Jota Martínez presenta un nou llibre sobre els instruments de la Llíria medieval al Dia Europeu de la Música Antiga

Jota Martu00ednez
Jota Martínez

El passat 21 de març, Dia Europeu de la Música Antiga, l'organòleg i expert en instruments medievals Jota Martínez va presentar a Llíria el llibre Instrumentos para trovar y danzar a la Llíria del segle XIII . L'esdeveniment va tenir lloc dins dels actes del V Festival de Patrimoni Històric & Música Antiga de Llíria, promogut per l'Ajuntament de Llíria, dins de la seva pertinença a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, ia través de la marca turístico-musical MediterraneMusix , que s'engloba en el conveni de col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana.

 

Coincidint amb el Dia Europeu de la Música Antiga, l'Espai Turisme Llíria va acollir aquest acte, que va comptar amb la participació del tècnic de Turisme, Vicent Sesé, Mara Aranda, directora del Centre Internacional de Música Medieval (CIMMedieval), de José María Nácher , de la Universitat de València, i del mateix autor de l'obra, que va exposar com i per què ha dut a terme aquest projecte, que reflecteix tota l'esplendor cultural d'aquesta localitat valenciana a l'edat mitjana.

 

La iniciativa té el seu origen a l' església de Santa Maria o de la Sang de Llíria , i al seu enteixinat gòtic mudèjar, que conté una iconografia rica en representacions relacionades amb la música i la dansa de l'època. En concret, el temple exhibeix uns frisos que mostren escenes cortesanes en què apareixen figures humanes tocant instruments musicals, ballant i, fins i tot, cantant. En total es poden identificar fins a deu instruments musicals d'ús comú al segle XIII, que han estat analitzats per Jota Martínez a les pàgines del llibre, i que a més han estat reconstruïts seguint les pistes que ofereix la iconografia, per recuperar la veu vuit segles més tard.

 

D'aquesta manera, gràcies a aquest estudi podem conèixer com sonaven i s'interpretaven el conjunt de la flauta i el tabalet, conegut com atamborete, la viola de mà d'arc, el llaüt o l'afefil, entre molts d'altres. Les peces construïdes es poden tocar seguint les tècniques medievals en virtut de la informació que ens ofereixen les figures que decoren els frisos de l'església de la Sang.

 

Aquesta tasca ingent ha estat possible gràcies a la col·lecció de fotografies d'alta qualitat que van ser fetes durant el procés de restauració de l'enteixinat, a les obres, dutes a terme per la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana , a finals dels noranta i principis de l'actual segle.

 

La publicació Instruments per trovar i dansar a la Llíria del segle XIII és dins la línia d'activitats del Centre Internacional de la Música Medieval – CIMMedieval de la Valldigna.

 

A PROP DEL CIMMEDIEVA

 

El Centre Internacional de la Música Medieval – CIMMedieval és un centre pioner a la Comunitat Valenciana ia Espanya en la formació continuada de músiques de l'Edat Mitjana des del segle V al XV.

 

El CIMMedieval és un centre d'estudis i projecte educatiu que, des de la Comunitat Valenciana, opera a més de 15 països: Alemanya, Lituània, Polònia, Àustria, Portugal, Brasil, Itàlia, Grècia, Argentina, Mèxic, França, EUA, Colòmbia , Cuba, Països Baixos, Dinamarca o Regne Unit.

 

Compte, per dur a terme la seva activitat, amb els exponents internacionals més reconeguts: intèrprets, professorat i constructors d'instruments, en l'àmbit de les músiques que van des del segle V al XV, els quals, amb la seva capacitació i destresa, transmeten una experiència d'acord amb els principis de la música medieval, què és la base i els fonaments de totes les músiques posteriors i fins a l'actualitat.

 

El CIMMedieval ve a enriquir l'oferta educativa i posar en valor les músiques de l'Edat Mitjana, associades al patrimoni, la història i la cultura, reforçant els vincles amb els ancestres musicals i aprofundint en la magnitud del seu vessant artístic i cultural que fomenti als assistents la recerca de la bellesa i el desenvolupament personal, configurant finalment un laboratori d'experiència.