La mentida i l'odi no es blanquegen

Miquel Escudero

Mossos cdr protestes parlament


El terme italià fascio era 'propi' de l'extrema esquerra de principis de segle XX, similar al de 'lliga'. Al març de l'any que ve es commemorarà el primer centenari del Fasci di Combattimento (embrió del Partit Nacional Feixista que tres o quatre anys després prendria el poder, després marxar sobre Roma), fundat pel exsocialista Benito Mussolini que va aglutinar diversos 'fascios'. Des de llavors va haver-hi feixistes i feixisme, no abans. Hitler arribaria al poder uns catorze anys després d'aquesta data.


Els professors Ucelay-Da Cal, González i Vilalta i Núñez Seixas han coordinat un llibre, editat per Gregal, que analitza les relacions dels catalanismes (en les seves diverses variants) amb els feixismes (en els seus diferents tons). Es tracta d'El catalanisme Davant del feixisme (1919-2018).


El feixisme va arrencar com un moviment modern, als seus integrants no els importava ser demonitzats i mostraven una imponent capacitat teatral per desenvolupar 'performances'. Togliatti, que va ser secretari general del PCI, va arribar a parlar del camaleó com del tòtem de la ideologia feixista. Els coordinadors d'aquest volum sintetitzen amb aquest paràgraf el resum de les seves investigacions: "Catalanistes feixistes? Sí, han existit. Sens dubte. Un catalanisme feixista organitzat? No. Mai s'ha estructurat ". Apostillemos que si s'accepta com indubtable l'existència d'catalanistes feixistes, seria una fal·làcia l'habitual dilema que es dóna: ¿o catalanistes o fatxes? Quines raons hi hauria perquè els independentistes de confirmat caràcter feixista no hagin arribat a vertebrar, com aquí es diu, una sòlida organització pròpiament feixista? (Tampoc en la resta d'Espanya, no ens enganyem. Facin números). Els autors assenyalen una manca d'espai en el mercat polític català i l'absència d'una conjuntura propícia per activar-se. Així, entenen com un oxímoron l'expressió 'Estat Català', ja que el moviment catalanista ha considerat fins a la data que la societat civil ha de predominar sobre qualsevol altre poder. En tot cas, l'assumpte de les etiquetes de nazi i feixista no ha d'entelar la realitat. Al marge d'elles, es produeix també l'organització del fanatisme, de l'odi, del rancor, de la manipulació i de la mentida supremacista que no admeten blanqueig algun.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH