dissabte, 24 de juliol de 2021

L'atenció a les víctimes de trànsit, un dret desconegut

Francisco Javier Salguero Ruiz
Responsable de la Unitat de Trànsit de Centre Mèdic Teknon-Grup Quirónsalud

Els informes de sinistralitat viària realitzats per la Direcció General de Trànsit (DGT) en l'any 2014 indiquen que Espanya continua presentant unes xifres d'accidentalitat molt per sota de la mitjana europea i que es troba entre els països que, gràcies a les seves polítiques públiques de intervenció, tenen una de les millors situacions respecte a l'accidentalitat per trànsit. El 2014, Espanya ha estat el sisè país amb un menor nombre de morts per població. Així mateix, ha presentat xifres inferiors a altres països amb importants nivells de desenvolupament, com ara Estats Units, Japó i Austràlia.


Però, tot i que aquestes estadístiques resultin favorables, a Espanya segueix havent accidents de trànsit. L'objectiu víctimes "zero" encara queda lluny. I, segons la nostra experiència, de la Unitat de Trànsit de Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud, hi ha un gran desconeixement entre les noves víctimes d'un accident de trànsit sobre els seus drets, ja que aquestes no solen rebre informació al respecte, per part de la seva companyia d'assegurança, en el moment de contractar la pòlissa o assegurança obligatòria de l'Automòbil (SOA).


Drets dels accidentats


Els pacients, víctimes dels accidents de trànsit, tenen dret a ser diagnosticats i tractats, segons el criteri del metge i centre mèdic triat; i no poden ser obligats a rebre un tractament en cap centre en concret. Això significa que els pacients amb un assegurança obligatòria de l'Automòbil (SOA) també poden rebre atenció en centres privats com Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud, sense cap cost addicional, dret que molts accidentats desconeixen. El centre hospitalari s'encarrega de tota la gestió necessària amb la seva companyia d'assegurances, de manera que els professionals haurien de poder dir-los amb plena seguretat: "Vostè només ha de recuperar-se de les seves lesions sense necessitat de preocupar-se dels tràmits administratius".


Però la realitat no s'ajusta a aquest ideal, ja que els pacients que han patit un accident de trànsit solen presentar una sèrie de preocupacions i dubtes que traslladen en forma de preguntes als professionals sobre quin ha de ser el seu procedir en aquests casos. A la Unitat de Trànsit de Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud es respon a les més comuns per facilitar l'assessorament al pacient. Aquestes són les més freqüents:


Davant d'un accident, què he de fer?

Després de patir un accident, és imprescindible acudir a Urgències durant les 72 hores posteriors. En aquests casos, Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud atén els pacients en el Servei d'Urgències, el que evita les esperes que solen produir-se en altres centres. Un cop efectuat aquest reconeixement i atenció per part dels metges a urgències, se'ls atén ambulatòriament i se'ls proporciona un tractament íntegre en les instal·lacions.


Aquesta atenció urgent és clau per salvar la vida als pacients. També cal un seguiment, durant tot el període de recuperació, per evitar seqüeles posteriors.


Qui assumeix els costos de la meva tractament?

Els responsables d'assumir els costos del tractament mèdic dels accidentats són les pròpies companyies d'assegurances amb les que es té contractada l'assegurança obligatòria de l'automòbil.


He d'esperar notícies de la meva companyia?

No cal esperar a rebre notícies de la companyia asseguradora per accedir a l'atenció en el cas d'hospitals que, com Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud, s'han adherit al conveni signat per la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (UNESPA), el Consorci de compensació d'Assegurances i la Federació Nacional de Centres i Empreses d'Hospitalització Privada. El tractament comença de forma immediata i la Unitat de Trànsit realitzarà el tràmit administratiu.


Quina documentació és necessària?

És indispensable presentar el comunicat d'accident o atestat policial, així com disposar del rebut d'assegurança en vigor del vehicle. La resta de la documentació s'ha de lliurar al centre hospitalari que, com Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud, atengui al pacient lesionat.


Unitat de Trànsit de Teknon


La resolució dels trámitesadministrativos, però, sens dubte, la clau de l'èxit als lesionats per un accident de tr áfico és l'atenció integral. Per això, Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud, ofereix la millor assistència sanitària a aquests pacients, a través de la seva completa Unitat de Trànsit, gràcies a un equip multidisciplinari, format per traumatòlegs, metges rehabilitadors, metges d'urgències, fisioterapeutes, administratius, etc., capaç de tramitar, diagnosticar i tractar lesions, en el menor temps possible i de forma eficient.


Aquesta unitat presta atenció a pacients que han patit un accident de trànsit durant les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any. De la mateixa manera, disposa de les últimes innovacions tecnològiques i recursos necessaris per a això: ràpid accés a serveis de suport (ressonància magnètica, TAC, ecografia, laboratori i sala d'operacions) i un equip que compleix uns requisits funcionals i organitzatius, perquè tingui més tranquil·litat i seguretat.


Així, davant d'un accident de trànsit, Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud ofereix a aquests pacients la millor atenció sanitària per a una completa rehabilitació i realitza els tràmits necessaris amb la seva companyia d'assegurances per a la seva comoditat i serenitat. La Unitat de Trànsit compta amb tot l'equipament necessari per al desenvolupament d'una assistència sanitària integral: urgències 24 hores, sala de fisioteràpia, ressonància magnètica (RNM, radiologia, TAC, ingrés hospitalari, etc.). Sense esperes i sense cost per al pacient, Centro Médico Teknon-Grupo Quirónsalud disposa de convenis amb les principals companyies asseguradores, el que permet una assistència completa al pacient.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH