Entre falsaris va el joc

Miquel Escudero

Catalunya press escuder

Si el vil metall arriba a irrompre amb força a les nostres vides, les relacions i la perspectiva de cadascú poden alterar-se i les nostres estimacions del millor es posen a prova. Alguns ho ambicionen fins a la cobdícia. Les sancions que es deriven de la falsificació sempre han estat molt severes; fins i tot la pena de mort per traïció i usurpació de la sobirania . Fa dos segles i mig, els dòlars de l'estat nord-americà de Maryland indicaven als bitllets que falsificar-los era causa d'aplicació de la pena capital.

 

Moneder fals rep el nom de qui encunya moneda falsa perquè passi per bona , un frau. Aquesta expressió es fa servir també com a metàfora d'adulteració o dissimulació; André Gide va titular una de les seves novel·les Les Faux-monnayeurs . Com ha assenyalat l'economista Fernando Trías de Bes, les autoritats de cap manera no volen perdre el control fiscal i veuen les criptomonedes com una amenaça: “no només per raons impositives, sinó també d'ordre públic: evitar contraban d'armes, drogues o substàncies il·legals o de qualsevol altre tipus de delicte en què el blanqueig de diners es pugui fer a través de criptomonedes qualssevol”. Més enllà dels diners, tot és susceptible de falsificació: firmes, escriptures, documents, relíquies (les de màrtirs van ser freqüents a l'Edat Mitjana).

 

En l'àmbit literari cal ressenyar al segle XVIII James Macpherson que es va inventar poemes del bard Ossian del segle III. I a Thomas Chatterton, que de petit es va inventar el monjo Thomas Rowley, del segle XV, com a autor d'èglogues i que sempre va prosseguir amb troles d'aquesta classe.

 

El periodista francès Harry Bellet ha escrit el breu i documentat llibre Falsificadores ilustres (Elba) i recalca l'evidència que “no hi ha res il·legal a imitar l'estil de l'obra d'un altre”. Un es converteix en un falsificador quan intenta fer-ho passar per autèntic”. Així passa en el món de l'art, alguns dels escàndols més sonats dels quals Bellet exposa en aquestes pàgines. Per exemple, Thomas Hoving, exdirector del Museu Metropolità de l'Art a Nova York, va dir el 1997 que el 40% de les obres del seu museu eren falsificacions. I, per si no n'hi hagués prou, que també ho eren gairebé totes les 3.754 obres que el Museu Mimara albergava a Zagreb.

 

És clar que hi ha falsificacions dolentes , però també molt bones. Profà en la matèria, jo ignorava que potser no hi haurà cap altre cas com el del pintor Johannes Vermeer, l'obra del qual oficialment reconeguda inclou un percentatge elevadíssim de falsificacions. Pintor i retratista, Han van Meergeren va poder presumir d'enganyar el criminal Hermann Göring i va ser un dels principals falsificadors del segle XX. No s'han equivocat pocs experts en donar per veritable l'autoria d'un quadre. No diguem ja els historiadors de l'art, l'opinió dels quals no pot emetre certificats d'autenticitat.

 

Werner Spies, malgrat ser el millor expert del món a l'obra de Max Ernst, va ser enganyat per Wolfang Beltracchi, un meticulós artista; dels cinc mil quadres que va identificar a la seva vida, va cometre set errors. Així mateix, el galerista i mecenes suís Ernst Beyeler, un dels millors marxants del món ('l'ull absolut', se'l va denominar), va errar diverses vegades.

 

Comerciant d'art i gran estafador va ser Fernand Legros (nascut a Egipte, el 1931, de pare francès i mare grega, i que va morir 52 anys després). Sabia que una bona manera de desfer-se de les falsificacions era portar-les a una subhasta pública, ja que això les feia figurar en un catàleg. Legros va arribar a dir coses inverificables i diverses, com que havia espiat Dag Hammmarskjöld (Secretari General de l'ONU entre 1953 i 1961), seguint ordres de la CIA. Altres falsificadors famosos van ser Eric Hebborn i Alin Marthouret. Es podria parlar també de falsificadors que van ser víctimes d'engany.

 

Hi va haver gravats animals prehistòrics, descoberts a la Cova Kesslerloch (Suïssa), que van ser reconeguts després com a falsificacions. Sis anys després, el 1879, es van descobrir a Cantàbria les coves amb pintures d'Altamira; van quedar en sospita. El 1902 es va admetre l'existència d'un art rupestre. No va ser Marcelino Sanz de Sautola qui les va descobrir a la seva finca (com afirma Bellet), sinó Modesto Cubillas, el seu parcer.

 

I tampoc no es pot deixar de considerar que un dels grans recursos d'organitzacions terroristes com Hezbol·là o Dàesh és el tràfic d'antiguitats. El 2017, l'equip 'Art and Antiques Unit' de Scotland Yard (fundat el 1969) disposava de només tres investigadors i va estar a punt de ser dissolt. A França, llegeixo, són entre 25 i 30 membres d'un grup equivalent d'investigadors.
Més autors

Opinadors