Tramposos fiscals

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

La notícia ha causat una mica més que alarma social. No per sospitat seu efecte ha estat menor. La propagació mediàtica ha incrementat --més si cabe-- el desencant de la gent respecte a la justícia en el pagament dels impostos. Ha estat una altra constatació de l'axioma que proclama que a tot arreu hi ha "rics i pobres", o "llestos i tontos".


Els tramposos fiscals no coneixen raça, país o orientació ideològica. Ja se sabia que la creació d'empreses "offshore", a fi i efecte de pagar menys impostos, era una pràctica duta a terme per aquells "rics" i "llestos" que disposen de mitjans per a escapolir-se del pagament fiscal vigent en els països de la seva residència com a subjectes tributaris. Les persones involucrades segons els mitjans de comunicació han realçat la notorietat dels fets. Poc es comenta de les seves implicacions més profundes per als nostres maneres de vida i sistemes polítics.


Com és ben sabut els països europeus són el que obtenen més recursos financers mitjançant la recaptació fiscal. O sigui, el Vell Continent és on es paguen més impostos. En alguns països emblemàtics, com Suècia, el tipus marginal (més elevat) del pagament de l'impost personal de la renda ha arribat a assolir el 52%. A Espanya per al tram d'IRPF per a la renda de 2015 de més de 60.000 euros és el 45%.


Molt s'argüeix per economistes crítics amb el neoliberalisme que Suècia segueix oferint un exemple de país amb una economia sanejada i un envejable estat del benestar. Allà, els joves poden emancipar sense majors problemes per trobar un lloc de residència o estudiar a les prestigioses universitats del país escandinau. Les dones participen en un nivell altíssim en el mercat laboral gràcies a l'abundància de llocs de treball disponibles principalment en el sector públic i en els serveis del benestar. La taxa general d'atur està al voltant del 7% per contraposició al més del 20% a Espanya. Tals exemples i dades il·lustren polítiques i drets socials d'un sistema de protecció altament legitimat per ciutadans i votants. Recordi que els anteriors governs de centredreta de l'anomenada "coalició burgesa" no van desmantellar tan "costós" estat del benestar, el qual és sufragat per la imposició general.


Els ciutadans i resident a Suècia contribueixen amb els seus impostos (directes i indirectes) al fons comú fiscal possibilitador del pagament de serveis i prestacions públics. I ho fan respectant el principi de la progressivitat fiscal. És a dir, que han de pagar més impostos (i no només proporcionalment) que disposen de rendes majors. Naturalment, una prioritària funció de la recaptació fiscal és la lluita contra l'evasió fiscal. Vol això dir que els suecs són tots exemplars i no fan trampes amb el pagament dels seus impostos? Res més lluny de la realitat. L'avidesa pels diners i la seva aplec és un tret transversal en les nostres societats contemporànies, fins i tot en aquelles on preval un interès pel col·lectiu i la "casa comuna" (folkhemmet), com és el cas del model de capitalisme del benestar suec.


Es podrà argumentar que el pare estat suec actua en ocasions com un Gran Germà orwellià que persegueix implacable als que ens compleixen amb els seus deures fiscals. Recordem l'arrest del genial Ingmar Bergman per evasió fiscal en 1976. S'ha adduït que casos com el de Bergman i el de altres famosos comporten un plus d'exemplaritat que ha tornat a posar en primer pla la publicació dels Papers de Panamà.


Un dels "acusats" ara a Suècia és Nordea, un dels majors bancs en els països nòrdics. Al voltant de 400 milionaris suecs, clients de Nordea són esmentats en els informes facilitats pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) que ha participat en el rastreig dels papers de Panamà amb relació a les secretes companyies "offshore".


Encara que l'estat del benestar nòrdic s'ha identificat com el més avançat dins del model social europeu, això no és indicatiu dels problemes d'impostura moral que confronta altre país de la mateixa àrea cultural i geogràfica com és Islàndia. Ha estat particularment aspra la reacció popular d'indignació contra l'actuació del seu primer ministre, Sigmundur David Gunnlaugsson.


Segons els Papals de Panamà, el primer ministre va ser copropietari amb la seva dona d'una empresa offshore fins al 31 de desembre de 2009, la qual desenvolupava activitats ocultes evitant pagar impostos a Islàndia. La reprovació moral cap Sigmundur David ha estat espontània, precisament contra un polític que semblava representar la cara de la "decència i independència" islandesa després de la debacle financera d'aquests últims. La crisi va augmentar considerablement els deutes de les llars a costa dels bancs fallits i rescatats amb els diners públics de tots els contribuents islandesos.


El cas a Espanya de les SICAV (societats d'inversió de capital variable) il·lustra com aquells ciutadans rics amb sobrada capacitat d'influència i recursos cognitius van poder evitar pagar el mateix nivell d'impostos que el comú dels contribuents. Es va argüir que la darrera regulació de 2010 va ser responsable de la retirada massiva aquell any d'inversions en les SICAV d'uns 140 milions euros. Generalment, l'argument dissuasori és l'empleat per justificar el manteniment de greuges fiscals que afavoreixen els més benestants. En cas contrari, els diners "vola" a altres destinacions més amables amb els capitals pelegrins, sempre reticents a una major imposició de les rendes personals i corporatives. A foragitar capital i inversions, vam quedar previnguts, el creixement de l'economia es gripa. Tals arguments reiterats amb el martell piló de les opinions acadèmiques i mediàtiques més sensibles als interessos milionaris són efectius però, en no poca mesura, fal·laços.


Per cert, ¿han sentit a algun dels partits embrancats en la negociació d'un nou govern a Espanya com pensen fer front dins la pràctica l'evasió fiscal i fer efectiu el principi de progressivitat perquè paguin més els que més tenen? Jo tampoc ...Luis Moreno és Professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Polítiques i Béns Públics i autor de 'Trienni de mudances. Espanya, Europa i el món, 2013-15 '.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH