatives que, com Habitatge Social de la USOC, sccl, mantenen l'activitat.

USOC som un sindicat que des de 1997 fem habitatge, en aquests anys hem entregat més de 550 pisos per a treballadors i treballadores que s'han beneficiat de l'accés a un habitatge de qualitat a preus assequibles, gràcies al sòl públic, malgrat la bombolla immobiliària. Perquè la demanda d'habitatge ha existit abans de la crisi i enmig d'aquesta, cal fer una crida a les administracions i, en especial a la Generalitat, a reformular les polítiques en aquest àmbit que, de ben segur, no poden respondre als criteris de fa uns anys però han d'atendre a la nova realitat i, en especial, a l'accés al crèdit.

No podem acceptar que la crisi esborri de l'agenda política un tema tan transcendental com la qüestió de l'habitatge. Tenim tota una generació de joves que ho té molt difícil per aconseguir una feina estable com a primer pas per una construcció de futur de vida; però per a aquells que ho aconsegueixen hem de garantir que la recerca d'un sostre per viure no esdevé un altre escull impossible de superar.


Antònia Gil Carrasco
Secretària general

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH