dimarts, 30 de novembre de 2021

Sobre els YouTubers i altres espècies

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Youtube


YouTube és un dels espais digitals més rellevants del moment. Creat en 2005, s'ha convertit en el principal lloc de referència per a l'emmagatzematge, difusió i consum de vídeos de tota mena. En aquesta plataforma podem trobar pràcticament de tot: videoclips musicals, documentals, tutorials, pel·lícules senceres o fragments d'elles, programes i sèries de televisió, cursos d'idiomes, receptes de cuina, xerrades, conferències i qualsevol altre contingut imaginable.


El seu lema Broadcast Yourself o difon-lo tu mateix té una aire que remet al principi punk Do It Yourself que convidava els joves a agafar instruments i fer música, encara que no tinguessin els coneixements ni la formació adequada. L'abaratiment de les càmeres de vídeo domèstiques i la seva posterior incorporació als telèfons intel·ligents i les tauletes, posa en mans de qualsevol la capacitat de gravar continguts audiovisuals i YouTube ofereix el mitjà perquè aquests puguin ser compartits amb una comunitat on line.


Aquest factor ha portat al fet que, a part de la ingent quantitat que aquesta xarxa té de contingut professional, hagi milions d'hores de vídeos gravats per aficionats amb més o menys mitjans i habilitat tècnica. Tot d'una, molts d'aquests realitzadors anònims comencen a tenir milers de seguidors, de vegades fins a milions de cibernautes visualitzen els seus vídeos. Ha nascut el fenomen youtuber.


El youtuber no és altra cosa que un creador de continguts en aquesta xarxa, que de vegades parla de si mateix o de la seva visió de la realitat i que altres està especialitzats en temàtiques concretes, podent arribar a ser molt influents en tots els camps imaginables , com la música, els llibres (booktubers), la moda, o la gastronomia, per esmentar uns pocs.


L'elevat nombre de visualitzacions que tenen molts dels vídeos domèstics pujats ha portat a l'èxit als seus autors, que han aconseguit rendibilitzar monetàriament els seus canals de YouTube i convertir aquesta activitat en un lucratiu manera de vida. El seu secret no està clar; de vegades es tracta del desimboltura que mostren davant la càmera, que els comercieja un carisma i la complicitat d'altres joves, i en altres ocasions ens trobem davant veritables experts en els temes que tracten en pantalla que s'han guanyat la respectabilitat en el seu sector de activitat.


El que sí sembla cert és que es tracta d'un mitjà de comunicació nou -encara que comparteixi trets amb els tradicionals-, que requereix del domini d'una narrativa pròpia nascuda en el propi Youtube i que no procedeix de la televisió o de la ràdio.


Precisament, la novetat i singularitat d'aquest fenomen desperta l'interès per conèixer-lo més a fons, tasca que ha dut a terme el periodista Millán Berzosa en la publicació de Fundación Telefónica YouTubers i altres espècies. El fenomen que ha canviat la manera d'entendre els continguts audiovisuals (Ariel). Es tracta d'un treball molt útil per comprendre el treball dels YouTubers i aprofundir en els diferents tipus de públic i temàtiques que triomfen a Internet, i per descobrir el paper transformador de la tecnologia a través dels continguts en vídeo.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH