dimecres, 18 de setembre de 2019

Deu raons per negociar a Veneçuela

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Veneçuela abril


1. Perquè necessitem una sortida pacífica. Veneçuela no aguanta una crisi de l'actual naturalesa. Milions de ciutadans pateixen per manca d'aliments, medicines, per la galopant inflació i la inseguretat. El món ens veu com el que som, un desastre.


2. Estem davant d'una nació que perd viabilitat econòmica en el concert global i que se submergeix en la fang dels pitjors mals. Aquesta situació arrossega a milions de veneçolans a la desesperació. No s'ho mereixen vivint en una terra privilegiada. Amenacem nostre creixement demogràfic amb emigracions massives.


3. Perquè estem fent els passos precisos a una confrontació més gran que pot acabar en una guerra civil o en una intervenció multilateral.


4. Perquè el govern va perdre popularitat i no hi ha manera que la recuperi. Maduro no recobra el llegat que li deixo Chávez.


5. Les xarxes perverses del 'Paraestat' s'estenen sobre el país. Narcotràfic, corrupció, tracta de blanca, mineria il·legal, crim organitzat, paramilitarisme.


6. Perquè la democràcia es debilità de tal manera que cap sector polític confia en l'altre. L'Assemblea Nacional no té capacitat d'aplicar el que legisla i l'ANC s'irrita en el seu origen, forma i contingut.


7. Perquè el govern només compta amb la cúpula militar, no té força social, ni moral i l'oposició només té vots i sense poder institucional.


8. Cal negociar per recuperar la confiança internacional. No hi ha crèdits ni inversions mentrestant no se superi la crisi nacional.


9. Per poder triar un nou president i un nou govern. D'aquesta crisi es surt amb un nou govern i un gran acord nacional de reconstrucció econòmica, de confiança i institucionalització del país.


10. Perquè els actuals governants tinguin opció d'evitar una sortida violenta per no acceptar una sortida negociada.


En definitiva, cal negociar perquè el país es recuperi de la magnitud del desastre i es puguin corregir el major nombre de danys col·laterals causats en aquests temps turbulents. Els que ostenten el poder han d'entendre que va arribar el moment de negociar per donar pas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH