dimecres, 23 de setembre de 2020

El gat de Tamames

Miquel Escudero

Tamames


L'entusiasta i docte Ramon Tamames ha publicat un nou llibre: El capitalismo, un gato de siete vidas (Erasmus). És breu i clar. Després d'esbossar les fites econòmics en el període 1917-2017, planteja un model de desenvolupament d'economia mixta, i ofereix l'equació: NM = RB + EBE + SOS (on NM és nou model; RB, renda base amb despesa pública i privada; EBE, despesa de l'Estat que assegura la seguretat social, educació pública i gratuïta, dependència, subsidis i beques; SOS, despesa en medi ambient, en termes d'energies renovables). Avui, assenyala,  l'Estat intervé amb una despesa pública com mai abans, el que fa possible l'estat de benestar i la sostenibilitat. Inclou també unes succintes i aclaridores entrades biogràfiques. La Primera Guerra Mundial va poder haver-se evitat, però va fer modificar el capitalisme. Tamames destaca que Lenin plantegés una Nova Política Econòmica que tolerava un cert retorn de la burgesia. Però a la seva mort es va perdre el seu rastre, fins que anys més tard la va reprendre amb singular èxit la Xina de Deng Xiaoping.


Les lluites obreres que van seguir a Occident a la Revolució bolxevic van forjar la reforma del capitalisme que va conduir a l'estat de benestar. Keynes i FD Roosevelt el van revitalitzar amb el New Deal. Amb el Pla Marshall, després de la Segona Guerra Mundial, l'economia europea va recuperar la seva capacitat de creixement. Expansió, cooperació i integració portarien a l'economia global. Després de la caiguda del mur de Berlín, Ieltsin seria l'escorxador de l'URSS, una liquidació per enderroc. A Occident, una cobdícia il·limitada i un clima d'irresponsabilitat conduir a una contínua especulació ia la Gran Recessió, que a Europa no va remetre fins a les injeccions de liquiditat del Banc Central Europea i la seva compra de deute públic. Capitalismes evolucionats.


A més d'abordar el Brexit, el populisme i el més d'un milió de refugiats que ha entrat a la UE, Tamames proposa un Pla Marshall europeu per a l'Àfrica. Jo destacaria aquest paràgraf: "Europa ha de desburocratitzar-se, llançar noves idees, desenvolupar grans projectes, tenir consciència que en la pugna inevitable EE. UU./China, el tercer en presència, els europeus són els únics que poden treballar seriosament per a un món multipolar, en comptes de permetre que es pretenguin substituir unes hegemonies per altres".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH