El Pazo de la vergonya

Manuel Fernando González


Buscava fa uns dies ensenyar a la meva néta catalana les belleses de la meva Galícia natal, perquè tingués una idea clara del que significa el mestissatge. O sigui, de com un pot i ha de ser ciutadà del món per tenir arrels familiars en llocs i cultures tan dispars per haver rebut en els seus gens els de avis gallecs i andalusos, i per descomptat, d'una altra iaia catalana a la qual, per desgràcia mai va tenir l'oportunitat de conèixer.


Tinc el costum de fer aquesta tourné cada any, perquè aquesta magnífica estudiant del British entengui que, el millor que pot passar-li a la vida és entendre's amb tothom, i acumular en la seva cultura personal el major nombre de coneixements de les diferents cultures que l'envolten.


I en aquest menester caminava quan que es va acudir apropar-la a la bellíssima platja de Sada, a la qual des de la Corunya cal arribar passant per Meirás, municipi on s'assenta el conegut Pazo de la vergonya que els jerarques franquistes de l'època de la fam van regalar al sagnant general, per al seu gaudi personal i familiar, en uns temps de penúries, en els quals es va obligar als paisans de la zona a pagar amb els seus escassos recursos l'insòlit regal, o expropiant-los les terres circumdants per poder lliurar-li la propietat en tota la seva esplendor al execrable jerarca.


La meva néta sap que el seu avi és un impenitent antifranquista, i per tant, com aquells dies es parlava en les televisions del Pazo, esperava amb una múrria complaença l'explicació que el seu "Abó", que així em crida, anava a donar-li sobre el endimoniat edifici. Va riure amb ganes a compte de la meva encesa relat, i al final, em va dir piadosament al veure'm tan cabrejat: "Anem-nos Abó, i tornem quan la família d'aquest tipus us el torni a tots els gallecs i puguem entrar, i no t'enfadis, que et pujarà la tensió ... "


Me la vaig mirar completament admirat per la seva sortida, amb tant sentit comú per a una nena de dotze anys, i no vaig poder per menys, que tirar-me a riure contagiat per la seva innocent somriure d'orella a orella que em feia pensar, que ella i tots els de seva generació, farien per fi possible el somni de molts de nosaltres que el Pazo de Meirás tornés als seus legítims propietaris sense que cap dels Franco, ni qui els protegeixen puguin fer ja res per evitar-ho, perquè com jo mateix, tampoc hi seran sobre la faç de la terra.


En aquest temps d'oblit i llibertat, les generacions que ens succeiran, si que podran cridar-li a Franco, assassí, amb totes les conseqüències i a la seva família, colla d'aprofitats per beneficiar d'unes propietats que mai van aconseguir treballant, ni de bon tros tenir el dret a heretar-. La Fundació Franco també haurà desaparegut, i les subvencions que rep de l'Estat es destinaran en aquest temps nou a coses més útils, com per exemple, a construir i mantenir millors geriàtrics o potser a convertir el Pazo de Meirás en una Universitat d'Estiu com ja ho és el Palau de la Magdalena a la molt universal Santander cada estiu.


Com hauran pogut comprovar pel relat que els faig arribar em vaig anar molt reconfortat i sobretot, vaig poder oblidar-me del que va escriure al Facebook el cretí integral Jaime Alonso. I sobretot d'aquesta família Franco, un succedani a l'espanyola de la Família Adams, que amb polítics com els que tenim són capaços de seguir rient-se de tots nosaltres quaranta-dos anys després de la mort del propietari de la finca.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH