Blancor encegadora

Carlos García-García
Psicòleg clínic i Doctor en Psicologia

bata blanca A Luisa l'impacta la blancor impecable de les seves bates.


Luisa, metgessa de família, va rebre ahir una trucada de la seva cosina Neus que viu a Amsterdam. El marit d'aquesta, un home jove i sa, va sentir sobtadament ahir a la nit dificultats per respirar i s'ofegava. Va sortir al carrer espaordit i es va desplomar davant d'ella i els seus dos fills. L'ambulància el va recollir en parada cardiorespiratòria. El pronòstic és molt dolent.


Luisa es troba ja amb Neus a l'hospital holandès. A l'entrar, crida la seva atenció la bellesa del centre i les seves magnífiques instal·lacions, especialment una preciosa estada dedicada als nens malalts, plena de jocs i atesa per psicòlegs i educadors. Tot aquí és bonic, tot sembla funcionar bé, pensa.


Neus està serena però molt preocupada per la gravetat de l'estat del seu marit. Inevitablement, s'ha posat en el pitjor i pensa, sobretot, en els seus fills de dotze i nou anys. Imagina un trist i difícil futur immediat.


Entren a la sala tres metges. A Luisa l'impacta la blancor impecable de les seves bates. Se sent una mica malament per haver-se fixat en això, què frivolitat. S'adrecen a Neus per torns ben mesurats, amb exquisides formes i mantenint la justa distància corporal. Com si seguissin un guió. L'informen que el seu marit està en mort cerebral. Neus, desconcertada, mira a Luisa i li pregunta què faig? Un dels metges interromp amablement: disculpi, no és la seva decisió, anem a desconnectar-lo. Luisa sap que, per desgràcia, és la millor opció. No hi ha res més a fer. Els metges fan un breu gest de respecte i marxen.


Llavors, es presenten els psicòlegs amb una àmplia bateria d'indicacions i consells que algun savi haurà deixat escrit en el manual del bon acomiadament. Els nens són conduïts a l'enlluernadora sala de jocs perquè s'entretinguin i desfoguin, perquè no pensin. Després, el fill gran ha de tocar la guitarra mentre que el petit lliura al seu pare un peluix prèviament adquirit a la botiga de regals de l'hospital. La mare es limita a seguir unes ordres que no ho semblen, doncs li són xiuxiuejades a cau d'orella amb un dolç to: ara aquí, ara allà, feu això, feu allò. Finalment, l'home, el marit, el pare, mor.


El temps dirà si allò va servir a Neus i als seus fills per digerir millor un glop tan amarg. El que sé, per la qual cosa m'explica Luisa, és que cap professional, malgrat la seva indubtable bona intenció i formació, es va apartar ni un instant del artificiós protocol. Ningú va acompanyar a la mare a fer una passejada mentre li transmetien la mala notícia. Ningú la va abraçar, ni tan sols la va tocar. Ningú va preguntar als nens com es sentien i què volien fer (o no fer). Ningú els va agafar la mà intentant apaivagar amb aquest gest la immensa angoixa.


Davant històries com aquesta, no puc evitar preguntar-me si els protocols, quan es tracta de lluitar amb emocions tan doloroses, estan concebuts per protegir els professionals abans que a les persones que atenen. En qualsevol cas, Luisa té la impressió que allò no es va manejar bé i que es va escamotejar el dolor seguint estrictament un ritual efectista i políticament correcte. Tot va ser molt net, ningú es va tacar. Potser per això ella guarda, sobretot, la imatge encegadora d'aquelles lluents bates blanques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
La normalitat és rara
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH