dilluns, 14 de octubre de 2019

Calaf i les paraules gelades de Mestres

Miquel Escudero

Apelu2022les Mestres


Nascut el 1854, Apel • les Mestres és un tipus escassament conegut entre nosaltres, va ser un personatge polifacètic que va escriure versos i prosa. Fins que va caure malalt de la vista, el 1912, Mestres va arribar a fer uns 40.000 dibuixos i va il·lustrar les ‘Novelas Ejemplares’ de Cervantes, els 'Episodios Nacionales' de Galdós i els 'Contes' d'Andersen, entre altres obres. Va ser també caricaturista i cap al final de la seva vida va escriure algunes peces musicals. Va morir al llit el 19 de juliol de 1936, poques hores després del cop d'Estat que va donar origen a la nostra incivil guerra.


S'explica que al saber de l'Alçament ia punt de lliurar la seva ànima, va dir amb humor amarg: "vertaderament, avui ens anirem tots a Fer punyetes".


Us vaig a assenyalar un escrit de 1895 sobre tradicions. Calaf, la capital de la Segarra, comarca, té un mercat que era dels més importants del Principat. "Calaf és un país fred, tan fred que els seus hiverns es consideren dels més rigorosos" (cal notar l'ocupació geogràfic del terme país). Un cop, explicava Apel • les Mestres, va sobrevenir "una gelada tan horrorosa que les paraules es gelaven en sortir dels llavis". Era dissabte, amb tota la plaça plena de bestiar i de compradors, tothom tractava, demanava i oferia, però no se sentia res: "I com havia de sentir-se si, com vós des, al Moment de brollar es glaçaven els paraules! ".


Però el dia va anar avançant, va prendre força el Sol i al final, cap al migdia, va començar el desglaç. Així com es va anar desglaçant l'aigua, es van anar desglaçant les paraules, totes les paraules que durant aquell matí havien anat gelant a la plaça. "Ah, fillets de Déu !, ¿vós l'imagineu el rebombori que és produí de cop i volta? Quant de este matxo ?; ¡Compreu-me aquest porc !, ¡tres unces !; ¡vint-i-quatre dobles !; ¡aquest parell de bous queda per a mi !; ja vós el podeu mirar per Tots els cantons; ¡set unces !; ¿no tira pas guitzes ?; ni mitja ".


És a dir, que entre les paraules que es deshelaban i els crits dels que volien parlar i no podien fer-se sentir va resultar tal guirigall i confusió que no hi va haver manera de fer-se sentir. "Segons uns, el mercat de Calaf va acabar a garrotades; segons altres, fugint tothom amb les mans a les orelles ". Aquestes pàgines del nostre autor, un 'modernista' alegre i directe, trenquen tot gel ...

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH