dimarts, 24 de novembre de 2020

'Pecunia non olet', negocis armamentístics

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

Trumpsalmanarabiasaudi Trump, amb el monarca saudita.

El que envolta el negoci de les armes té mala premsa. Bé, gairebé no la té. Es parla poc en els mitjans i les xarxes socials de les implicacions de la desaforada venda d'artificis de mort. El comú de les gents ho percep com alguna cosa tèrbola i opac.


No fa gaire el mateix Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar un acord entre Espanya i Aràbia Saudita per a la protecció mútua d'informació classificada en l'àmbit de la defensa, el qual es va signar fa un any i va entrar en vigor el 25 d'agost . Cal recordar que entre 2013 i 2016 Espanya va vendre armes al regne de la monarquia absolutista saudita per un valor superior als 1.300 milions euros, una xifra 30 vegades major que en el trienni anterior. Dues de les empreses espanyoles venedores cotitzen a l'IBEX.


Emperò, les xifres anteriors són res al comparar-les amb l'acord comercial de venda d'armes d'USA al regne saudita convingut fa uns mesos entre el president Trump i el rei Abdul·là. La quantitat de gairebé 110 mil milions de dòlars no s'allunya molt del que meitat del PIB anual d'Espanya. Es tracta de l'exportació de tancs, peces d'artilleria, vehicles cuirassats, helicòpters, vaixells de guerra, míssils i sistemes de defensa antiaeri.


Tot això, de ben segur, serà aprofitat pels sunnites àrabs (integrats en una coalició de països que també inclou Qatar, Kuwait, Egipte, Sudan Marroc o Sudan), i que donen suport al president iemenita Abd Rabu Mandsur Hadi, en la guerra civil que l'enfronta a l'expresident Abdul·là Salé, líder dels rebels huzíes, de confessió xiïta, i al qual se l'acusa d'estar protegit per l'Iran i amb la intervenció d'al-Qaeda i el ISIS. Es tracta, en suma, d'un eixam d'aliances creuades que podria fer augmentar les 15.000 morts, segons estimacions de les Nacions Unides, ja causades pel conflicte bèl·lic del Iemen.


A manera de recordatori cal apuntar que la majoria dels drets humans i les llibertats fonamentals, tal com els concebem en l'occident democràtic, estan cancel·lats a l'Aràbia Saudita. Mostres de tals 'anacronismes' són que les dones no poden conduir vehicles o que l'homosexualitat estigui condemnada, fins i tot amb la pena de mort. Però 'el negoci és el negoci', com ha afirmat el gendre i conseller de Trump, Jared Kushner poc després d'arribar-se a l'acord de vendes d'armes. En realitat tal macro-operació comercial va plasmar la filosofia política que tants vots procurar a Trump en les últimes eleccions presidencials "Primer els EUA (America First)".


L'ocasió per fer bons negocis ha prevalgut sobre altres consideracions morals. Trump ha fet sentit sordes a totes les crítiques, i fins i tot a les admonicions de Robert Jordan, ambaixador dels EUA a l'Aràbia Saudita nomenat per l'anterior president George W. Bush: "No és que es produeixin automàticament crims de guerra, però hi ha precedents en la reputació dels saudites i els nord-americans que apunten a l'proseguimiento d'atacs indiscriminats i sagnants de les poblacions civils".


Fa uns dies, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va acordar amb el president rus, Vladímir Putin, la compra del sistema de míssils rus S-400, els quals paradoxalment són incompatibles amb la tecnologia de l'OTAN a la qual pertany la pròpia Turquia . L'anunci d'Erdogan es va produir l'endemà que Alemanya anunciés que deixava en suspens la venda d'armaments al país turc, com a rebuig a les polítiques repressives i com a mètode de pressió per influir en l'excarceració de ciutadans germànics detinguts per raons polítiques. Merkel, tot i això, ha matisat que les restriccions s'efectuarien cas per cas.


Un altre país europeu, Suècia, va anunciar el passat mes de juny que el govern i l'oposició havien arribat a un acord per aprovar una llei que limités les vendes d'armes a dictadures o països no respectuosos amb els drets humans. Hi ha hagut reaccions d'oposició, com el cas de la potent empresa Saab, la qual amenaça amb la deslocalització a altres països d'algunes de les seves activitats industrials i d'R+D+I. Cal pensar que només l'any 2016 les vendes d'armes sueques van superar els 1.000 milions d'euros.


Es dirà que Suècia, amb una població equivalent a l'Andalusia a Espanya (tot just un milió i mig més poblada), és un cas poc representatiu. Cras error. Es tracta d'un país amb una gran reputació internacional per la seva llarga trajectòria de defensa dels valors democràtics i els drets humans. A més ha institucionalitzat la ciutadania social en la seva forma més avançada mitjançant l'Estat del Benestar més generós dels que existeixen a Europa.


La consensuada iniciativa política sueca recolzada per partits com el socialdemòcrata, els cristianodemòcrates, els liberals o els verds, és molt important i emblemàtica en el que pugui suposar com 'bona pràctica' a emular per la resta dels estats membres de la Unió Europea. Pràctiques com aquesta són la que es necessiten per construir una Europa més unida políticament.


El contraargumento a la limitació de les vendes d'armes és senzill i poderós com a do Diners: per què perdre bons negocis que altres països menys 'escrupolosos' acudiran disposats a realitzar? L'expressió llatina pecunia non olet prevé sobre tal manera d'actuació, i se segueix utilitzant en alemany amb la frase, Geld stinkt nicht.


I és que a l'antiga Roma, l'orina recollida en les latrines públiques s'aprofitava amb fins industrials (blanquers). Per això l'emperador Vespasià (69-79 dC) va decidir imposar una taxa a l'orina 'pública', la qual era recollida en la Claveguera Màxima. L'exemple de la maximització d'una activitat 'olorosa' darrere de guanyar diners afectava a l'aprofitament de les aigües menors. Amb la seva secular saviesa, els romans no van voler anar més enllà en l'explotació prosaica d'altres aigües majors i pudents, com és la relativa al negoci macabre de la guerra i la mort.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH