divendres, 25 de setembre de 2020

Hem tocat fons

Manuel Fernando González Iglesias

Lluís Companys proclama republicaRecordar la història a vegades ens ensenya a entendre les coses que avui semblen incomprensibles. Com que l'home és l'únic animal a la terra capaç d'ensopegar dues vegades en la mateixa pedra, mirar el que van fer els nostres avantpassats resulta sempre útil per a tots els que sempre hem buscant un perquè als comportaments dels que ens dirigeixen des dels púlpits del poder.


Així que, si els sembla, anem a recordar els fets que van portar a un altre president de la Generalitat a desafiar a un Govern d'Espanya, el de la República, i en què va acabar la cosa.


Recordem:


Eren les huit i deu minuts de la tarda del 6 de octubre de 1934, quan el president Lluís Companys va sortir al balcó de la Generalitat i, acompanyat dels seus consellers, va proclamar la República Catalana.


"En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya i proclama l'Estat Català".


Agustí Calvet, "Gaziel ', llavors director de La Vanguardia, després d'escoltar el discurs per la ràdio escrivia:


"És una cosa formidable. Mentre escolto, em sembla que estigués somiant. Això és, ni més ni menys, una declaració de guerra. I una declaració de guerra -que equival a jugar-s'ho tot, audaçment, temerariamente- en el precís instant en què Catalunya, després de segles de submissió, havia aconseguit sense cap risc, gràcies a la República ia l'Autonomia, una posició incomparable dins d'Espanya, fins erigir-se en el seu veritable àrbitre, fins al punt de poder jugar amb els seus governs com li donava la gana! en aquestes circumstàncies, la Generalitat declara la guerra, és a dir, força a la violència al Govern de Madrid, quan mai el Govern de Madrid s'hauria atrevit a fer el mateix amb ella ".


A la fracassada rebel·lió del 34 van morir quaranta-sis persones, trenta-vuit civils-vuit militares.Más de tres mil ciutadans van ser empresonats, la majoria d'elles en el vapor "Uruguai", i després posades sota la jurisdicció dels consells de guerra .


El president i el Govern de la Generalitat van ser jutjats pel Tribunal de Garanties Constitucionals i condemnats per "rebel·lió militar" a trenta anys de presó. L'autonomia catalana de llavors va ser suspesa indefinidament. Els condemnats van acabar la majoria al penal del Port de Santa Maria.


Després, el govern del Front Popular els indultaria i la Guerra Civil ens deixaria de nou els clar-obscurs de la manca de lleialtat dels dirigents de la Generalitat cap al Govern republicà, que els historiadors no han deixat d'explicar i que són de tots coneguts. Aquesta és la història, resumida en unes poques línies.


Avui estem davant la disjuntiva que un altre president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu Govern han desobeït la legalitat constitucional, que és patrimoni de tots els demòcrates espanyols -no només del Govern Rajoy, com asseguren els seus més fanàtics seguidors independentistes-; patrimoni del conjunt de ciutadans lliures del Regne d'Espanya.


Què es pot fer? Estem davant d'una repetició del drama que van viure els nostres avis, o el d'ara és diferent?


Tornem a la cita periodística del moment, però anem aquest cop a 'El País', el mateix diari que en el cop del 23F va ser la referència periodística de la jove democràcia espanyola. Les cito ara, amb gran dolor professional, perquè molt em temo que de la vella Vanguardia liberal de 1934 només queda la capçalera. Escriu avui el diari que va fundar Jesús de Polanco:


"En aquests moments d'especial gravetat ens veiem en l'obligació de tornar a expressar amb fermesa el nostre suport a la Llei Fonamental i la nostra defensa dels drets dels catalans i de tots els espanyols. Aquesta defensa no ha impedit la nostra reiterada petició de reformes i suport a una revisió del text constitucional que incorpori el federalisme com a fórmula d'organitzar la convivència dels ciutadans de les diferents comunitats i territoris. Però davant el desafiament plantejat per la Generalitat el primer i immediat és frenar aquest descarat cop contra la democràcia. Ja arribarà el temps de demanar responsabilitats.

El president del Govern ha de convocar d'urgència als principals partits parlamentaris per informar-los de les mesures que adoptarà per restaurar la legalitat amb eficàcia i demanar el seu suport. I ha de comparèixer públicament per explicar la situació a tots els espanyols. Té la raó i la legitimitat de la seva part. Però, sobretot, té la responsabilitat i l'obligació d'actuar per evitar que Espanya es converteixi en un Estat incapaç de fer complir les lleis i que es respecti la seva Constitució ".


O sigui, que pel que llegeixo, aviat veurem amb enorme preocupació els primers dies d'octubre d'aquest nefast any de 2017 que tornarem a estar donant les primeres passes d'aquell terrible octubre de 1934, després del qual va venir el que va venir, amb la especial diferència que el Govern de l'Estat actual és d'un altre signe polític, i que els que ara volen trencar l'ordre constitucional són els 'hereus' de la mateixa burgesia catalana elitista i hipòcrita de aleshores.


El dolent és que els d'ara ja no es conformen amb robar-nos el 3% en les obres públiques, sinó que el que volen és quedar-se amb tot el país, i per sobre de qualsevol cosa, treure de la presó als seus parents corruptes i convertir Catalunya en un estat totalitari -i diguin el que diguin, antidemocrático- amb l'ajuda, això sí, dels anti-sistemes més reconeguts i violents d'aquí i de fora que ja han tret el cap el morro a la passada Diada.


Han tornat a enganyar a la gent i s'han tornat a amagar, aquest cop després d'una estelada d'origen cubà.


Amb tots els meus respectes per als independentistes honestos que defensen una ideologia que no comparteixo, i com diria el meu amic el menxevic que segueix buscant al seu pare republicà en una de les milers de fosses comunes que ningú vol obrir: Hem tocat fons.

1 Comentaris

1

Bona reflexió, pero a més de tocar fons, tenim uns ciutadans que acompanyien a aquest dirigents emocionalment dolguts, hem perdut el seny. Ells saben que no perdran res i el intent de continuar manant fracasarà a mitjes perquè els menestrals amb ERC de punta de llança estan preparats.

escrit per Martín 21/set/17    09:33 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH