diumenge, 20 de octubre de 2019

El pitjor d'aquests temps

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Comiat Aeroport Veneçuela

L'emigració és el que més factura passarà a Veneçuela.


Una periodista em va preguntar el següent: "Quin considera vostè, de les diferents variables que han contribuït al deteriorament de Veneçuela en aquests últims anys, que tindrà el major impacte en el temps? Va esmentar algunes com la destrucció de l'aparell productiu, corrupció, dèficit democràtic, violació dels drets humans, la inseguretat, violació de l'estat de dret i potser alguna altra. Li vaig respondre que cap de les anteriors. Totes aquestes, li vaig dir, són relativament fàcils de superar a mitjà termini, amb un nou govern, un sistema de justica eficaç i equilibrat, polítiques públiques adequades i una economia oberta amb la menor intervenció de l'estat possible. La de major impacte i que ens passarà la major de la factures és l'emigració. Més de dos milions de veneçolans s'han anat en un període relativament curt de temps.


Aquesta és potser la més gran de les tragèdies que ens deixa aquest model pervers que tant de mal li ha fet al país. El conjunt de totes les males polítiques ha donat el pitjor dels resultats, una estampida de compatriotes que mai es va haver d'haver produït. No només són coterranis, són recurs humà i capital humà, forçat a anar-se'n a buscar oportunitats de treball, seguretat personal i jurídica. Aquesta pèrdua és el més tràgic d'aquests anys, no només per l'impacte que això implica per al desenvolupament productiu del país, sinó per les seqüeles emocionals que ha deixat als tants pares, germans i amics que han hagut de ser testimonis de la desintegració de la família veneçolana. No és qualsevol situació, és una realitat vergonyosa que els que governen el país no reconeixen, ni actuen en la seva justa dimensió, sobretot, pel que fa a reconèixer les necessitats i dificultats de molts d'aquests compatriotes, a diferència dels emigrants de altres països que sí que compten amb el suport dels seus respectius estats.


Si quantifiquem la pèrdua de coneixement, experiència i sabers que hem perdut, podrem concloure que el estafat, malbaratat i mal administrat en aquests últims anys és inferior a la pèrdua de talents veneçolanes que han abandonat el país.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH