Bye, bye Britain

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns Públics

Els càlculs cabalístics s'han transformat en dades incontrovertibles. Ja no hi ha més esperes, ni segones oportunitats. El Regne Unit abandonarà la Unió Europea, després de la celebració del referèndum. En nom de la clarificació i el respecte mutu seria desitjable que el divorci per acord mutu es formalitzés de la manera més diligent i efectiva. El xoc emocional en confrontar l'hora de la separació és dur per al redactor de les presents línies, resident durant anys al Regne Unit i que ha compartit no pocs valors i formes de vida de la societat britànica. Emperò, i com sol repetir-se en moments de tristesa, 'la vida continua'.


Quan molts europeus es van retirar el dia 23 als seus dormitoris per al seu diari descans nocturn, no pocs d'ells estaven convençuts que els britànics votarien pel 'Bremain', o la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. A això havia contribuït la sensació que el resultat del referèndum es saldaria amb una resposta positiva a quedar-se a la UE. Els sondejos previs així semblaven indicar-ho, encara que per estret marge. Fins i tot les pujades a les borses en els dies previs auguraven un escenari sense sobresalts. Quan cap a les 6 de la matinada del dia següent es va difondre la notícia del Brexit, la sorpresa va envair els mitjans de comunicació i les xarxes socials. Amb percentatges del 48% (a favor de continuar a la UE) i el 52% (en contra) la sort estava tirada, obrint-se un escenari d'incerteses, algunes de les quals es valoren a continuació.


Com se sap el Regne Unit està compost per Gran Bretanya (Anglaterra, Gal·les i Escòcia) i Irlanda del Nord. El vot majoritari a favor de 'Brexit' s'ha produït a Anglaterra (que alberga al 84% de la població total del Regne Unit ) i Gal·les. a Escòcia i Irlanda del Nord han prevalgut els vots a favor de quedar-se a la UE. Especialment en el cas escocès, cal subratllar que gairebé 2 de cada 3 votants ho ha fet pel Bremain i que tots els districtes, les ciutats i els territoris caledonios han explicitat el seu acord amb Europa. Comença a especular si, a la vista dels resultats del referèndum, un segon referèndum per la independència (després del celebrat el 18 de setembre de 2014) serà inevitable. Pot considerar-se, igualment, que tal referèndum seria innecessari i que les autoritats escoceses podrien concordar amb les de la resta del Regne Unit i amb les de la pròpia UE la continuïtat d'Escòcia a Europa. Al cap ia la fi, els escocesos han tornat a votar en referèndum, i aquest cop ho han fet inequívocament a favor de continuar en una unió (l'europea), circumstància que comportaria l'abandó d'una altra unió (la britànica) eurófoba.


Probablement el cas d'Irlanda de Nord és el que genera més inquietud en el futur previsible de la política interna britànica. Cal recordar que allà un 56% dels seus residents van votar pel Bremain i, el que és més significatiu, així ho va fer més d'un 60% de la comunitat catòlica més afí a la idea d'una unificació amb la República d'Irlanda. La província nord-irlandesa és l'únic territori del Regne Unit que comparteix una frontera exterior amb la Unió Europea. Precisament les zones més properes a l'esmentat frontera exterior han reafirmat majoritàriament la seva voluntat a romandre a la UE al costat de Eire. La possibilitat d'una reedició dels anys de confrontació entre les comunitats protestant i catòlica és un escenari indesitjat i indesitjable. Com a últim apunt territorial, cal esmentar la situació de Gibraltar on els 'llanitos' han votat de manera aclaparadora per la seva continuïtat a la UE: 19, 322 votants a favor i 823 en contra (la participació va ser de gairebé el 85%).


Les repercussions econòmiques, i sobretot financeres, no s'han fet esperar .La caiguda de la borsa espanyola (IBEX-35) el dia 24 va ser del 12,25%, la més gran de la seva història. En el dia posterior a la celebració del referèndum la lliura esterlina va passar a cotitzar gairebé un 10% per sota de la seva cota màxima diària, representant el seu nivell més baix des de 2009. A més la moneda britànica va començar depreciant respecte al dòlar nord-americà fins a nivells de 1985. l'euro, com no podia sr menys, també es va ressentir encara més moderadament. Només cal recordar, d'altra banda, la paraules prèvies al referèndum del molt influent Wolfgang Schauble, ministre federal de finances alemany, en el sentit que com a conseqüència del Brexit els britànics haurien d'abandonar també el 'mercat únic' continental. ¿Obriria això una competència aranzelària desbocada entre els productes britànics i continentals?


El risc de 'contagi' és el que sembla preocupar més a alguns analistes i responsables comunitaris. Es parla que Dinamarca, on es registra un creixement euroescèptics en les enquestes, així com alguns països excomunistes de l'est europeu (República Txeca, Hongria, Eslovàquia i fins a Polònia) podrien seguir el 'exemple' del Regne. Tal possible escenari posaria la prova la consistència del projecte europeu, però els seus efectes potser no serien tan nocius, fins i tot si algun altre país decidís seguir el precedent del Brexit i abandonar també la UE. Això seria un revulsiu perquè aquells països que decidissin continuar amb el projecte europeu es comprometessin en una manera més ferma i consistent a fer realitat l'aspiració de Jean Monnet i Robert Schumman per una Europa unida. I és que recollint el refranyer espanyol: "No hi ha mal que per bé no vingui".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH