Saps què és el moviment de nutació de la Terra?

José Vicente Díaz

planeta Terra


La nutació és una petita irregularitat en el moviment circular de precessió de l'eix de la Terra.


El nostre planeta oscil·la molt lentament en l'espai, com una baldufa, a aquesta oscil·lació se l'anomena precessió. Un efecte d'aquest moviment és que la posició dels pols celestes canvia constantment. Els pols celestes tracen un cercle sencer cada 26.000 anys.


Moviment de precesiu00f3n de la Terra

Moviment de precessió de la Terra (Imatge: Addison Wesley)


A causa d'això la posició del pol nord celeste també canvia amb el temps, ara està molt a prop de l'estrella polar, però en l'any 15.000 estarà molt a prop de l'estrella Vega.


Posiciu00f3n del pol celeste amb els au00f1os

Posició del pol celeste amb els anys


Com veieu, els moviments de la Terra són diversos, translació al voltant del Sol, rotació sobre el seu eix, precessió (moviment de baldufa) i la nutació.

Moviment de nutaciu00f3n sobre el moviment de precesiu00f3n

Moviment de nutació sobre el moviment de precessió, un bucle dura 18,6 anys


La nutació és l'oscil·lació periòdica de l'eix de rotació de la Terra al voltant de la seva posició mitjana en l'esfera celeste, a causa de les forces externes d'atracció gravitatòria entre la Lluna i el Sol amb el nostre planeta, ja que aquesta no és perfectament esfèrica.


La nutació superposa una petita oscil·lació, amb un període de 18.6 anys i una amplitud de 9.2 segons d'arc, sobre aquest gran moviment lent.


Esquema dels moviments de rotaciu00f3n, precesiu00f3n i nulaciu00f3n


La causa de la nutació rau principalment en el fet que el pla del l'òrbita de la Lluna, al voltant de la Terra, està inclinat aproximadament 5 ° des del pla de l'òrbita de la Terra al voltant del Sol.


El pla orbital de la Lluna precedeix a la Terra en 18.6 anys, i l'efecte de la Lluna sobre la precessió dels equinoccis varia amb aquest mateix període. L'astrònom britànic James Bradley va anunciar el descobriment de la nutació en 1748.Aquest article va ser publicat originalment en Universo Blog.