Nostàlgia de la malenconia

Mario Polanuer


Melancola

Malenconia és una paraula bonica. Sens dubte molt més bella que depressió. Potser perquè la seva significació ha anat variant amb el temps (és el que té, la significació) fins a adquirir una pàtina romàntica, gairebé poètica, descriptiva més d'un estat de l'ànima que d'una malaltia mental. Els romàntics, allà pel final del segle 18, van ser els que van iniciar aquesta deriva reivindicant, a més, la seva categoria de font d'inspiració.


Més enllà de la seva bellesa intrínseca la història del terme malenconia és molt llarga. Comparat amb depressió té, sens dubte, molta més solera.


Introduït per Hipòcrates de Cos, el fundador de la medicina occidental, quatre segles abans de Crist, deriva del grec antic μέλας (melas), "fosc, negre", i χολή (kholé), "bilis".


La seva teoria dels humors va ser de les més longeves de la història de la ciència. Va estar vigent des de la seva formulació fins fa dos-cents anys. Proposava que la naturalesa de l'home estava regulada per l'equilibri dinàmic dels quatre humors: bilis negra, bilis groga, flegma i sang. El predomini de la bilis negra donava lloc al tarannà malenconiós i, quan arribava a ser absolut, a la malenconia.


A mesura que el positivisme es va anar apoderant de la psicopatologia el terme malenconia va ser desplaçat de les classificacions psiquiàtriques, per ser reemplaçat pel de depressió.


Un terme vell, amb profundes arrels i enormes ressonàncies va ser reemplaçat per un altre de molt menor calat. La prova és que depressió ja no vol dir res (veure el meu post anterior).


La malenconia va ser bandejada en els manuals classificatoris fins a ser relegada al que en llenguatge DSM es diu una especificació: és a dir, una subcategoria que descriu un subtipus de depressió i que no té rellevància cap a l'enfocament dels tractaments perquè queda fora dels protocols .


És lògic si es pensa en l'estat actual de la psiquiatria. De medicina de l'ànima -deriva del grec ψυχή (psiqué) ànima, i ἰατρεύω (iatréia) curación- només conserva el nom: els avatars de l'ànima són esquius a les classificacions i el seu tractament és impossible de protocol·litzar. Per això la cosa s'ha invertit: s'intenta forçar aquests avatars per fer-classificables i s'usa els protocols (i els seus corol·laris, els tractaments farmacològics) per fer-los entrar en sendera.


En el DSM (Manual Diagnòstic i Estadístic de Malalties Mentals de l'Associació de Psiquiatria Nord-Amèrica) la malenconia està arraconada com una postil·la d'un episodi depressiu major (això és una especificació): episodi depressiu major, greu (fins aquí es pot codificar) amb símptomes melancòlics. L'hi ha d'anar a buscar al final del capítol anomenat "trastorns de l'estat d'ànim".


Una postil·la entre d'altres:

crònic

Amb símptomes catatònics

Amb símptomes melancòlics

Amb símptomes atípics

D'inici en el postpart


Per poder afegir aquesta especificació han de concórrer els següents factors:


A. Presència d'un dels següents símptomes durant el període més greu de l'episodi actual:

1. pèrdua de plaer en totes o gairebé totes les activitats

2. falta de reactivitat als estímuls habitualment plaents (no se sent millor, ni tan sols temporalment, quan succeeix alguna cosa bona)


B. Tres (o més) dels següents:

1. una qualitat distintiva de l'estat d'ànim depressiu (pàg. Ex., L'estat d'ànim depressiu s'experimenta de manera diferent del tipus de sentiment experimentat després de la mort d'un ésser estimat)

2. la depressió és habitualment pitjor al matí

3. despertar precoç (almenys 2 hores abans de l'hora habitual de despertar)

4. alentiment o agitació psicomotores

5. anorèxia significativa o pèrdua de pes

6. culpabilitat excessiva o inadequada


Com passa molt sovint el que surt per la porta entra per la finestra. Tot i la redacció àrida i patèticament "anti literària" - poques coses més apassionants que el funcionament mental i poques més avorrides de llegir els manuals moderns de psiquiatria - i malgrat la intenció clarament objectivant dels seus autors la potència conceptual de la malenconia retorna de manera simptomàtica, es cola mostrant que a aquest enfonsament de l'ànima el vestit de la depressió, que es proposa com a "trastorn de l'estat d'ànim", li va molt però que molt petit.


No seria estrany que en les pròximes edicions del manual acabi per eliminar-se. El concepte malenconia, que apunta a l'específic d'aquest patiment, ha de ser desterrat de la psicopatologia perquè puguin seguir repartint antidepressius a poblacions cada vegada més àmplies. El concepte depressió és mil vegades més lax i és aplicable, per la seva laxitud, pràcticament a qualsevol situació vital en què predomini la tristesa.


Per aquest motiu, i des del punt de vista del rigor conceptual, no hi ha dubte: a la depressió la malenconia li guanya per golejada.Més autors
La normalitat és rara